Γενικά θέματα
Κυπριακό δύο οντοτήτων το νέο, πλέον, αφήγημα
Η Αλβανία ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά, για λογαριασμό της Τουρκίας
Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Οι διεργασίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ενόψει του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που αναμένεται να υιοθετηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 28 Ιουλίου, χαρακτηρίζονται από τη «στροφή» του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό. Τα στελέχη του ΟΗΕ που ασχολούνται με το Κυπριακό, επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα «νέο γίγνεσθαι» στο για χρόνια άλυτο πρόβλημα, προσεγγίζοντας μια θεώρηση, που συνδέεται με τις «επί του εδάφους πραγματικότητες». Είναι σαφές από τις δυο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις Καλές Υπηρεσίες (Κυπριακό) και την Ειρηνευτική Δύναμη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ότι αναδεικνύεται η συνεργασία των δυο οντοτήτων στο νησί.
Είναι προφανές πως γίνεται συστηματικά και μεθοδικά αποσύνδεση της βάσης από το Κυπριακό. Ο διεθνής Οργανισμός στοχεύει να βρεθεί «κοινό έδαφος», μεταξύ των εκατέρωθεν θέσεων. Της θέσης της ελληνικής πλευράς για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και της τουρκικής για δυο κράτη. Η μη αναφορά, στις εκθέσεις, σε πάγιες αποφάσεις του διεθνούς Οργανισμού επιβεβαιώνει πως το Κυπριακό κινείται πλέον στην τροχιά μιας μορφής συνομοσπονδίας, σε τροχιά δύο κρατών. Αλλά και στο υπό διαμόρφωση ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενώ γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα και στη μορφή της λύσης, όταν φθάνει στο διά ταύτα, γίνεται λόγος για μια «ελεύθερη συζήτηση» για να βρεθεί «κοινή βάση».
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, κατά τις επαφές του στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού φέρεται να έχει αναφέρει πως ενόψει του γεγονότος ότι η τουρκική πλευρά απορρίπτει την, υπό συζήτηση για χρόνια, μορφή λύσης, αυτή εκ των πραγμάτων θεωρείται ότι έχει ξεπερασθεί. Αυτές οι αναφορές παραπέμπουν εν πολλοίς στο νέο αφήγημα για την εξεύρεση «κοινού εδάφους». Τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο, παρουσιάζονται προσεκτικά, όπως και χώρες που πρωταγωνιστούν στις διεργασίες. Δεν λένε πως απορρίπτουν τη βάση της λύσης, αλλά σημειώνουν ότι είναι θέμα των δυο πλευρών. Γι’ αυτό και η παραίνεση «πάτε και βρέστε τα…»
Στις παρασκηνιακές συζητήσεις στη Νέα Υόρκη, όπως κι αυτές που διεξάγονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναδεικνύονται δυο ζητήματα, που δεν αφορούν την ουσία του Κυπριακού, που ειρήσθω εν παρόδω είναι εξαφανισμένη. Δυο θέματα, τα οποία προφανώς, αναδεικνύουν τη λογική της συνεργασίας «δυο οντοτήτων».
Πρώτο, το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ένα διαχρονικό αφήγημα της τουρκικής πλευράς. Στην έκθεση του Γ.Γ. γίνεται αναφορά σε «απομόνωση», στο ψήφισμα, ωστόσο, φαίνεται πως θα περιγράφεται χωρίς να κατονομάζεται. Τι είναι το αφήγημα τώρα; Γίνεται λόγος για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Τουρκοκυπρίων. Διατυπώνεται ο ισχυρισμός (και στη διάρκεια των συζητήσεων αλλά φαίνεται θα περιληφθεί και στο ψήφισμα), ότι δήθεν διαπιστώνεται έλλειψη «ελεύθερου εμπορίου», διά μέσου της «γραμμής» (των οδοφραγμάτων), υποστηρίζοντας πως δυσχεραίνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Γ.Γ. γίνεται λόγος για «παρεμπόδιση πρόσβασης στο εμπόριο», αφήνοντας αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όχι τυχαία, ο Γ.Γ. σημειώνει πως «με ανησυχεί ότι, ως αποτέλεσμα, το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχίσει να διευρύνεται, μια κατάσταση που τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια και τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επιτείνει την αποξένωση των δύο τμημάτων της νήσου και ενθαρρύνει την παράνομη διακίνηση μέσω της νεκρής ζώνης και προς τις δύο κατευθύνσεις….». Είναι σαφές πως το θέμα του εμπορίου, τίθεται σε μια βάση «διασυνοριακής» συνεργασίας, δυο οντοτήτων ενώ για τις οικονομικές δυσχέρειες των Τουρκοκυπρίων (οι Ε/κ δεν έχουν;) εμμέσως φορτώνεται στη Λευκωσία.
Δεύτερο, το μεταναστευτικό, το οποίο εργαλειοποιεί η Τουρκία, φαίνεται να κεφαλαιοποιείται στο πεδίο των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται πως στις συζητήσεις, αναδεικνύεται η πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης του μεταναστευτικού. Ένας κοινός μηχανισμός, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές και τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Μια παραλλαγή αυτής της πρότασης εισηγείται και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Ο εγκάθετος της Άγκυρας στις προτάσεις του προτείνει τη σύσταση Επιτροπής, με τη συμμετοχή «αξιωματούχων» των δυο πλευρών, για αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης μέσω ενός κοινού μηχανισμού και επιδεικνύοντας σεβασμό στις συμβάσεις των Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Είναι σαφές πως ασκείται πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία και με τις ροές και τις κατηγορίες για τη διαχείριση, που γίνεται για να αποδεχθεί τη δημιουργία μηχανισμού.
Παράλληλα και ταυτόχρονα με την ανάδειξη αυτών των δυο ζητημάτων και υποβαθμίζοντας στις συζητήσεις το θέμα των παράνομων ενεργειών της κατοχικής Τουρκίας στην Αμμόχωστο (στο ψήφισμα ενισχύθηκε στο λεκτικό), στη μεγάλη εικόνα βρίσκονται και οι Τεχνικές Επιτροπές. Η λειτουργία τους έχει υποκαταστήσει και τη διαδικασία του Κυπριακού και την ουσία. Με ευθύνη της Λευκωσίας, που επιμένει στην πολιτική του κατευνασμού, την πολιτική του «καλού παιδιού».
Ενοχλημένη με τη στάση Στιούαρτ η Λευκωσία
Στη Λευκωσία, παρουσιάζονται ενοχλημένοι με τη στάση του Ειδικού Αντιπρoσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ. Μετά από μια περίοδο ανεκτικότητας και υποβάθμισης των ενεργειών του, φαίνεται πως και με τις εκθέσεις και με τα όσα ακούγονται ότι λέγει στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, η Λευκωσία δεν κρύβει την ενόχλησή της. Υπήρξαν ευκαιρίες στο πρόσφατο παρελθόν για να συστήσουν την προσοχή, αλλά δεν το έπραξαν και τώρα τα βρίσκουν μπροστά τους. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή επιχείρησε να προωθήσει μια προσέγγιση για συζήτηση μεταξύ των «δυο πλευρών» θεμάτων «χαμηλής πολιτικής» ενώ κινήθηκε στη λογική των «δυο οντοτήτων».
Αλβανία και Μεξικό μπήκαν μπροστά για να προωθηθεί νέα προσέγγιση!
Το Λονδίνο, έχοντας ρόλο «αρμόδιου» για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «διευθύνει» και τις συζητήσεις ενώ για μία ακόμη φορά σε ανοικτές συνόδους, οι Βρετανοί διπλωμάτες αποφεύγουν να τοποθετούνται. Υπάρχουν άλλοι, προφανώς που μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους. Οι ίδιοι, όπως υποστηρίζουν, ακούνε, σημειώνουν και θα παρουσιάσουν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ερχόμενη Δευτέρα νέο προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για έξι ακόμη μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την περασμένη Τετάρτη, 20 Ιουλίου, ο Αλβανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, ζήτησε τον λόγο και ανέπτυξε το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ανέφερε ότι θα παρουσιάσει διατύπωση για το διακοινοτικό εμπόριο. Είπε πως εκφράζει την ανησυχία του για εμπόδια που τίθενται (;!) στο εμπόριο (σ.σ. ένθεν κακείθεν της γραμμής Αττίλα). Πρόσθεσε δε πως διαπιστώνονται και καθυστερήσεις στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανέπτυξε το ίδιο αφήγημα και επιχειρηματολογία.
Στην ίδια σύνοδο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Μεξικού, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και φέρεται να ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη διαχείριση που γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες, αλλά και το γεγονός ότι διοχετεύονται μεταναστευτικές ροές προς τις ελεύθερες περιοχές, με βάση σχεδίου από την κατοχική Τουρκία, ισχυρίσθηκε πως η Λευκωσία δεν τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν εξετάζονται μία προς μία οι περιπτώσεις για την παραχώρηση ασύλου, όπως σημείωσε. Οι τοποθετήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να επικεντρωθούν οι συζητήσεις στα δύο αυτά ζητήματα.
ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος
Γενικά θέματα
Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει τραγική στη Συρία
Ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία μεχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2024 από το δίκτυο ανθρωπιστικών Οργανισμών στη Συρία
• Η ανασφάλεια παραμένει υψηλή σε περιοχές της Συρίας, με εχθροπραξίες να αναφέρονται στις επαρχίες Ταρτούς και Χαλέπι. Οι ΜΚΟ δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο Menbij στην επαρχία του Χαλεπίου για πάνω από μια εβδομάδα.
• Η κατάσταση παραμένει τραγική για τους 44.000 εκτοπισμένους που διαμένουν σε 263 συλλογικά κέντρα έκτακτης ανάγκης στη βορειοανατολική Συρία. Στην πλειονότητά τους δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη νερού και αποχέτευσης.
• Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του έχουν υποστηρίξει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη Συρία με επισιτιστική βοήθεια από τις 27 Νοεμβρίου. Τα αρτοποιεία επαναλειτουργούν επίσης με σχεδόν πλήρη δυναμικότητα στο Χαλέπι.
• Η αποκατάσταση βασικών εγκαταστάσεων έχει ξεκινήσει σε σχετικά σταθερές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης νοσοκομείων στη Χομς και των επισκευών δρόμων στο Χαλέπι και την αγροτική περιοχή.
• Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Αρωγής Έκτακτης Ανάγκης Τομ Φλέτσερ ταξίδεψε στη Χομς και το Χαλέπι για την τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στη Συρία στις 18 Δεκεμβρίου.
Επιμελεια ερευνα Γιάννης Πεγειωτης
Γενικά θέματα
Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Μάζη “Αμεθύστη ή έκπαγλος”
Στα 1666 ο Ιωάννης ο Ηρακλεικός ανακαλύπτει ένα μισοκατεστραμμένο χειρόγραφο που γράφτηκε κατά τον 14ο αιώνα, από τον Διονύσιο τον Απολλωλό, Μέγα Διδάσκαλο του μυστικού τάγματος των Ελευθέρων Λαθροπρακτών, με μεταγενέστερα σχόλια από τον Ουάλη τον Σύρο. Το μεταγράφει λοιπόν και το εμπλουτίζει με δικά του σχόλια, όσα εκείνος αποκόμισε από τα κείμενα που διάσωσε, ό,τι κατάλαβε, ή όσα νομίζει ότι κατάλαβε, διατηρώντας τον μυστικιστικό χαρακτήρα του. Κάπως έτσι προέκυψε η “αμεθύστη η έκπαγλος”.
Πρέπει να εξομολογηθώ πως έχω ένα πάθος με τον γραπτό λόγο. Και γραμματόσημο να πέσει στα χέρια μου θα το διαβάσω. Αγαπώ τα βιβλία, τα όμορφα βιβλία, τα ωραία βιβλία, τα καλογραμμένα βιβλία, τα ενδιαφέροντα βιβλία, τα μη προβλέψιμα απ’ την αρχή τους. Η αμεθύστη η έκπαγλος του Γιάννη Μάζη είναι όλα αυτά. Προσθέστε μια δόση μυστικισμού, μια υποψία αποκρυφισμού και άλλα που σταδιακά ανακαλύπτει ο αναγνώστης, και τότε θα την έχουμε προσεγγίσει πιο καθαρά. Γιατί η αμεθύστη επιδέχεται πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.
Όταν το πρωτοέπιασα, τα χέρια μου αισθάνθηκαν πως κρατούν ένα πράγματι όμορφο αντικείμενο. Υλικά και χρώματα ήταν εκεί όσο χρειάζεται για να παράξουν ένα ελκυστικό αποτέλεσμα. Ξεφυλλίζοντάς το ήταν σαν να στριφογύριζα ένα μαγευτικό καλειδοσκόπιο. Εικόνες από μεσαιωνικά χειρόγραφα ιστορημένα με εκπληκτικά λαμπερά χρώματα που φωτίζονταν ακόμη περισσότερο από την χρήση καθαρού χρυσού, ήρθαν στη μνήμη μου και αναστυλώθηκαν μπροστά στα μάτια μου. Απόλαυσα την ανθοφόρο ταινία που περιβάλλει το κείμενο σε κάθε σελίδα, χωρίς καν να καταλάβω αμέσως πως ήταν η ίδια παντού. Ξαφνιάστηκα όταν, εκ των υστέρων έμαθα, πως ο Γιάννης ήταν ο δημιουργός αυτού του χρυσοποίκιλτου κοσμήματος που θυμίζει τα χρυσά συμποσιακά στεφάνια της Βεργίνας, από φύλλα κισσού ή βελανιδιάς και λεπτεπίλεπτα λουλούδια.
Ξεκίνησα να το διαβάζω, μα σχεδόν απ’ την αρχή παρασύρθηκα σε μια μεγαλόφωνη ανάγνωση και απόλαυσα τη μουσικότητα της γλώσσας, χωρίς καλά-καλά να προσέχω τι διαβάζω, με τα αυτιά γεμάτα από τις προσωδίες ενός άρτιου χειρισμού της ελληνικής. Είναι η κοινή ελληνική; Είναι μοναστηριακή; Ή πιότερο η γλώσσα των μεσαιωνικών χρονικών; Αδιάφορο! Είναι μια γλώσσα που ακούγεται ακριβώς αυτή που πρέπει για την εποχή που περιγράφει, μια γλώσσα στην σωστή της ώρα. Είναι ωραία ελληνικά.
Μόνο προς το τέλος άρχισα αναπάντεχα ν’ αναρωτιέμαι: μα τι στην ευχή είναι αυτή η έκπαγλος αμεθύστη; Είναι άνθος ή λίθος, ή είναι ο Έρως, όπως πολύ ακροθιγώς αναφέρεται σε ένα σημείο; Και τι είδους έκπαγλη είναι; Απ’ αυτή που προκαλεί φρίκη και τρόμο ή την άλλη που προξενεί έκπληξη και θαυμασμό;
Στην δεύτερη ανάγνωση άρχισαν να τίθενται περισσότερα ερωτηματικά, αλλά και να ξεπηδούν μεσ’ απ’ το κείμενο όροι – κλειδιά για να απαντηθούν. Περιπλανήσεις σε ξεχασμένες πτέρυγες μοναστηριακών βιβλιοθηκών με μουχλιασμένα ερμάρια, σε σκοτεινές κάβες μεσαιωνικών πύργων, υπόγειες σήραγγες και επικίνδυνα στενάκια σε κάστρα αλλοτινών εποχών, το χρυσό σοκκάκι του φρούριου της Πράγας, οι αλχημιστές που προσπαθούσαν να ανακαλύψουν το ελιξίριο και το μυστικό για την αιώνια ζωή. Με την φιλοσοφική λίθο. Μα και χώροι με φως, πιο λαμπροί κι απ’ το τρικλινάριο του Διγενή Ακρίτα, όπως περιγράφεται στο περίφημο βυζαντινό έπος του Διγενή. Χώροι χωρίς μυστήρια! Λέει ο Ιωάννης: “διαλογισμοί κεκαλυμμένοι δια πέπλου φωτός σελήνης, τα δ’ έργα ημών πλήρη λάμψεως ηλίου”. Ή μήπως όχι;
Τελικά πόσο μυστικό είναι το “ιερόν και απόκρυφον” τάγμα των λαθροπρακτών, και πόσο μυστικά τα μυστικά του; Μυστικά για τα οποία οι Αδελφοί οφείλουν να τηρήσουν σιγή. Ποιός είναι ο ιερός του στόχος, το opus magnum; Ποιό είναι το “μέγα κεκρυμμένον, το ασφαλισθέν με 7 σφραγίδες”; Δικαίως αναρωτιέται ο Ιωάννης ο Ηρακλεικός, μαζί με τον αναγνώστη, τι αξία έχει η “γνώση μη μεταλαμπαδευομένη”, για να απαντήσει ότι είναι άνευ αξίας, αλλά η μεταλαμπάδευση οφείλει να συμβαίνει “μετά τάξεως, στοχεύσεως, ευθυκρισίας, και εις ανθρώπους ελευθέρους”, και “εις ώτα ώριμα”, απάντηση αριστοτελική, σε συνδιασμό με Αλέξανδρο. Ανθρώπους ελεύθερους να διαπράξουν άπαξ το δημιουργικό λάθος, που θα οδηγήσει στην συνειδητή αντίληψη του ορθού “εν ευαισθησία και εν απολύτω γνώσει”.
Και η αμεθύστη έρχεται και ξανάρχεται, πότε ως λίθος και πότε ως άνθος. Ποιά είναι αυτή η λίθος που η διατάραξη της εγκόσμιας αναζήτησής της αποτελεί το βαρύτερο μίασμα; Γνωρίζουμε μόνο δύο θηλυκές λίθους, την λυδία και την φιλοσοφική. Τώρα ανακαλύπτουμε και μια τρίτη, την αμεθύστη, που στην αρσενική εκδοχή της ως αμέθυστος είναι πολύτιμος λίθος, με εξαιρετική λάμψη και καθαρότητα, σε όλες τις αποχρώσεις του πορφυρού. Κι όσο κι αν η λαϊκή δεισιδαιμονία τον ήθελε ως μέσον προφύλαξης απ’ τη μέθη, αλλά και την μαγεία, για τους πιο μυημένους αποτελούσε σύμβολο πνευματικότητας, ακόμη και μέσον για την κατανόηση του Κόσμου, ικανό να προσφέρει θετική ενέργεια, και ευεργετική επίδραση στο άγχος, στην ηρεμία, στην εσωτερική ειρήνη. Οι πολλαπλοί συμβολισμοί του το έχουν καταστήσει ένα ισχυρό έμβλημα σε φιλοσοφικό, θρησκευτικό, και υλικό επίπεδο. Εξ ου και τα επισκοπικά δαχτυλίδια της καθολικής εκκλησίας , ακόμη και του ίδιου του Πάπα. Μην ξεχνάμε πως ο 12ος και τελευταίος θεμέλιος τίμιος λίθος της ουρανίας Ιερουσαλήμ, κατά την Αποκάλυψη του Ιωάννου, είναι ο αμέθυστος
Μα η αμεθύστη είναι παράλληλα και mirabilis, είναι μυστικόν, τέλειον, πνευματικόν άνθος, (έστω και αν η αναφορά γίνεται στο γνωστό μας ταπεινό νυχτολούλουδο με το υπέροχο μωβ συνήθως χρώμα). “εξαίσιον άνθος, σύζευξις του άρρενος και του θήλεως (έρεβος και φως) απ’ όπου εκπηγάζει το ύδωρ, το νάμα της ζωής”. Είναι κοντολογής ο μέγας και πλήρης Έρως, δημιουργός δύναμη και ουσία ταυτόχρονα
Πέτρα και άνθος βρίθουν διαχρονικά συμβολισμών, τους οποίους χρησιμοποιεί (με την καλή την έννοια) ο συγγραφέας προκειμένου να συμπυκνώσει νοήματα. Ακόμη και τα χρώματα, το μπλε και το κόκκινο που ενώνονται σε ένα λιγότερο ή περισσότερο βαθύ πορφυρό είναι τα χρώματα που μεταχειρίζεται, μαζί και με το χρυσό, το Άγιο δισκοπότηρο των αλχημιστών, το άφθαρτο, το αιώνιο.
Όσο το ξαναδιαβάζεις το βιβλίο, ανακαλύπτεις καινούργιους χώρους, που δεν είχες προσέξει την προηγούμενη φορά, κρυμμένους μέσα σε όσους είχες ήδη αντιληφθεί, κάτι σαν τις ξύλινες ρώσικες κούκλες, τις μπάμπουσκες. Κι ενώ είναι περίκλειστοι, εν τούτοις ανοίγουν καινούργια μονοπάτια. Σταδιακά αντιλαμβάνεσαι πως είναι στην πραγματικότητα ένα βαθειά φιλοσοφικό βιβλίο. Ο Μάζης απλώνει με τρόπο συγκαλυμμένο τις σκέψεις του για τον Δυτικό κόσμο, βασισμένο άλλοτε σε σταθερές ελληνικές, χριστιανικές και εβραϊκές αξίες, και τώρα παραδομένο στην παρακμή και τη φθορά, αποκομένο απ’ τις ζωοδότρες ρίζες του. Μα ήδη απ’ τα χρόνια του Διονυσίου του απολλωλότος έχει αναγνωριστεί η ανάγκη της επαναζωογόνησις του μυστικού άνθους, και συνεπώς της ύπαρξης ανθρώπων αφοσιωμένων στον σκοπό αυτό.
Τελικά μικρή σημασία έχει άν ο Ιωάννης ο Ηρακλεικός είναι ο ίδιος ο Γιάννης Μάζης, αν είναι και ο Ουάλης ο Σύρος, ή και όλοι οι υπόλοιποι ήρωες. Αν βρήκε ή φαντάστηκε τα μουχλιασμένα σπαράγματα κι έστησε έναν κόσμο δικό του, ένα παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, ένα στοίχημα με τον ίδιο τον εαυτό του ότι μπορεί να το φέρει σε πέρας. Και μας έβαλε κι εμάς σ’ αυτό το παιχνίδι να κυνηγούμε την αλήθεια του μύθου του. Μα η αλήθεια του μύθου, καθώς είπε ο περίφημος αμερικανός παιδοψυχίατρος Bruno Bettelheim (1903 – 1990), είναι η αλήθεια της φαντασίας και όχι της αιτιότητας.
Γενικά θέματα
Η φωνή της Αρμενίας: Η Ρωσία εγκατέλειψε τη Συρία
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα2 εβδομάδες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;