REAL TIME |

Τεχνολογία 1 Ιουνίου 2022

To DeepMind της Google αγγίζει τα επίπεδα ανθρώπινης νοημοσύνης

To DeepMind της Google αγγίζει τα επίπεδα ανθρώπινης νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας. Την τελευταία δεκαετία έχει δοθεί σαφώς περισσότερη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα, με διάφορες εφαρμογές σε δοκιμαστικό στάδιο και αντίστοιχα μεγάλα βήματα προς την επίτευξη μιας πραγματικά «έξυπνης» τεχνητής νοημοσύνης.

Μία από αυτές τις προσπάθειες είναι και το πρόγραμμα DeepMind της Google, με όσους εργάζονται στο συγκεκριμένο project να αναφέρουν πως βρίσκονται πολύ κοντά στη δημιουργία και εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αγγίζει τα επίπεδα της ανθρώπινης.

Πως ακριβώς λειτουργεί και πως εκπαιδεύει κάνει στην τεχνητή νοημοσύνη

Μία από τις βασικές αρχές για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται στα νευρωνικά δίκτυα και στην εκπαίδευσή τους. Στην ουσία η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει μόνη της να κάνει πράγματα και να γίνεται συνεχώς όλο και καλύτερη, λαμβάνοντας βοήθεια βέβαια, μέσω δεδομένων, από τους προγραμματιστές της και από το αχανές διαδίκτυο. 

Για παράδειγμα, ένα από τα πολλά πράγματα που μπορεί να μάθει να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι να παίζει παιχνίδια. Για να το κάνει αυτό ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία. Ας πάρουμε το πόκερ για παράδειγμα, το οποίο είναι ένα σύνθετο παιχνίδι για να αναλυθεί πλήρως από τους κλασικούς υπολογιστές.

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνα μαθαίνοντας αρχικά τους κανόνες, κάτι το οποίο είναι αρκετά εύκολο. Σε δεύτερο στάδιο αρχίζει να πραγματοποιεί προσομοιώσεις του παιχνιδιού σε μία προσπάθεια να βρει μαθηματικά και στατιστικά μοτίβα για βέλτιστο παιχνίδι. Και αυτό το βήμα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μαθηματικών πράξεων, με τις οποίες οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τα πάνε πραγματικά περίφημα. 

Το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία έχει να κάνει με τις μπλόφες και την μίμηση συμπεριφορών πραγματικών παικτών. Αυτό από την πλευρά του νευρωνικού δικτύου και του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνει την ανάλυση χιλιάδων πραγματικών παιχνιδιών, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί από ανθρώπους, για να δημιουργηθούν συγκεκριμένα προφίλ παικτών και για να γίνουν αντιληπτά από τη μηχανή τα μοτίβα της συμπεριφοράς και του παιχνιδιού των παικτών. Αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από την τεχνητή νοημοσύνη.

Τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα το DeepMind;

Σύμφωνα με τους ερευνητές που εργάζονται στο πρόγραμμα DeepMind της Google, το δημιούργημα τους βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην ανθρώπινη νοημοσύνη. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν μπορεί να πραγματοποιεί ιδιαίτερα πολύπλοκες εργασίες, είτε πρόκειται για λειτουργικά πράγματα είτε ακόμα και για δημιουργικά αποτελέσματα. Συνολικά, μπορεί να πραγματοποιήσει 600 διεργασίες, από το να παίζει παιχνίδια έως το να χειρίζεται ρομπότ.

Το πρόγραμμα AlphaGo αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή που μπορεί συναισθηματικά να κερδίζει επαγγελματίες παίκτες του επιτραπέζιου παιχνιδιού Go. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ο πιο ισχυρός παίκτης Go στην ιστορία του παιχνιδιού. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα WaveNet δημιουργεί πιο ρεαλιστικό και φυσικό σε άκουσμα τεχνητό ήχο σύνθεσης ανθρώπινης φωνής. 

Ένα άλλο πρόγραμμα του προγράμματος DeepMind της Google αποκαθιστά το χαμένο κείμενο από περγαμηνές και άλλα γραπτά κείμενα της αρχαιότητας, αποτελώντας ήδη ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους ιστορικούς. Οι αντίστοιχες εφαρμογές είναι πάρα πολλές και μέρα με την ημέρα γίνονται ακόμα πιο αποδοτικές, λόγω την εκπαίδευσης των νευρωνικών δικτύων. 

Οι ερευνητές της Google με επικεφαλής τον Δρ Nando de Freitas τονίζουν ότι η σκέψη πώς οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να δημιουργήσουν τεχνητή νοημοσύνη στα επίπεδα των ικανοτήτων των εγκεφάλου τους, όχι μόνο δεν έχει βάση, αλλά πρόκειται να καταρριφθεί σύντομα.

Το δικό τους πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης είναι πολύ κοντά σε αυτό το εκπληκτικό επίτευγμα. Αυτό που χρειάζεται ακόμη για να τα καταφέρει, είναι το μοντέλο που έχει δημιουργηθεί να γίνει πιο μεγάλο, πιο ασφαλές, πιο αποδοτικό όσον αφορά τους υπολογισμούς που κάνει, ταχύτερο στη δειγματοληψία κλπ. Όλα αυτά αποτελούν απλά και μόνο κάποιους τεχνικούς περιορισμούς που αναμένεται να διευθετηθούν αρκετά σύντομα.

Ο κίνδυνος της τεχνητής νοημοσύνης

Κορυφαίοι ερευνητές κι επιστήμονες αναφέρουν πώς η επίτευξη αυτού του υψηλού επιπέδου νοημοσύνης από τις μηχανές μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ή να αποτελέσει ακόμη και την καταστροφή της ανθρωπότητας. Αυτή η άποψη φαίνεται να έχει βάση, γιαυτό θα πρέπει πάντα να μπαίνουν περιορισμοί σε τέτοιου είδους υλοποιήσεις και προγράμματα.

Μάλιστα, η Google ήδη αναφέρει πως στο έργο της υπάρχει ήδη πρόβλεψη, η οποία λειτουργεί ως μέσο προστασίας από μη επιθυμητές και καταστροφικές αυθόρμητες ή καλά μελετημένες αποφάσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube