REAL TIME |

Weather Icon

Γερμανία: Αποθέματα αερίου για δύο μήνες – Συναγερμός στην Ευρώπη για το κλείσιμο του Nord Stream από 11/7

Γερμανία: Αποθέματα αερίου για δύο μήνες – Συναγερμός στην Ευρώπη για το κλείσιμο του Nord Stream από 11/7

Η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο οι αποθηκευτικοί χώροι να έχουν γεμίσει κατ’ελάχιστον κατά 80% έως την 1η Νοεμβρίου

Αποθέματα φυσικού αερίου για μόλις δύο μήνες διαθέτει η Γερμανία σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη, τη στιγμή που έχει σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη ενόψει και του κλεισίματος του αγωγού Nord Stream 1 από τις 11 Ιουλίου και για 10 ημέρες στο πλαίσιο προγραμματισμένων επισκευών.
Αν και οι εργασίες γίνονται σε ετήσια βάση και είναι προγραμματισμένες εδώ και καιρό, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως αυτό ενδεχομένως να είναι και το κατάλληλο πρόσχημα από την πλευρά της Ρωσίας προκειμένου να βάλει τέλος στην παροχή αερίου προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό σε Γερμανία, Ιταλία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εξαρτώνται αποκλειστικά από το φυσικό αέριο, τη στιγμή πάντως που οι Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να το πληρώνουν πολύ ακριβά (στα 150 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα).
Γερμανία: Αποθέματα για δύο μήνες

Σύμφωνα με τον Klaus Muller, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου της Γερμανίας, τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία επαρκούν για δύο μήνες.
«Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου μπορεί να επαρκούν για έναν με δύο μήνες σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία.
Εάν σταματήσει να ρέει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και έχουμε έναν συνηθισμένο χειμώνα, τότε οι όγκοι αερίου που είναι αποθηκευμένοι σήμερα – και λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις μας για την παροχή αερίου σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη – θα είναι αρκετοί για έναν με δύο μήνες» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Muller.
Όπως είπε, σε περίπτωση συναγερμού και έκτακτης ανάγκης, η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει τα γειτονικά της κράτη, όπως είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Τσεχία.
«Ισχύει όμως και το αντίστροφο.
Εάν στη Γερμανία έχουμε λίγο φυσικό αέριο για να προμηθεύσουμε τους πελάτες μας, θα μπορούμε να βασιστούμε στην αλληλεγγύη των γειτόνων μας» υπογράμμισε ο Muller.

Διαθέσιμα

Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, η Γερμανία την 1η Ιουλίου είχε γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρας κατά 61%.
Σημειώνεται πως η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο οι αποθηκευτικοί χώροι αερίου να έχουν γεμίσει κατ’ ελάχιστο κατά 80% έως την 1η Νοεμβρίου, έτσι ώστε να μπορέσει η ΕΕ να ανταποκριθεί για κάποιους κρίσιμους μήνες του χειμώνα ενεργειακά, εφόσον η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει τελείως τη στρόφιγγα, κάτι πάντως που δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα.
Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες η ρωσική Gazprom είχε διακόψει την παροχή αερίου για λόγους επισκευών και συντήρησης και τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος λειτουργεί πλέον κανονικά.

Το στοίχημα

Το εάν θα καταφέρει η Γερμανία και η Ιταλία να ανταποκριθούν στο στόχο αυτό – δηλαδή του να γεμίσουν κατά τουλάχιστον 80% τους αποθηκευτικούς τους χώρους – είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας δεδομένου, ότι οι δύο αυτές χώρες διαθέτουν περίπου το 40% της αποθηκευτικής ικανότητας της Ευρώπης.
Επομένως, από το εάν  καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτό το στόχο, θα εξαρτηθεί και το πώς θα κυλήσει ενεργειακά ο επόμενος χειμώνας για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως εάν η Ρωσία εξακολουθήσει να προμηθεύει την Ευρώπη με το σημερινό ρυθμό (από τα μέσα Ιουνίου ο Nord Stream παρέχει μόλις το 40% των συμβατικών όγκων), τότε τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου θα μπορούσαν να φτάσουν στο 67% στα τέλη Οκτωβρίου.
Κάτι που σημαίνει πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων στα μέσα του χειμώνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές προμήθειας αερίου είτε από την Αλγερία και τη Νορβηγία είτε με LNG τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες, αν και βασική εκτίμηση είναι ότι εάν η Gazprom υλοποιήσει την απειλή της, τότε πολύ δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ενεργειακές τους ανάγκες.
Εξέλιξη που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομική και πολιτική ισχύ, αλλά και για την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube