Weather Icon

Έκθεση κόλαφος: Η Τουρκία πρέπει να δικαστεί για τη γενοκτονία των Γεζίντι

Έκθεση κόλαφος: Η Τουρκία πρέπει να δικαστεί για τη γενοκτονία των Γεζίντι
Γυναίκες Γεζίντι θρηνούν, ΑΡ

Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει το διεθνές δικαστήριο για τη γενοκτονία των Γεζίντι

Ομάδα διακεκριμένων δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεράνει πως η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για συνένοχη σε πράξεις γενοκτονίας κατά του λαού των Γιαζίντι.

Σε έρευνα που διεξήχθη από την βρετανίδα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Έλενα Κένεντι αναφέρεται επίσης πως τόσο η Συρία όσο και το Ιράκ απέτυχαν να αποτρέψουν τις δολοφονίες.

Στόχος της έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα της Κένεντι, σύμφωνα με τη Guardian, είναι να υπογραμμίσει τη δεσμευτική ευθύνη που έχουν τα κράτη να αποτρέψουν τη γενοκτονία στα εδάφη τους, ακόμη και αν διαπράττονται από τρίτους, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με τους νομικούς, υπάρχει ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου για τα κράτη να αποτρέψουν το έγκλημα της γενοκτονίας βάσει σχετικής Σύμβασης.

Ο σερ Τζέφρι Νάις, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης των Γιαζίντι (YJC), περιέγραψε τη γενοκτονία του λαού των Γιαζίντι ως «μία παράνοια που βασίστηκε στο απόλυτο κακό».

«Υπήρχαν μηχανισμοί που θα μπορούσαν να είχαν σώσει τους Γιαζίντι», σημείωσε.

Παράλληλα, οι Βρετανοί δικηγόροι συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία για δράση εναντίον χωρών σχετικά με τη γενοκτονία των Γιαζίντι.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από τρία χρόνια έρευνας κατά τα οποία διερευνήθηκε η στάση 13 χωρών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τρεις χώρες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους για να λάβουν μέτρα πρόληψης της γενοκτονίας.

CNN.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube