Weather Icon
Κίνα 30 Ιουλίου 2022

Ανάλυση: Η «διπλωματία των πολεμιστών των λύκων» της Κίνας

Ανάλυση: Η «διπλωματία των πολεμιστών των λύκων» της Κίνας

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει γίνει διάσημη για τη «διπλωματία των πολεμιστών των λύκων», μια δυναμική διπλωματική τακτική που φτάνει μέχρι την προσβολή ή την απειλή όσων θεωρούνται ότι παραβιάζουν τα συμφέροντα της Κίνας. Η διπλωματία των πολεμιστών του λύκου έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, αυτή η διεκδικητική διπλωματική στρατηγική έχει υπονομεύσει την παγκόσμια εικόνα της Κίνας και επιδείνωσε περαιτέρω τις σχέσεις της με χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει μια αλλαγή για να διασφαλιστούν καλύτερα τα συμφέροντα της Κίνας.

Αλλαγή στους ανέμους

Τον Μάιο του 2021, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping είπε σε ανώτερους αξιωματούχους σε μια συνάντηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (CCP) ότι είναι κρίσιμο να εκδηλώνεται μια θετική εικόνα για την Κίνα προκειμένου να διευρύνει συνεχώς τον κύκλο φίλων της Κίνας. «Είναι απαραίτητο να κάνουμε φίλους, να ενωθούμε και να κερδίσουμε την πλειοψηφία και να διευρύνουμε συνεχώς τον κύκλο των φίλων [όταν πρόκειται για] τη διεθνή κοινή γνώμη», είπε ο Σι. Είπε επίσης ότι η Κίνα πρέπει να είναι «ανοιχτή και με αυτοπεποίθηση, αλλά και σεμνή και ταπεινή» στην επικοινωνία της με τον κόσμο.

Η ομιλία του έφερε μια αξιοσημείωτη αντίθεση με το ύφος της διπλωματίας των πολεμιστών λύκων τα τελευταία χρόνια. Ήταν ένα πρώτο μήνυμα της απομάκρυνσης της πολιτικής από τη διπλωματία των λύκων πολεμιστών της Κίνας, καθώς ο ίδιος ο Σι και η κυβέρνησή του γνώριζαν όλο και περισσότερο την αντίδραση που προκαλούσε η πιο δυναμική στάση των Κινέζων διπλωματών. Εκείνη την εποχή, η Κίνα αντιμετώπιζε τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία. Επιπλέον, η Κίνα δεχόταν τεράστια δυσαρέσκεια από χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μια άλλη συμβολική κίνηση που έκανε ο Xi για να αλλάξει σταδιακά την πορεία της κινεζικής διπλωματίας ήταν ο διορισμός του νέου πρεσβευτή της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες: τον Qin Gang, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών που κάποτε ήταν υπεύθυνος για τις λατινοαμερικανικές και ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ο προκάτοχος του Qin, Cui Tiankai, ήταν ένας βετεράνος διπλωμάτης με ισχυρή γνώση των υποθέσεων των ΗΠΑ και προσωπικές διασυνδέσεις με υφιστάμενους και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες των ΗΠΑ. Αντίθετα, η έλλειψη διπλωματικής εμπειρίας του Τσιν σχετικά με τις υποθέσεις των ΗΠΑ τον έκανε μια εκπληκτική επιλογή για αυτή τη θέση.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Κάντε κλικ εδώ για να εγγραφείτε για πλήρη πρόσβαση. Μόλις 5 $ το μήνα.

Υπήρχαν δύο κρίσιμοι λόγοι για τον Σι να κάνει αυτό το απρόβλεπτο ραντεβού. Πρώτον, ο Τσιν ήταν προηγουμένως υπεύθυνος για το διπλωματικό πρόγραμμα του Σι και συνόδευε τον Σι και άλλους κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους σε πολλαπλά διπλωματικά ταξίδια. Σαφώς, τον εμπιστεύονταν ο ηγετικός κύκλος της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Σι. Ο Xi λοιπόν προτίμησε κάποιον που έχει πιο άμεση πρόσβαση και προσωπική σχέση μαζί του για να αναλάβει την πιο κομβική διπλωματική αποστολή για την Κίνα.

Δεύτερον, καθώς ο Σι ζήτησε τη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας για την Κίνα εβδομάδες πριν από τον διορισμό του Τσιν, ο Σι περίμενε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του Τσιν ως εκπρόσωπος και διευθυντής του Υπουργείου Πληροφοριών για να μεταδώσει μια «καλή εικόνα» της Κίνας καθώς και να φέρει φρέσκο ​​αέρα. η Κίνα-Η.Π.Α. διπλωματικό πεδίο εν μέσω της μακροχρόνιας έντασης.

Αν και ορισμένα μέσα παρουσίασαν τον Τσιν Γκανγκ ως διπλωμάτη πολεμιστή λύκου προτού αναλάβει τη θέση του στην Ουάσιγκτον. D.C., σαφώς δεν είναι. Η επικεφαλής του γραφείου του Newsweek στο Πεκίνο, Μελίντα Λου, περιέγραψε τον Τσιν τον Αύγουστο του 2021 ως «εξαιρετικά ισότιμο, ειδικά δεδομένης της τετριμμένης κατάστασης των σινο-αμερικανικών σχέσεων». Η διπλωματική προσέγγιση του Τσιν είναι προφανώς πιο ήπια από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι άνθρωποι, αλλά συνδυάζεται με τη στάση του Σι να δημιουργήσει μια καλή εικόνα για την Κίνα. Πράγματι, ο Τσιν έχει αρνηθεί ευθέως την έννοια της διπλωματίας του λύκου πολεμιστή πολλές φορές από την ορκωμοσία του. Για παράδειγμα, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες δεν είναι «πολεμιστές λύκων» και υποστήριξε ότι η περιγραφή εργασίας για κάθε νέο Κινέζο διπλωμάτη είναι ειρηνική διπλωματία αντί για διπλωματία λύκου πολεμιστή.

Συνεπώς, ανατρέχοντας στα σχόλια του Xi, στον διορισμό του Qin και στο επακόλουθο σχόλιο «πολεμιστή κατά του λύκου» του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ, ήταν σαφές έως το 2021 ότι η πρόθεση ήταν να καταργηθεί σταδιακά η διπλωματία των πολεμιστών λύκων.

Η διπλωματική προσέγγιση της Κίνας προς την Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό αλλάζει

Φέτος, άλλα σημάδια έδειχναν επίσης την παρακμή της διπλωματίας των λύκων πολεμιστών της Κίνας. Η Κίνα στρέφεται τώρα σε θετικές αλληλεπιδράσεις με μετρημένους διπλωματικούς τρόπους για να βελτιώσει τους δεσμούς της με άλλα έθνη και να κρατήσει το στυλ της διπλωματίας του πολεμιστή λύκου.

Τον Μάιο, ο Wu Hongbo, ο ειδικός εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ξεκίνησε ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στην Ευρώπη με στόχο να αμβλύνει τις εντάσεις Κίνας-ΕΕ που επιδεινώθηκαν περαιτέρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Directus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube