Weather Icon

Νέες απειλές Ερντογάν σε Φινλανδία-Σουηδία: Αν δεν υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, δεν θα εγκρίνει η βουλή την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Νέες απειλές Ερντογάν σε Φινλανδία-Σουηδία: Αν δεν υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, δεν θα εγκρίνει η βουλή την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

“Να αντιληφθούν τις υποσχέσεις τους αλλιώς η ένταξή τους δεν θα φτάσει στη βουλή μας”, είπε ο Ερντογάν

Πρέπει να γίνουν αντιληπτοί οι όροι του μνημονίου που υπογράψαμε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια δηλώσεων μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

“Η Τουρκία βλέπει το μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως αναγνώριση της ευαισθησίας της Τουρκίας στο θέμα της τρομοκρατίας”, είπε ο Ερντογάν και προσέθεσε ότι “η συμφωνία είναι μία διπλωματική νίκη”, καθώς σε αυτή συμπεριελήφθη το σύνολο των τουρκικών ανησυχιών.

“Ως χώρα που παλεύει κατά της τρομοκρατίας εδώ και 40 χρόνια, δεν έχουμε υπομονή. Αυτό που συνέβη κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας αποκάλυψε τις κόκκινες γραμμές μας. Το τριπλό μνημόνιο είναι διπλωματική νίκη. Έχουμε υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση. Πρόκειται για την τήρηση των υποσχέσεων. Θα ακολουθήσουμε σχολαστικά το μνημόνιο”.

Η Σουηδία υποσχέθηκε να μας εκδώσει 73 τρομοκράτες, αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος.

Περνώντας στο μείζον θέμα, την Ουκρανία, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας και τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας για το θέμα της μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών.

Στη συνέχεια πέρασε στη σφαίρα των απειλών: “Η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, αλλιώς η επικύρωση της συμφωνίας δεν θα φτάσει στην τουρκική βουλή”.

“Η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν τις νομοθετικές αλλαγές ως προς τους τρομοκράτες όσο το δυνατόν συντομότερα”, είπε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή τους δεν συζήτησαν για τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξαν θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι ο Μπάιντεν του είπε στη συνάντησή τους ότι θα κάνει ό,τι μπορεί στο αμερικανικό Κογκρέσο σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά αεροσκάφη F-16.

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν μαζί με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι περιμένει την απάντηση των Ταλιμπάν στην πρόταση αυτή.

Η Ελλάδα πρέπει να λογοδοτήσει για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου

Εν τω μεταξύ, όπως μεταξίδει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Ελλάδα παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές, και πρέπει να λογοδοτήσει γι αυτό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, δεν κατέστη σαφές σε ποια χρονική περίοδο σημειώθηκαν οι εικαζόμενες παραβιάσεις.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube