Weather Icon

Αρμένιος αναλυτής: Η Μόσχα έκανε λάθος υπολογισμούς με τον Ερντογάν

Αρμένιος αναλυτής: Η Μόσχα έκανε λάθος υπολογισμούς με τον Ερντογάν

Το φθινόπωρο του 2020, η Μόσχα υπολόγισε σοβαρά τις δυνατότητες της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά. Παρόμοια γνώμη εξέφρασε ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης Καθηγητής, ειδικός Ανατολικών θεμάτων David Hovhannisyan στο Αρμινφο.

“Το σενάριο του 44ημερου πολέμου αναπτύχθηκε αρχικά και υπολογίστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος. Με αυτό ακριβώς το σενάριο η Μόσχα συμφώνησε στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Αρτσάχ. Ένα σενάριο στο οποίο ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έπρεπε να καταλάβει ακριβώς αυτά τα εδάφη που κατέλαβε σήμερα. Κατέλαβε και σταμάτησε”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα πήγαν σύμφωνα με αυτό το σενάριο. Μέχρι που ο Ερντογάν παρενέβη στο ρωσικό παιχνίδι. Μετά από αυτό, η κατάσταση, ειδικά στο τέλος του πολέμου, άρχισε να αλλάζει. Και για να μην υπερβαίνει το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων πέρα από το «σχέδιο», η Μόσχα αναγκάστηκε να καταφύγει σε μάλλον ριζοσπαστικές μεθόδους πειθούς. Ως αποτέλεσμα, το Αζερμπαϊτζάν κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο έδαφος της Αρμενίας.

Σήμερα, κατά τη γνώμη του καθηγητή, στη Μόσχα έχουν συνειδητοποιήσει τους δικούς τους λανθασμένους υπολογισμούς πριν από δύο χρόνια και προσπαθούν με κάποιο τρόπο να διορθώσουν την κατάσταση που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα αυτών. Το οποίο, κατά τη γνώμη του, είναι αρκετά δύσκολο πράγμα. Ο Χοβχανισιάν τόνισε ότι ο βασικός εσφαλμένος υπολογισμός της Μόσχας ήταν η παράβλεψη του ρόλου του Ερντογάν ο οποίος δεν είχε καμία δουλειά να κάνει σε αυτό. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του πολέμου έγινε σαφές ότι αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

“Τα τρέχοντα προβλήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πίστα του Αρτσάχ επιδεινώνονται από την ανάγκη να λάβει υπ’όψιν τον Ερντογάν. Και οι άνευ όρων αντιφάσεις στρατηγικών συμφερόντων στη μεγάλη πολιτική δεν εμποδίζουν σε καμία περίπτωση τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεργάζονται τακτικά, περιστασιακά για να επιτύχουν ένα κοινό όφελος, το οποίο, ταυτόχρονα, «καταλαβαίνει ο καθένας από αυτούς με τον δικό του τρόπο. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για τακτικές συμφωνίες για ορισμένα ζητήματα σε διάφορα σημεία της ευρύτερης Μέσης Ανατολής”, συνόψισε ο Χοβαννισιάν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube