Weather Icon

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν μπορεί να καταστρέψει στρατιωτικά το PKK

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν μπορεί να καταστρέψει στρατιωτικά το PKK

Σκληραίνει η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για το Κουρδικό

Γράφει ο Ergun Babahan

Η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Ντάνα Στρουλ, είπε ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στη σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και ότι χρειάζεται μια πολιτική διαδικασία.

Καθώς η Τουρκία επεκτείνει ολοένα και περισσότερο τον πόλεμο κατά των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία, η μοναξιά και η απομόνωσή της στον κόσμο αυξάνεται. Ο βομβαρδισμός αμάχων που ήρθαν στην περιοχή από τη Βαγδάτη και τη Μοσούλη για διακοπές στην περιοχή Zaho του Β. Ιράκ και ο θάνατος εννέα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων παιδιά, προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση τόσο στο Ιράκ όσο και στον αραβικό κόσμο.

Ενώ οι διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στο Ιράκ απέκτησαν μια άνευ προηγουμένου διάσταση, έφεραν κοντά διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας. Ο Jamal Rushdie, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Abu Gayt, περιέγραψε την επίθεση ως «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας» και είπε:

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος αρνείται τις τουρκικές επιθέσεις στο Ιράκ και καταδικάζει οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας οποιασδήποτε αραβικής χώρας. Η Άγκυρα πρέπει να επανεξετάσει την αρχή της καλής γειτονίας στις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής και να απέχει από τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος των αραβικών χωρών με οποιοδήποτε πρόσχημα».

Ωστόσο, η Τουρκία συνέχισε και τις επόμενες ημέρες τους βομβαρδισμούς της στην ίδια περιοχή, αγνοώντας αυτές τις αντιδράσεις, και στη συνέχεια σκότωσε την Αναπληρωτή Διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Salwa Yusuf, με μια επιχείρηση SİHA στη Συρία, η οποία φέρεται να οργανώθηκε από τη MIT. Ωστόσο, αυτή τη φορά σημειώθηκε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη: Οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, που μέχρι τώρα αγνοούσαν τις επιθέσεις της Τουρκίας, δημοσίευσαν ένα εντυπωσιακό συλλυπητήριο μήνυμα.

Αν και η Τουρκία δεν κατηγορήθηκε άμεσα στο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter, η έμφαση στη συντροφικότητα του SGD ήταν σημαντική στη δήλωση που έγινε εκ μέρους της CENTCOM και υπονοήθηκε ότι με αυτές τις επιχειρήσεις, η Άγκυρα αποδυνάμωσε τον πόλεμο κατά του ISIS, ο οποίος, με βάση τα λόγια της CENTCOM αντιπροσωπεύει μια «κατάπτυστη ιδεολογία». Αν και αυτό το κείμενο δημοσιεύτηκε με την έγκριση της Ουάσιγκτον, είναι επίσης δυνατό να διαβαστεί ως μήνυμα του στρατού προς την διοίκηση Μπάιντεν να κάνει ενέργειες προς την Τουρκία, για «να σταματήσει η δολοφονία των εταίρων μας».

Το Μμήνυμα της CENTCOM αναφέρει τα εξής:

«Η Αναπληρωτής Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Salwa Yusuf, επίσης γνωστή ως Ciyan Afrin, σκοτώθηκε μαζί με δύο γυναίκες μαχήτριες σε επίθεση κοντά στο Qamishli της ΒΑ Συρίας στις 22 Ιουλίου 2022. Η Salwa ήταν ένας σημαντικός ηγέτης των SDF. Ήταν από τους κορυφαίους ηγέτες των δυνάμεων που μάχονται κατά του ISIS από το αποκορύφωμα του αγώνα για την ήττα της άθλιας ιδεολογίας στη βόρεια Συρία το 2017. Η CENTCOM εκφράζει τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες αυτών των 3 μαχητών των SDF, στους ανθρώπους στη βορειοανατολική Συρία και στους εταίρους μας στις SDF».

Η πολιτική του καθεστώτος ΑΚΡ-ΜΗΡ έναντι των Κούρδων, που έχει επικριθεί επίσης για την επιθετική του στάση κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο, γίνεται επίσης πηγή ολοένα και μεγαλύτερης δυσφορίας και αστάθειας για την πολύπαθη περιοχή.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας,  οι προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και η στρατηγική σημασία του Ευξείνου Πόντου, σύμφωνα με τους New York Times, είναι «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία προσπαθεί να ευχαριστήσει τον Ερντογάν παρά τις ιδιοτροπίες του.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν ακολουθεί αυτή τη σκληρή γραμμή, για να προκαλέσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ και την Αμερική, επειδή πρόκειται να πάει στις εκλογές και με τη στάση αυτή σκοπεύει να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου, που έχει καταστραφεί οικονομικά. Όμως η υπομονή εξαντλείται όλο και πιο γρήγορα. Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την περιοχή πιο προσεκτικά τώρα λόγω του Ιράν και του ISIS και συνεχίζει να αναλύει την Τουρκία.

Από τότε που η Ουάσιγκτον συνέλαβε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τον παρέδωσε στην Τουρκία, υποστήριξε μια λύση στο κουρδικό ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων.

Το τελευταίο παράδειγμα αυτής της κατάστασης ήρθε σε μια διάσκεψη στην Ουάσιγκτον την περασμένη Τετάρτη. Η υφυπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή, Ντάνα Στροούλ, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Middle East Institute, είπε ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η Stroul υποστήριξε ότι απαιτείται μια πολιτική διαδικασία για να τερματιστεί η βία και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις της Stroul σε απάντηση ερώτησης σχετικά με τον χειρισμό των θεμάτων ασφαλείας από την Τουρκία στη Συρία είναι οι εξής:

«Πρώτα από όλα λοιπόν, όταν μιλάμε για τις επιχειρήσεις κατά του PKK, είναι αυτονόητο ότι μετά από περισσότερα από 20 χρόνια συλλογικής εμπειρίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Επομένως, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των πολύ θεμιτών ανησυχιών για την ασφάλεια της Τουρκίας και της πολύ πραγματικής απώλειας ζωών που υπέστησαν δυνάμεις και πολίτες από το PKK, απαιτείται μια πολιτική διαδικασία και μια σοβαρή εξέταση για διάλογο. Το νούμερο ένα ζήτημα είναι πώς να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες. Δεύτερον, έχουμε δει επαναλαμβανόμενες τουρκικές επιχειρήσεις τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Νομίζω ότι χρειάζεται σοβαρός προβληματισμός σχετικά με το τι μπορεί να επιτευχθεί με στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως αυτές που διεξάγει η Τουρκία, χωρίς μια ανάλογη πολιτική και οικονομική διαδικασία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των αναγκών του Ψυχρού Πολέμου που είχαν σχέση με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την ανάγκη διατήρησης ενός φιλικού φιλοδυτικού καθεστώτος στην Άγκυρα, ήταν ιστορικά ο κύριος εξωτερικός υποστηρικτής των προσπαθειών της Τουρκίας να αναζητήσει μια στρατιωτική λύση στο κουρδικό ζήτημα. Όμως, η Τουρκία, με την επιλογή της να λύσει το πιο θεμελιώδες κοινωνικό της πρόβλημα μόνο με τη βία, στην πραγματικότητα απομακρύνεται από τις αξίες που αντιπροσωπεύουν το ΝΑΤΟ και η Δύση και υιοθετεί τη συμπεριφορά των αντίπαλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος οδηγεί στην κατάρρευση και τη δημοκρατία και το νομικό σύστημα και την οικονομία της Τουρκίας. Ανάμεσα στις κραυγές «η πατρίδα είναι αδιαίρετη», ανοίγεται χώρος για συμμορίες, λαθρέμπορους ανθρώπων και λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Το ίδιο διάστημα οι πολίτες γίνονται φτωχότεροι και αρχίζουν να χάνουν την ελπίδα τους.

Οι Κούρδοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα του πολέμου. Η δήλωση της Τουρκίας ότι «χάσαμε 40 χιλιάδες πολίτες μας στον πόλεμο με το PKK» δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια, γιατί τουλάχιστον 30 χιλιάδες από αυτόν τον αριθμό είναι Κούρδοι. Όμως, η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: Παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της υπαίθρου και των βουνών και τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε γειτονικές χώρες, η βούληση των Κούρδων να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους δεν σπάει και δεν πρόκειται να σπάσει.

Η παράδοση και η πρακτική των Νεοτούρκων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύει κοινωνικά προβλήματα με δημοκρατικά μέσα εντός του νόμου. Ορμάει με ένα σφυρί όπου δει καρφί. Για το λόγο αυτό, η επανέναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στο κουρδικό ζήτημα, όπως έγινε στην περίοδο του Τανζιμάτ, θα έρθει στο προσκήνιο μόνο όταν το ΔΝΤ και τα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χτυπήσουν την πόρτα μετά από μια οικονομική κατάρρευση.

Πηγή: artigercek.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube