Weather Icon

Ιωάννης Μάζης: Ο Πούτιν πάει να προκαλέσει εξελίξεις μπούμερανγκ στις ΗΠΑ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ιωάννης Μάζης: Ο Πούτιν πάει να προκαλέσει εξελίξεις μπούμερανγκ στις ΗΠΑ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ιωάννης Μάζης: Ο Πούτιν πάει να προκαλέσει εξελίξεις μπούμερανγκ στις ΗΠΑ

Στους λόγους της επίσκεψης Πούτιν και Ερντογάν στο Ιράν, αναφέρθηκε ο Ιωάνης Μάζης, ο οποίος στάθηκε στη μεγάλη ζημία που υφίσταται η ΕΕ σε όλα τα επίπεδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και στους κινδύνους που προκύπτουν από την αλλαγή ισορροπιών και τη δημιουργία νέων κέντρων εξουσίας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν διαμορφώνουν ένα πλαίσιο «αντιπαροχής» για την αλληλοεξυπερέτησή τους. Η Τουρκία επιδιώκει να πάρει το «πράσινο φως» για νέες επιχειρήσεις στη Β. Συρία, η Ρωσία και το Ιράν να την χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσο στην προώθηση «καυτών» θεμάτων τους. Απώτερος στόχος τους να παρακαμφθεί το δολάριο ως συναλλακτικό νόμισμα, μετατρέποντας σε μπούμερανγκ για την Αμερική τις ιδεοληψίες της.

Η Ευρώπη πληρώνει έναν βαρύ «λογαριασμό» δύσκολα διαχειρίσιμο. Το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται. Η παραίτηση Ντράγκι είναι ένα από τα αποτελέσματα. Η Ρωσία δεν δείχνει να πλήττεται όσο αναμενόταν, ενώ κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, άρχισαν να κάνουν πίσω ή και να αποστασιοποιούνται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. «Οι μόνες κυρώσεις που φοβούνται οι Ρώσοι είναι του ήπατος», τόνισε ο κ. Μάζης. Το ζήτημα το μεγάλο πάντως, όπως λέει, δεν είναι η σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά ο έλεγχος της Κίνας.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, στο Rthess 94,5 στις 20 Ιουλίου 2022.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube