REAL TIME |

Εθνική Άμυνα , Τουρκία 10 Ιουλίου 2022

Επιστροφή στο καλοκαίρι του 2020 – Στήνεται σκηνικό έντασης με πλωτό γεωτρύπανο και έξοδο του Στόλου – Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Επιστροφή στο καλοκαίρι του 2020 – Στήνεται σκηνικό έντασης με πλωτό γεωτρύπανο και έξοδο του Στόλου – Σε ετοιμότητα η Αθήνα

Ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνεργάτες του μέτρησαν πρώτα απ’ όλα τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης όχι απλά Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά της ίδιας της Κυριαρχίας των νησιών.

Πλήρης επιβεβαίωση όσων υποστηρίζουν ότι παρά τις απειλές και τους λεονταρισμούς η Τουρκία προχωρά σε κινήσεις επί του πεδίου μόνο όταν είναι απόλυτα σίγουρη ότι  θα τις αποφέρουν όφελος καταδεικνύουν οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Έπειτα από τις πολεμικές ιαχές, τους χάρτες με τα νησιά του Αιγαίου τα οποία δήθεν ανήκουν στην Τουρκία, το μπαράζ υπερπτήσεων και τις κάθε είδους απειλές φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μέτρησε την κατάσταση και «ανακρούει πρύμναν». Προηγήθηκε η ψύχραιμη αλλά απόλυτα αποφασιστική στάση της Αθήνας με τις Ένοπλες Δυνάμεις να δείχνουν έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο αλλά και τις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα όχι απλά η Άγκυρα να βρει παντού κλειστές πόρτες αλλά να δεχτεί και ηχηρά ραπίσματα προκειμένου να σταματήσει τις απειλές έναντι της Ελληνικής Κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και την εμπρηστική ρητορική της.

Ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνεργάτες του μέτρησαν πρώτα απ’ όλα τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης όχι απλά Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά της ίδιας της Κυριαρχίας των νησιών. Με την Αθήνα να διαμηνύει σε Συμμάχους και φίλους ότι οποιαδήποτε ενέργεια των γειτόνων επί Ελληνικού εδάφους  θα μετατραπεί άμεσα σε γενικευμένη σύγκρουση με απρόβλεπτη εξέλιξη. Και θα είναι η Τουρκία αυτή που ανοίγει τον «ασκό του αιόλου» μην αφήνοντας κανένα περιθώριο στην Ελλάδα παρά της νόμιμης άμυνας. Με αποτέλεσμα το σύνολο των ηγετών της Δύσης να θέτει τον Ταγίπ Ερντογάν προ των ευθυνών του την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως μέτρησε όπως φαίνεται και τον συσχετισμό ισχύος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν ήδη ενισχυθεί σε σχέση με το 2020 σε κάθε επίπεδο και να έχουν επωφεληθεί από τότε ώστε να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στην αντιμετώπιση κάθε σεναρίου. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη αποκτήσει τα πρώτα έξι Γαλλικά μαχητικά Rafale, οι διαθεσιμότητες των Mirage αυξάνονται ενώ σύντομα τα Ελληνικά «γεράκια» θα έχουν ετοιμοπόλεμα και τα πρώτα F-16 με διαμόρφωση Viper. Ενώ σε επίπεδο εκπαίδευσης τα «μπλε φτερά» λειτουργούν σε ρυθμούς «afterburner» αυξάνοντας συνεχώς τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. 

O Στόλος διαθέτει μια επιπλέον πυραυλάκατο Super Vita, την «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» ενώ εντός του 2022 αναμένει να εντάξει στο οπλοστάσιο του και την «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» ενώ πλήρως επιχειρησιακά είναι και τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου MARK-V. Όλες οι Μονάδες επιφανείας παρά τα χρόνια τους διατηρούνται ετοιμοπόλεμες με τα πληρώματα να βρίσκονται στη θάλασσα τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, είτε σε ασκήσεις, είτε σε επιφυλακή. Και ενώ το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά με άλματα προκειμένου να καλύψει εξοπλιστικά το χαμένο έδαφος.

Ο  Στρατός Ξηράς έχει πλέον ετοιμοπόλεμα τα ελικόπτερα Kiowa, ενισχύθηκε με τα πρώτα M-1117, παραλαμβάνει συνεχώς σύγχρονα πυρομαχικά και διαθέτει όλα τα οπλικά του συστήματα σε άριστη κατάσταση. Η συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και η ενίσχυση τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό όλων των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων δίνει περαιτέρω ισχύ ειδικά σε αποστολές στο Αρχιπέλαγος. Ενώ τα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο είναι πλέον θωρακισμένα όσο ποτέ άλλοτε.

Έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά άλλους τρόπους για να διατηρήσει μεν την ένταση και να στηρίξει εντός και εκτός Τουρκίας το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για έξοδο στη Μεσόγειο εντός του Αυγούστου του καινούργιου πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» παραπέμπουν στο καλοκαίρι του 2020 όταν η Άγκυρα θέλησε να βάλει «φωτιά» στην περιοχή με το ερευνητικό «Oruc Reis». Με τη διαφορά όμως ότι έξοδος του πλωτού γεωτρύπανου σημαίνει και γεωτρήσεις και όχι απλά έρευνες. Οι γείτονες κάνουν λόγο για πέντε πιθανές περιοχές από τις οποίες θα επιλέξουν που τελικά θα κινηθεί το γεωτρύπανο. Με τα πιο επικίνδυνα σενάρια για κορύφωση της έντασης να αφορούν είτε την περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου είτε την περιοχή κοντά στο Καστελόριζο ή ακόμα πιο δυτικά προς Ρόδο και Κάρπαθο. Απάντηση σε όλα τα σενάρια είναι έτοιμες πάντως να δώσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και σε αυτή την περίπτωση να αναλαμβάνει την ευθύνη μιας νέας κρίσης.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube