ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 3 Ιουνίου 2022

ΥΠΑΜ Ουκρανίας: Να συζητηθεί η “de facto” προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ

ΥΠΑΜ Ουκρανίας: Να συζητηθεί η “de facto” προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ

Ξανά στο προσκήνιο η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στην Ουκρανία ιδιότητα μέλους “de facto” (δηλαδή ανεπίσημα) και όχι “de jure” στη συνεδρίαση του Ιουνίου που θα συζητήσει τη στρατηγική της Συμμαχίας τα επόμενα 10 χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, μιλώντας στο Φόρουμ GLOBSEC 2022 της Μπρατισλάβας μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε ότι “νομίζω πως αν μιλάμε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μια de facto και όχι de jure συμμετοχή μπορούσε να είναι καλή ιδέα σε αυτή τη στρατηγική”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “η Ουκρανία θα συμμετέχει στη στρατηγική αυτή γιατί είμαστε επίσης η ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης, η ανατολική πτέρυγα των χωρών του ΝΑΤΟ, η ανατολική πτέρυγα της ΕΕ”. 

“Νομίζω ότι θα είναι μια κατάσταση win-win για όλες τις χώρες”, εκτίμησε ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ.

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι ουκρανικά πληρώματα έχουν ξεκινήσει να εκπαιδεύονται στην Ευρώπη στη χρήση αμερικανικών συστημάτων πυροβολικού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να διώξουν τους Ρώσους από τα εδάφη που έχουν καταλάβει μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, κάλεσε την Δύση να επισπεύσει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, ενώ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός χτίζει γραμμές άμυνας στην ανατολική Ουκρανία στοχεύοντας σε παρατεταμένες μάχες.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube