Weather Icon

Τραβάει επικίνδυνα το σχοινί η Άγκυρα

Τραβάει επικίνδυνα το σχοινί η Άγκυρα

Ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή   

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία η οποία ρίχνει ασταμάτητα λάδι στη φωτιά στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Άγκυρα συντηρεί σε καθημερινή βάση την ένταση, θέτοντας συνεχώς στο τραπέζι ανύπαρκτα ζητήματα. Η διάθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας εκφράζεται με πρωτοφανείς εκφράσεις (όπως «συνέλθετε»), ενέργειες, διεκδικήσεις και προκλήσεις, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών την ώρα που διενεργεί σε συνεργασία με πλήθος χωρών (μεταξύ τους Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σκόπια, Πακιστάν, Αλβανία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Η.Π.Α., Ιταλία, Γαλλία! – γιατί άραγε;) αποβατική άσκηση στο Αιγαίο. 

Ο Ερντογάν απειλεί ανοιχτά με πόλεμο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν». Τους λεονταρισμούς του Τούρκου προέδρου, ενισχύει το παραλήρημα Τούρκων αξιωματούχων που επιχειρούν να «γκριζάρουν» νησιά του Αιγαίου. Με τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, να ζητά απροκάλυπτα αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας θέτοντας με τη σειρά του θέμα κυριαρχίας.

Μηνύματα στήριξης των ελληνικών θέσεων και μαζί αποδοκιμασίας της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας εκπέμπονται από πολλά και διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, το οποίο ωστόσο από μόνο του δεν φτάνει. Διότι η εξάπλωση αυταρχικών καθεστώτων, καθώς και των ρευμάτων οπισθοδρόμησης και απομονωτισμού σε χώρες όπως η Τουρκία, είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του διεθνούς δικαίου και της ανοχής (πολλές φορές και στήριξης) δικτατορίσκων όπως είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δυστυχώς, ο Τούρκος πρόεδρος και η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτικών, είναι τσακωμένοι με το δίκαιο, τη δημοκρατία και την αλήθεια. Κατά συνέπεια οι απλές αποδοκιμασίες και καταδίκες από μόνες τους δεν φτάνουν. Χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα και πιο ουσιαστικά πράγματα… Τα προβλήματα μεταξύ των χωρών πρέπει να λύνονται με συνεννόηση και χωρίς εκπτώσεις στην εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Σε αντίθεση με την Άγκυρα, η Αθήνα δείχνει να αντιδρά ψύχραιμα και αποφασιστικά σε όλες τις προκλήσεις και στις ανιστόρητες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων, δηλώνοντας έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση, εξετάζοντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Στην Αθήνα φαίνεται ότι επιτέλους άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι οι αντιπαραθέσεις με τη γείτονα οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον μας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στη Θράκη θα έχουν αίσιο τέλος μόνο όταν το διεθνές δίκαιο θέσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις ορέξεις των επεκτατικών γειτόνων μας. Η Αθήνα από τη μια κρατάει -και πολύ καλά κάνει-  χαμηλούς τόνους και από την άλλη δηλώνει έτοιμη και αποφασισμένη για όλα… 

*Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube