Η Λευκωσία ξεσκονίζει τις πληροφορίες περί προσάρτησης
Υπό στενή παρακολούθηση οι τουρκικές κινήσεις
Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται οι τουρκικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα, με τη Λευκωσία να διερευνά εξονυχιστικά τις πληροφορίες περί πρόθεσης ανακοίνωσης προσάρτησης των κατεχομένων. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν επιβεβαιώνουν τις φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα. Δημοσιεύματα επίσης που κάνουν λόγο για ταξίδι του Ερντογάν στις 19 Ιουλίου στο Ιράν ενισχύουν την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια τόσο σοβαρή εξαγγελία από τουρκικής πλευράς χωρίς την παρουσία του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχει έντονη κινητικότητα από πλευράς Κυβέρνησης, με το υπουργείο Εξωτερικών να βρίσκεται σε επιφυλακή. Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, έχουν γίνει προληπτικές κινήσεις κυρίως προς την ΕΕ, καθώς τα κατεχόμενα αποτελούν ευρωπαϊκό έδαφος.
Θέλει «ισότιμη» συνεργασία
Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να λειτουργεί στη λογική των δύο κρατών και αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη επιστολή του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ σε ανακοίνωση της ιστοσελίδας της λεγόμενης προεδρίας, ο κατοχικός ηγέτης αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής του και των προτάσεων που κατέθεσε.
«Υποβάλαμε στους Αξιωματούχους των ΗΕ τις δεύτερες περιεκτικές προτάσεις μας για συνεργασία που ετοιμάσαμε ως τ/κ πλευρά για να επιδοθούν στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρρες.
Επιπρόσθετα με την πρόταση συνεργασίας σε τέσσερις σημαντικούς τομείς που υπέβαλα την 1η Ιουλίου 2022, έχω υποβάλει μέσω των ΗΕ και τις περιεκτικές μας προτάσεις στα θέματα της αποναρκοθέτησης της Κύπρου και της καταπολέμησης της Άτυπης Μετανάστευσης’ που ετοιμάστηκαν με την πολύτιμη συμβολή των ενδιαφερόμενων θεσμών μας», αναφέρει και προσθέτει πως έθεσε για ακόμα μια φορά επί τάπητος «την αποφασιστικότητά μας στο θέμα του καθαρισμού και των δύο πλευρών από τις νάρκες ξηράς που αποτελούν εν δυνάμει απειλή της ζωής του λαού μας». Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 29 ύποπτα ναρκοπέδια στην Κύπρο, τα οποία αναφέρονται και στις εκθέσεις των ΗΕ. «Όπως θυμάστε, ως τουρκοκυπριακή πλευρά είχαμε υποβάλει τις προτάσεις μας για τον σκοπό αυτό κατά τα έτη 2014, 2015 και 2018, όμως είχαμε λάβει αρνητική απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Στην πρώτη πρόταση που κάναμε σήμερα και ετοιμάστηκε με εντατικές προσπάθειες των ενδιαφερόμενων θεσμών μας, βρίσκονται τρία ναρκοπέδια υπό τον έλεγχο της ε/κ πλευράς στη νεκρή ζώνη, αρχίζοντας από την νεκρή ζώνη και ένα κάτω από τον δικό μας έλεγχο. Αναφέραμε ότι είμαστε έτοιμοι να καθαρίσουμε όλο το νησί από τις νάρκες», σημειώνει και καταλήγει ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «ότι το προσωπικό μας που εξουσιοδοτήσαμε είναι έτοιμο να εργαστεί ταυτοχρόνως και στη βάση της αναλογικότητας στις δύο πλευρές με τον μηχανισμό που θα συσταθεί με συμμετοχή αρμόδιου προσωπικού στη βάση της ισότητας των δύο πλευρών και σε ίσο αριθμό υπό την εποπτεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ», καταλήγει.
Ο Ερσίν Τατάρ σημειώνει ακόμα πως «ως δεύτερο πεδίο συνεργασίας πρότεινα να καταπολεμήσουμε μαζί το συνεχιζόμενο θέμα της άτυπης μετανάστευσης που από τη μια συνιστά ένα μεγάλο ανθρωπιστικό δράμα και από την άλλη αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Υπέβαλα την περιεκτική μας πρόταση που καταδεικνύει ότι είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στο θέμα της καταπολέμησης της άτυπης μετανάστευσης η οποία επηρεάζει αρνητικά την Κύπρο και τις δύο πλευρές, με ένα μηχανισμό συνεργασίας που θα συσταθεί με τη συμμετοχή κυρίως της «Αστυνομίας Μετανάστευσης», του «Υπουργείου Εσωτερικών», της «Γενικής Εισαγγελίας» και άλλων αρμόδιων εκπροσώπων από τις δύο πλευρές υπό την εποπτεία των ΗΕ. Η εν λόγω πρότασή μας περιέχει, μαζί με συζήτηση των λόγων της άτυπης μετανάστευσης, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρώπων με αυτή την έννοια και ταυτοχρόνως συνεργασία σε θέματα ασφάλειας συνόρων τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά».
Ο κατοχικός ηγέτης σημειώνει ακόμα ότι «ως έγγραφο που θα αποτελέσει οδηγό στις δύο πλευρές εδώ κατέδειξα τη σύμβαση των ΗΕ της 28ης Ιουλίου 1951, που ρυθμίζει το καθεστώς των μεταναστών και σημείωσα ότι είναι προϋπόθεση να λειτουργεί σε αρμονία με την εν λόγω σύμβαση ο μηχανισμός συνεργασίας που προβλέπουμε».
Καταλήγοντας σημειώνει ότι τόνισε πως θα συμβάλει από την άποψη της ετοιμασίας θετικού εδάφους και στην πολιτική διαδικασία η θετική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Δεν έρχεται τελικά ο Ερντογάν
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα είναι στα κατεχόμενο στις 20 Ιουλίου. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, η Avrupa επικαλούμενη δημοσίευμα της Kıbrıs Postası, αναφέρει ότι φαίνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, για να παραστεί τους εορτασμούς για την εισβολή, λόγω της «επίσκεψης – έκπληξη», όπως χαρακτηρίζεται, που θα πραγματοποιήσει στο Ιράν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρόκειται να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στο Ιράν την Τρίτη 19 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αναμένεται η συνάντηση του Ερντογάν με τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi να γίνει στην Τεχεράνη και στο πλαίσιο της θα συζητηθούν τόσο οι διμερείς σχέσεις, όσο και περιφερειακά ζητήματα.
Φιλελεύθερος