Κωνσταντίνος Γρίβας: Η γεωγραφία ισχύος στο Αιγαίο και οι πέντε διαστάσεις μάχης

Κωνσταντίνος Γρίβας: Η γεωγραφία ισχύος στο Αιγαίο και οι πέντε διαστάσεις μάχης

Μπορεί η Ελλάδα να έχει δρομολογήσει την προμήθεια υπερσύγχρονων μαχητικών και φρεγατών, αλλά μία σειρά από εξελίξεις στις διεθνείς γεωστρατηγικές ισορροπίες, οι οποίες επιφέρουν δραστικές αλλαγές στην τέχνη, επιστήμη και τεχνολογία του πολέμου, αναμένεται να επιδράσουν δραστικά και στις ισορροπίες στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, στη γεωγραφία ισχύος στο Αιγαίο. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές στον χώρο της στρατιωτικής ισχύος που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι οι ακόλουθες:

Πρώτον: Η επάνοδος στους κλασικούς γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς, με την αναγόρευση της Κίνας και Ρωσίας σε “αναθεωρητικές” δυνάμεις και ανταγωνιστές των ΗΠΑ. Αυτό αναγράφεται στο κείμενο της Στρατηγικής Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο 2017. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, δεν χρειάζεται να επικαλεστούμε ντοκουμέντα, η σύγκρουση μέσω αντιπροσώπου ήδη εξελίσσεται.

Το γεγονός αυτό φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τις στρατιωτικές ικανότητες αντιμετώπισης ομόλογων ή περίπου αντιπάλων. Ταυτοχρόνως, πυροδοτεί μια έκρηξη στις προσπάθειες του Στρατού των ΗΠΑ να αναπτύξει μεθοδολογίες και τεχνολογίες για τη διεξαγωγή συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον αντιπάλων υψηλής τεχνολογίας, η οποία πρέπει να καλύψει κενό πολλών ετών. Από το 2001 υπήρξε εμμονική προσήλωση σε επιχειρήσεις “εκτός του πολέμου” (MOOTW) και στην ανάπτυξη ικανοτήτων αντιαντάρτικου αγώνα (COIN). Όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο Αμερικανός αντιστράτηγος Bruce Crawford, επικεφαλής αξιωματικός G6, «έχουμε ένα πρόβλημα ηλικίας 16 ετών, για το οποίο χρειαζόμαστε λύση μέσα σε ένα έτος».

Δεύτερον: Η επιστροφή στους στρατούς της Δύσης “ξεχασμένων” μεθοδολογιών μάχης, όπως είναι η Αεροεδαφική Μάχη (ALB), έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεθωρακισμένες μηχανοκίνητες ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες πάντως στην Ουκρανία έδειξαν ότι δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση.

Ο Έλληνας Τριανταφύλλωφ

Τρίτον: Και στη Ρωσία είχαν επανέλθει με ανανεωμένη μορφή επιχειρησιακές αντιλήψεις, όπως είναι η “Μάχη εις Βάθος” (Deep Battle) και “Επιχειρήσεις εις Βάθος” (Deep Operations). Αυτές αποσκοπούν στην ταχεία προέλαση ανάμεσα από τις ρωγμές των εχθρικών δυνάμεων και την προσβολή σε όλο το πλάτος και βάθος της διάταξής τους. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι μεθοδολογίες αυτές αποτελούν εν πολλοίς πνευματικό τέκνο του Έλληνα Βλαδίμηρου Τριανταφύλλωφ, μιας μεγάλης μορφής της θεωρίας του Πολέμου, ο οποίος για ακατανόητους λόγους παραμένει σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με μεθοδολογίες υβριδικού πολέμου (hybrid warfare), οι επιχειρησιακές αυτές αντιλήψεις εκτιμάτο από Δυτικούς αναλυτές ότι στόχο είχαν να προσφέρουν στη Ρωσία τη δυνατότητα να επιτύχει στρατηγικά τετελεσμένα σε μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην προλάβει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πυρηνικής αποτροπής της Δύσης. Γενικότερα, υπάρχει μια παγκόσμια τάση για τη δημιουργία ικανοτήτων “γρήγορων πολέμων” (swift wars), ικανών να επιφέρουν τετελεσμένα κάτω από το πυρηνικό κατώφλι (under the nuclear threshold), ή ακόμη και κάτω από το κατώφλι της στρατιωτικής αντιπαράθεσης γενικώς (below the threshold of military conflict), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρόσφατο κείμενο για την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

  Οι Τούρκοι για την Κύπρο – Διδάσκουν γεωπολιτική την Αθήνα – Θα γίνει προσάρτηση;

Παρόμοιες αντιλήψεις, δόγματα, φιλοσοφίες και μεθοδολογίες, εμπλουτισμένες από τα διδάγματα που προσφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενδέχεται να βρουν σημαντικές εφαρμογές στο ιδιόρρυθμο ελληνοτουρκικό σύστημα αντιπαράθεσης, όπου η συμμετοχή και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ περιορίζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πολέμων παρατεταμένης διάρκειας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube