Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 29 Ιουνίου 2022

«Βράζει» η Λιβύη- Διαμαρτυρίες στην Τρίπολη

«Βράζει» η Λιβύη- Διαμαρτυρίες στην Τρίπολη

Οργισμένοι διαδηλωτές περιπλανήθηκαν σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας της Λιβύης, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε περισσότερους από 40 βαθμούς Κελσίου.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της πόλης, να φωνάζουν οργισμένα συνθήματα για την επιδείνωση των συνθηκών των δημόσιων υπηρεσιών του κράτους και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Αυτά τα βίντεο έδειχναν διαδηλωτές να καίνε λάστιχα και να κλείνουν ορισμένους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διακοπές ρεύματος, καθώς όλες οι περιοχές της χώρας, ανατολικά, δυτικά και νότια, αντιμετωπίζουν πολύωρες διακοπές ρεύματος έως και 20 συνεχόμενες ώρες.

Η οργή των κατοίκων της πρωτεύουσας  

Ένας από τους τομείς υπηρεσιών, ιδίως του ηλεκτρισμού και της ενέργειας, έχει πυροδοτήσει τις ψυχές των Λιβύων με οργή για το κράτος στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα από τους πολιτικούς και τους εραστές της εξουσίας.

Σε μια προσπάθεια να απορροφήσει την οργή των δρόμων, που πλησιάζει στο σημείο βρασμού, η προσωρινή «κυβέρνηση ενότητας» με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα  στην Τρίπολη, η οποία εξακολουθεί να αρνείται να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φατχί Μπασάγκα, έλαβε μια σειρά από αποφάσεις και δρομολόγησε ένα πακέτο υποσχέσεων για να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι το δημόσιο δίκτυο και μείωση των ωρών διακοπής ρεύματος στα σπίτια των πολιτών.


Σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της κρίσης στη Λιβύη και την έλλειψη πολιτικών λύσεων ικανών να αλλάξουν την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέχισε να συνεδριάζει για να συζητήσει τον φάκελο της Λιβύης , τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ο οποίος, όπως οι προκάτοχοί τους κατέληξαν μόνο σε εκκλήσεις για διάλογο και σε απειλητικές κυρώσεις εναντίον όσων τον εμποδίζουν.

Ο Μπασάγκα επικοινωνεί με ένοπλες ομάδες στην πρωτεύουσα προετοιμάζοντας την είσοδο της κυβέρνησής του

Στο πολιτικό μέτωπο, ο υποψήφιος πρωθυπουργός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Φατχί Μπασάγκα, προκάλεσε έκπληξη όταν δήλωσε ότι ήρθε σε επαφές με ένοπλες ομάδες στην Τρίπολη, για να διευκολύνει την κυβέρνησή του να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά της από την πρωτεύουσα.

Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση που είναι αρμόδια για την οικοδόμηση, τη μεταρρύθμιση και τις εκλογές ήρθε και δεν ευθύνεται για τη δίωξη ενός προσώπου, αλλά  για αυτήν ευθύνονται οι δικαστικές και κοινοβουλευτικές αρχές.

«Τώρα διαπραγματευόμαστε με μία ή δύο ένοπλες ομάδες στην Τρίπολη για να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση και να συμμετάσχουμε, και γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έρχεται», είπε ο Μπασάγκα, σε συνέντευξή του στο BBC.

Πρόσθεσε, «ζητήσαμε από τους αρχηγούς των ταγμάτων και τις πολιτικές ελίτ να ενωθούν μαζί μας, να συμμετάσχουν και να ενσωματωθούν. Ο δρόμος μας πρέπει να είναι ο δρόμος του κράτους και όχι ο δρόμος των πολιτοφυλακών, των παράλληλων δυνάμεων ή της διαφθοράς».

Ο Μπασάγκα δήλωσε ακόμη ότι «πρέπει να υπάρξει συμφιλίωση, η οποία περιλαμβάνει αποζημιώσεις, που είναι προσωπικό δικαίωμα των πληγέντων ανθρώπων».

independentarabia.com

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube