Weather Icon
Σουηδία , Τουρκία , Φινλανδία 19 Ιουλίου 2022

Γι’αυτό ο Ερντογάν απειλεί με νέο βέτο στο ΝΑΤΟ! Η Σουηδία απέρριψε αίτημα έκδοσης γκιουλενιστή στην Τουρκία

Γι’αυτό ο Ερντογάν απειλεί με νέο βέτο στο ΝΑΤΟ! Η Σουηδία απέρριψε αίτημα έκδοσης γκιουλενιστή στην Τουρκία

Η Τουρκία θα “παγώσει” τις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που δόθηκαν τον περασμένο μήνα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Σουηδία “δεν δείχνει καλή εικόνα” προς το παρόν.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην αμυντική συμμαχία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης της Τουρκίας η οποία όντας σε προεκλογικό πυρετό αποφάσισε να προωθήσει προσωπικές ατζέντες με στόχο τις επικοινωνιακές νίκες που θα τόνωναν το ίματζ του Τούρκου προέδρου, ο οποίος φαίνεται να πατώνει στις δημοσκοπήσεις.

Η Τουρκία κατηγόρησε τις χώρες ότι υποστηρίζουν ομάδες που αυτή θεωρεί τρομοκράτες. Οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα για την άρση του βέτο της Άγκυρας με αντάλλαγμα τις δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις εξαγωγές όπλων. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της συμφωνίας για να επικυρώσει την αίτηση των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κι εδώ έρχεται το γαϊτανάκι: Η Τουρκία ζήτησε να χαρακτηριστούν οι γκιουλενιστές “τρομοκράτες” και να εκδοθούν στην Τουρκία, όπως επίσης και οι Κούρδοι που είναι ύποπτοι για συμμετοχή ή επαφές με το ΡΚΚ. Όμως στο τελικό κείμενο η Τουρκία δέχτηκε να μην μπει κάποια τέτοια ρητή δέσμευση από πλευράς Σουηδίας-Φινλανδίας και μάλιστα το τελικό κείμενο υπεγράφη χωρίς να χαρακτηρίζει τρομοκράτες τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν. Έτσι από τη μία οι δύο χώρες υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να εφαρμόζουν τη νομοθεσία τους απαράλλακτη όπως πριν, ενώ άμα τη ανακοινώσει της συμφωνίας ο Τούρκος πρόεδρος άρχισε να ζητά από τις δύο χώρες της Σκανδιναβίας, να αλλάξουν τη νομοθεσία τους. Μάλιστα το επόμενο πρωί κατέθεσε αίτηση έκδοσης 33 ατόμων.

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν έρχονται με αφορμή το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο απέρριψε την αίτηση έκδοσης στην Τουρκία του Γιλμάζ Αϊτάν, φερόμενου ως ανώτερου στελέχους του Κινήματος Γκιουλέν, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι οι δραστηριότητες του Αϊτάν δεν συνιστούν έγκλημα, ανέφερε το Anadolu επικαλούμενο τη σουηδική εφημερίδα Dagens Juridik.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αίτημα έκδοσης στη Σουηδία για τον Aytan, κατηγορώντας τον ότι “συνέστησε-ηγήθηκε ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης”, ανέφερε το Anadolu. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το κίνημα για την ενορχήστρωση του υποτιθέμενου αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

Ο 48χρονος Αϊτάν ήταν ένας από τους αρχηγούς του κινήματος Γκιουλέν, που διηύθυνε τα σχολεία της οργάνωσης στο Αφγανιστάν, αναφέρει το Anadolu. Έχοντας άδεια μόνιμης διαμονής στη Σουηδία από το 2018, ο Αϊτάν έλαβε το καθεστώς του πρόσφυγα από τις σουηδικές αρχές, ανέφερε.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube