Διαμάχη στις ΗΠΑ για τις πωλήσεις των F-16 στην Τουρκία
Παρά τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Κογκρέσο είναι πιθανό να εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, οι δηλώσεις ανώτερων εκπροσώπων στο Κογκρέσο και τη Γερουσία υποδεικνύουν αβεβαιότητα.
Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, εξακολουθεί το θέμα να είναι αμφιλεγόμενο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία στις 30 Ιουνίου ότι είναι βέβαιος πως μπορεί να εξασφαλιστεί η έγκριση του Κογκρέσου που απαιτείται για την πώληση.
Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα συμβάδιζε με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει 40 μαχητικά Lockheed Martin F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της, καθώς οι αμερικανοί τους έχουν αρνηθεί τα μαχητικά F-35, μετά την τουρκική αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων.
Ο γερουσιαστής Jim Inhofe, μέλος της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, δήλωσε στο Bloomberg HT ότι είναι προς το συμφέρον τόσο των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ να παράσχουν στην Τουρκία τα μαχητικά αεροσκάφη.
Η γερουσιαστής Jeanne Shaheen, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, είπε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά στην επιτροπή για να επιβεβαιωθεί ότι η πώληση θα εξυπηρετήσει τα αμοιβαία συμφέροντα ασφάλειας. «Θα συνεργαστώ με άλλα μέλη της επιτροπής και θα υποβάλλω συγκεκριμένες ερωτήσεις στην κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει μια συνολική αξιολόγηση», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Κρις Σμιθ, ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε ότι θα ήταν τεράστιο λάθος να πουληθούν στην Τουρκία μαχητικά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού ενώ θα αποτελούσε και παράβαση των κυρώσεων βάσει του αμερικανικού νόμου για τις κυρώσεις, του CAATSA. Ο ίδιος συνέχισε:
«Η Τουρκία αγόρασε ρωσικά συστήματα S-400 και αυτός ήταν ο λόγος που εκδιώχθηκαν από το πρόγραμμα F-35. Λαμβάνοντας υπόψη την επιμονή της Τουρκίας να διατηρήσει τα συστήματα S-400, η αγορά μαχητικών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους».
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με επικεφαλής το ανώτερο μέλος της επιτροπής, Γκρέγκορι Μικς, πρόκειται να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους κατά την προσεχή επίσκεψή τους στην Τουρκία, όπως ανέφερε το Bloomberg.
ΠΗΓΗ: kurdishvoice.gr