REAL TIME |

Weather Icon

Το παρασκήνιο της επικείμενης συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν – Η συνάντηση «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία με Σουηδία, Φινλανδία;

Το παρασκήνιο της επικείμενης συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν – Η συνάντηση «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία με Σουηδία, Φινλανδία;

Η επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου της Μαδρίτης αλλάζει το κλίμα στην Τουρκία

Πολλά άλλαξαν μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν στο οποίο έκλεισε η συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Η επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου της Μαδρίτης φαίνεται πως άλλαξε το κλίμα στην Τουρκία, ικανοποιεί εν μέρει την Άγκυρα, και όπως προκύπτει από τις ραγδαίες εξελίξεις, άλλαξαν και οι σχέσεις Σουηδίας – Φινλανδίας με την Τουρκία, εφόσον επετεύχθη συμφωνία.

Εξάλλου, σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος είπε πολλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Ελλάδα, αλλά δεν είπε τίποτα για νησιά, για αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση κυριαρχίας.

Στη γείτονα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν θα αλλάξουν τα δεδομένα, κι εάν η Τουρκία ικανοποιηθεί με τα F-16 ενδεχομένως να υπάρχει και ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου πιέζει τον Ερντογάν από τα «δεξιά» όσον αφορά τα νησιά, αντιλαμβανόμενος ότι ο Τούρκος πρόεδρος  χαμηλώνει τους τόνους…

Από πλευράς της, η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Κατερίνα Σώκου ανέφερε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν. Ο κ. Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η σύνθεση και η ώρα της συνάντησης είναι  ακόμα υπό διαμόρφωση  και ότι η έμφαση της συνάντησης θα είναι στη στρατηγική σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ αλλά και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας του ΝΑΤΟ, για την οποία επίκεινται νέες διαπραγματεύσεις. Σημασία για το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα έχει και η έκβαση της συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπάιντεν προσβλέπει στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Μαδρίτη, όπου θα συζητηθούν θέματα όπως οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τη  διατλαντική ασφάλεια και άλλες απειλές για τη Συμμαχία.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube