REAL TIME |

Weather Icon

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα «παράνομης κατοχής και στρατιωτικοποίησης νησιών»

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θα θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα «παράνομης κατοχής και στρατιωτικοποίησης νησιών»

Οκτάι: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει»

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ζήτημα «παράνομης κατοχής και στρατιωτικοποίησης νησιών» θα θέσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, μεταξύ των θεμάτων που θα φέρει ο Τούρκος πρόεδρος στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα «είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «προβοκάτσιες» της Ελλάδας και αναφέρει επίσης ότι «ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει τα εξής ζητήματα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ:

  1. Αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Yeni Safak, θα παρουσιάσει αποδείξεις πως οι δύο χώρες «στηρίζουν την τρομοκρατία».
  2. Διάδρομος για τα ουκρανικά σιτηρά.
  3. Πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ για το ζήτημα.
  4. Οι «προβοκάτσιες» της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, «ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».
  5. Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
  6. Οικονομία, ενεργειακή κρίση.

Οκτάι: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει»

Στην προκλητική ρητορική για τα νησιά επέμεινε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος δήλωσε πως, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, «θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους και όπου φτάσει η αμφισβήτηση αυτή».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι «για την Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενοχλητική η προσέγγιση της Ελλάδας, στο θέμα του επίμονου αιτήματος μας στην “αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών, και ότι συμπεριφέρεται με την λογική “αυτά τα νησιά είναι δικά μου και κάνω ό,τι θέλω”». Καταλόγισε, δε, στην Ε.Ε. ότι στέκεται πίσω από αυτήν την προσέγγιση.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας είπε επίσης, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι «προσπαθεί να κρατήσει στην επικαιρότητα το ζήτημα των 12 μιλίων και να κάνει στους αιθέρες όσα δεν μπορεί να κάνει στις θάλασσες».

«Υπάρχει μια Τουρκία που κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια. Πρώτα η εισβολή, μετά να κρύβονται πίσω από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Λωζάνη έχει όρο αποστρατιωτικοποίησης. Οι Συνθήκες του 1946 έχουν ίδιους όρους. Είναι βλακεία να θεωρούν πως θα ερμηνεύουν τους όρους των Συνθηκών όπως εκείνοι επιθυμούν και η Τουρκία θα το δέχεται. Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχθεί» συνέχισε ο κ. Οκτάι.

«Η Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της»

«Είναι φανερό τι κάναμε στις αρχές του 1900 με τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας όταν πήγαν να κάνουν πράγματα. Τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία των εθνών. Ζήσαμε με την Κύπρο και αυτή είναι πιο πρόσφατη μνήμη» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε:

«Ευελπιστούμε η Ελλάδα σύντομα να βάλει μυαλό, και την προειδοποιούμε μην επηρεαστεί από τους άλλους. Αυτοί είναι που θα την εγκαταλείψουν πρώτοι. Έρχεται από απόσταση 600 χιλιομέτρων και στο Καστελλόριζο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, μιλάει για παραβίαση εναέριου χώρου και με νευρικό τρόπο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοια προσέγγιση».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε.  Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό  το λάθος».

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube