Weather Icon

«Βομβαρδισμός» διαμαρτυριών από τη Μόσχα προς την Αθήνα

«Βομβαρδισμός» διαμαρτυριών από τη Μόσχα προς την Αθήνα

«Βροχή» επιστολών διαμαρτυρίας και ρηματικών διακοινώσεων από τη Μόσχα προς την Αθήνα καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της γενικότερης ρωσικής πολιτικής άσκησης πιέσεων για τη στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό.

Οξύτατες διατυπώσεις χρησιμοποιούνται στη ρηματική διακοίνωση που εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη συμφωνία Αθήνας και Βερολίνου για τα τεθωρακισμένα, ενώ σημειώνεται ότι μετά τον πόλεμο η Ρωσία θα εξετάσει τη στάση όλων των εμπλεκομένων στην ενίσχυση των Ουκρανών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Διαρκή διπλωματική πίεση μέσα από όλους τους πιθανούς διαύλους ασκεί η Μόσχα προς την Αθήνα, με αφορμή κατά κύριο λόγο δηλώσεις αλλά και κινήσεις που σχετίζονται με ό,τι γίνεται αντιληπτό στο Κρεμλίνο ως οργανωμένο «αντιρωσικό» μέτωπο, συνδεδεμένο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μία από τις πιο προωθημένες –εν μέσω πολλών– ρηματικές διακοινώσεις που έφθασαν μέσα από διπλωματικό δίαυλο στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας αφορά τη συμφωνία Αθήνας και Βερολίνου για την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου BMP-1 του Ελληνικού Στρατού στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα γερμανικά Marder. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη ρωσική διακοίνωση χρησιμοποιούνται οξύτατες διατυπώσεις, ενώ σημειώνεται ότι η Μόσχα θα επικρατήσει στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και τα δεδομένα θα αλλάξουν. Επιπλέον αναφέρεται ότι μετά τον πόλεμο η Ρωσία θα εξετάσει τη στάση όλων των εμπλεκομένων στην ενίσχυση των Ουκρανών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Και αυτή η διαδικασία, όπως τονίζεται, θα οδηγήσει και στην προσαρμογή της στάσης της Ρωσίας έναντι της Ελλάδας.

Ο κ. Πίλιπσον

Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε την Αθήνα για «ξεκάθαρη πορεία προς την καταστροφή των πολυετών διμερών σχέσεων».

Την αντίληψη που υπάρχει στη Μόσχα σχετικά με την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν και τα λεγόμενα του Γιούρι Πίλιπσον, διευθυντή του Τέταρτου Ευρωπαϊκού Τμήματος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS, όπου κατηγόρησε την Αθήνα για «ξεκάθαρη πορεία προς την καταστροφή των πολυετών διμερών σχέσεων με τη Μόσχα». Ο κ. Πίλιπσον ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ελληνικές αρχές ήταν από τις πρώτες που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία, τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν καθημερινά εναντίον αμάχων στο Ντονμπάς». Και εκτίμησε πως «συζητούνται ήδη νέες παραδόσεις στο καθεστώς του Κιέβου του στρατιωτικού εξοπλισμού που διαθέτει η Ελλάδα».

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική απομάκρυνσης από τη ρωσική αγορά ενέργειας και πως «ακυρώνει» τις πολιτισμικές και ανθρωπιστικές αλληλεπιδράσεις. Και αυτό, όπως υπογραμμίζει, «παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 56% των Ελλήνων θα ήθελε να διατηρήσει τους παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία». Αναφέρθηκε και στην απέλαση των δώδεκα διπλωματών από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε, «με ψευδή προσχήματα». Ο κ. Πίλιπσον επισήμανε, ακόμη, ότι η κατάρρευση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι μονόδρομος, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «οι αιωνόβιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν αναμφίβολα στη δοκιμασία».

Η αποστροφή του κ. Πίλιπσον περί της απέλασης των 12 διπλωματών απασχολεί την Αθήνα, καθώς έχουν περάσει δυόμισι μήνες και τα αντίποινα της Μόσχας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Βέβαια, στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Μόσχα δεν αποφασίζει ποτέ εν θερμώ σε αυτά τα ζητήματα. Η ανανέωση –πριν από λίγες ημέρες– των διπλωματικών αδειών αρκετών διπλωματών που υπηρετούν στις διάφορες αποστολές της Ελλάδας στη Ρωσία από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημιουργεί κάποια ερωτήματα, παρότι τα αντίποινα αναμένονται.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube