REAL TIME |

Weather Icon

Τι συμβαίνει στο Αιγαίο;

Τι συμβαίνει στο Αιγαίο;

Ο Σάββας Καλεντερίδης σε αποκλειστική συνέντευξη του στο maleviziotis.gr αποκαλύπτει τα σχέδια της Άγκυρας

Συνέντευξη στον Μανόλη Μπουχαλάκη

Το να χαρακτηρίζει ο αρχιδιαφθορέας Ερντογάν με τα δεκάδες δισεκατομμύρια περιουσία που έκανε κλέβοντας τον ιδρώτα του τουρκικού λαού, τον Έλληνα πρωθυπουργό ανέντιμο και να περιμένει να έρθει κάποιος «έντιμος» για να συνομιλήσει, νομίζω ότι εκ των πραγμάτων αυτό κλείνει το δρόμο του διαλόγου, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι επιλογή του πρωθυπουργού

Κύριε Καλεντερίδη να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της συνέντευξης μας. Να ξεκινήσουμε τη συνομιλία μας με την πιο πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού στην Κύπρο για επάνοδο σε «ήρεμα νερά» με τη γειτονική μας Τουρκία. Εσείς βλέπετε κάποια διάθεση της Τουρκίας για κάποιας μορφής αποκλιμάκωση, με βάση και τις συνεχείς επιθέσεις του προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα;

Κατ’αρχάς να πούμε ότι αυτή η ρητορική περί ήρεμων νερών και αποκλιμάκωσης ξεκίνησε ταυτόχρονα και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Με εξαίρεση τον Ερντογάν είδαμε και τον Ακάρ και τον Τσαβούσογλου να μιλάνε για διάλογο, αποκλιμάκωση και ήρεμα νερά. Αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα κάποιας παρέμβασης. ‘Ομως αυτό που έχω να σημειώσω είναι ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε η «παραφωνία» του Ερντογάν, όταν λες «πάμε προς μια πορεία εξομάλυνσης» χωρίς να αναιρείς όσα έχει βάλει στο τραπέζι ο Τούρκος, είναι σαν να τα δέχεσαι και αυτά. Δηλαδή αυτή η αφετηρία της εξομάλυνσης και των «ήρεμων νερών» είναι δυσμενέστερη για την Ελλάδα από την προηγούμενη. Τα πράγματα δε είναι χειρότερα διότι ενώ εκτίθενται οι δικοί μας πιστεύοντας ότι θα έχουμε «ήρεμα νερά» με την Τουρκία, βγήκε ο Ερντογάν ειδικά χθες από το τζαμί της Παρασκευής κάνοντας τις σοβαρότερες δηλώσεις, δινοντας τους και μια ιερότητα απευθυνόμενος και στο μουσουλμανικό κοινό.

Στις δηλώσεις του λοιπόν ήταν ξεκάθαρος, είπε «η Ελλάδα τελείωσε για μένα, ας τα βγάλει πέρα μόνη της με αυτά που θα ακολουθήσουν», απειλεί δηλαδή, και κατηγορεί την Ελλάδα για αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα η δήλωση του πρωθυπουργού μπορεί να εξυπηρετούσε κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά θα έλεγα ακυρώνει και εκθέτει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας η δήλωση του Ερντογάν που ανέφερε όσα σας είπα, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως θέλει να συνομιλήσει με έναν «έντιμο» Έλληνα πολιτικό. Το να χαρακτηρίζει ο αρχιδιαφθορέας με τα δεκάδες δισεκατομμύρια περιουσία που έκανε κλέβοντας τον ιδρώτα του τουρκικού λαού, να χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό ανέντιμο και να περιμένει να έρθει κάποιος «έντιμος» για να συνομιλήσει, νομίζω ότι εκ των πραγμάτων αυτό κλείνει το δρόμο του διαλόγου, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι επιλογή του πρωθυπουργού.

Ο κλιμακούμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας δεν έχει μέχρι στιγμής θορυβήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες που φαίνονται να έχουν στρέψει όλη τους την προσοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις προσπάθειες της Κίνας για να αναδειχθεί υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η ιδιότυπη «ασυλία» της Τουρκίας που εκμεταλλεύεται τη γεωστρατηγική της θέση και το γεγονός πως ανήκει στο ΝΑΤΟ;

Κατ’ αρχάς έχω γράψει και δηλώσει πολλές φορές ότι η ταυτόχρονη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί το γόρδιο δεσμό της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Διότι συμβαίνει το εξής τραγελαφικό. Δυο χώρες που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχοι να έχουμε τη μια από τις δυο χώρες να επιδιώκει να καταλάβει εδάφη της άλλης. Αυτό νομίζω είναι ο ορισμός του πολιτικού παραλογισμού. Τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτή την ιστορία σε ορισμένους τομείς τουλάχιστον στηρίζουν φραστικά την Ελλάδα στο θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, από κει και μετά όμως σε ένα βαθμό τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων όπως κάνει και το ΝΑΤΟ γιατί και ο Στόλτενμπεργκ δεν είναι αυτεξούσιος, κάποια γραμμή παίρνει για να τα λέει αυτά.

Θεωρώ λοιπόν ότι το γεγονός ότι δεν προκαλεί την ανησυχία που θα έπρεπε ίσως, αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο κυρίως αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλειστικά λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας, δεν ανησυχεί τους κύκλους του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον, είναι γιατί εκτιμούν ότι δεν θα προκύψει ένας Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Ή, θεωρούν πως και να πάρει κάτι η Τουρκία δεν θα προκληθεί πόλεμος όπως έγινε στην Κύπρο με καθαρή προδοσία.

Εαν υπήρχε από την πλευρά της Ελλάδας μια πολιτική πολύ καλά συγκροτημένη, που θα έβαζε και τα όρια της ανοχής της Ελλάδας και ότι από κει και μετά όποιο χέρι απλώνεται θα κόβεται, ή όποιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή όποιο άλλο αεροσκάφος θα αντιμετωπίζεται ανάλογα, θεωρώ οι ΗΠΑ θα ανησυχούσαν και θα έκαναν τις παρεμβάσεις που έπρεπε όχι προς την πλευρά της Ελλάδας αλλά προς την πλευρά της Τουρκίας.

Με βάση τα λεγόμενα σας ότι ίσως πάρει κάτι η Τουρκία, υπάρχει κάποια πιθανότητα να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις στην Τουρκία δια των Αμερικανικών πιέσεων;

Όταν εννοώ οτι η Τουρκία θα πάρει κάτι χωρίς πόλεμο εννοώ το σχέδιο των τριών φάσεων που μας αποκάλυψε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το οποίο σχέδιο είναι τόσο ύπουλο που αν εφαρμοστεί δεν δίνει τη δυνατότητα αντίδρασης της Ελληνικής κυβέρνησης. Για να το θυμίσω στους αναγνώστες σας, είπαν ότι η Τουρκία σε πρώτη φάση θα ψηφίσει ένα νόμο στο τουρκικό κοινοβούλιο που ονομάζεται Εθνοσυνέλευση του μεγάλου Τουρκικού Έθνους με τον οποίο θα οριοθετείται μονομερώς ΑΟΖ, αλιευτική ζώνη και όμορη ζώνη στο Αιγαίο, που σημαίνει ότι η Τουρκία θα ιδιοποιηθεί το μισό Αιγαίο, αυτό που είναι ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας, και την ανατολική Μεσόγειο φυσικά όλη.

Σε δεύτερη φάση θα συντάξει χάρτες όπου σε αυτούς θα συμπεριλαμβάνονται ως τουρκικής κυριαρχίας όλα τα νησιά που δεν δόθηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες ονομαστικά. Αυτά τα νησιά θα υπάγονται πλέον ανάλογα στις νομαρχίες Δαρδανελλίων, Σμύρνης, Τράλλεων και Μούγλων και το νέο αυτό καθεστώς του Αιγαίου θα γνωστοποιηθεί στον ΟΗΕ.

Σε τρίτη φάση, θα δεσμεύσουν όλη αυτή την περιοχή με μια NAVTEX διαρκείας που στην ουσία θα αποκλείει την επαφή όσων ελληνικών νησιών μας έχουν απομείνει, με βάση την Τουρκική λογική, με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό το σχέδιο, αν κανείς καθίσει και το αναλύσει στις τρεις του φάσεις, δεν δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνει πόλεμο. Για αυτό είπα ότι ίσως δεν ανησυχούν οι Δυτικοί, ότι δηλαδή η Τουρκία θα προχωρήσει στις διεκδικήσεις της με ένα τρόπο «βελούδινο» για να φέρει την Ελλάδα μπροστά σε δυσάρεστα τετελεσμένα.

Όλη αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σας προϊδεάζει για κάποια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων μέσω ενός θερμού επεισοδίου, ανεξαρτήτως του σχεδίου Μπαχτσελί;

Μόνο αν ήταν ηλίθιοι οι Τούρκοι θα έκαναν μια θερμή εμπλοκή. Γιατί να το κάνουν αφού υπάρχει ο αναίμακτος τρόπος; Γιατί να διακινδυνεύσουν ένα πόλεμο που μπορεί να τον χάσουν;

Όμως, ανεχτήκαμε και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο χωρίς να κάνουμε πόλεμο. Είχαμε ήδη προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Και εγώ και άλλοι γράψαμε άρθρα. Μάλιστα καλούσα ονομαστικά και τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Δένδια. «Κάντε κάτι να μην υπογραφεί», έγραφα αλλά δεν έκαναν τίποτα. Και όταν έγινε, αντί να απελάσουν τον Τούρκο πρέσβη αφού η Τουρκία ήταν ο ιθύνων νους αυτής της ενέργειας, απέλασαν τον Λίβυο. Τι μήνυμα δίνουμε λοιπόν στη διεθνή κοινότητα, απελαύνοντας το Λίβυο ο οποίος απλά υπέγραψε; Άλλος είχε το σχέδιο. Αυτή η πρακτική ερμηνεύεται από την Τουρκία ως μια αδυναμία της Ελλάδας και πάνω σε αυτό κτίστηκε και το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το σχέδιο των τριών φάσεων που σας είπα.

Έχετε την πεποίθηση πως σε περίπτωση κρίσης θα σπεύσουν να μας βοηθήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος που κι αυτή έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως και το Ισραήλ ή, τελικά, θα βρεθούμε προ μιας στάσης Ποντίου Πιλάτου και σε μια πολιτική ίσων αποστάσεων για να μη χαθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ;

Άν αύριο η Αίγυπτος έκανε πόλεμο με το Σουδάν, εμείς θα πολεμούσαμε στο πλευρό της Αιγύπτου εναντίον του Σουδάν; Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι θα έρθει η Γαλλία και θα ρίξει σφαίρες εναντίον Τούρκων για την Ελλάδα; Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να προσδοκούμε άλλου είδους βοήθεια, είτε σε δορυφορικές εικόνες, πληροφορίες, είτε σε κρίσιμα και πολύτιμα πυρομαχικά. Εκεί μπορούμε να προσδοκούμε βοήθεια.

Η μόνη χώρα που ίσως εμπλακεί στρατιωτικά είναι η Αίγυπτος υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Θα ήθελα να ρωτήσω πως βλέπετε τη μοίρα της Ουκρανίας αλλά και της Ρωσίας στη νέα εποχή του Ψυχρού Πολέμου στην οποία έχουμε εισέλθει και πόσο η πορεία αυτών των χωρών μπορεί να επηρεάσει βαθιά την Ευρώπη και μαζί και τη χώρα μας.

Θεωρώ τον πόλεμο που έγινε στην Ουκρανία μεγάλη πολιτική ανοησία. Θεωρώ ότι οι ευθύνες μοιράζονται. Άν η Ουκρανία το 2014 ή πριν το 2008 ακολουθούσε μια Ευρωπαϊκή πορεία με τη συναίνεση και των Βρυξελλών και της Μόσχας και φυσικά αφού είχε αποκλειστεί η είσοδος της στο ΝΑΤΟ, πιστεύω το ενδεχόμενο πολέμου θα απομακρυνόταν για να μην πω θα εξαφανιζόταν. Από κει και μετά, όταν ακολουθήθηκε η πορεία προς το ΝΑΤΟ, ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί και ο πόλεμος.

Για την επόμενη μέρα, θεωρώ απίθανο εδάφη που έχει κερδίσει η Ρωσία να τα εκκενώσει, άλλωστε θεωρεί ότι είναι μέρος της παλιάς Novorossiya, μέχρι την επανάσταση των Μπολσεβίκων ήταν η «Μεσημβρινή Ρωσία» οπότε δεν θα υπαναχωρήσει αφού αυτά τα εδάφη τα πήρε και με πόλεμο και κατοικούνται από Ρώσους, ανεξαρτήτως του τεράστιου τιμήματος που καταβάλλει, τον οικονομικό πόλεμο, την καταρράκωση της διεθνούς εικόνας της, την απομόνωση της και την αποβολή της από διεθνείς οργανισμούς.

Οι Ουκρανοί δήλωσαν πως θα κάνουν την τελευταία τους αντεπίθεση μέχρι τα τέλη Αυγούστου και μετά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Επειδή έχουν πάρει κάποια νέα οπλικά συστήματα, υπάρχει η πιθανότητα να έχουν κάποιες επιτυχίες στο πεδίο, οι οποίες όμως δεν θα αλλάξουν δραματικά το χάρτη που βλέπουμε.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το τέλος του πολέμου και μένει να δούμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Ουκρανία.

Η ταχεία σύμπλευση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και κατά της Ρωσίας εξέπληξε κάποιους στη χώρα μας και υπάρχει και κάποια αρθρογραφία Ρώσων αναλυτών ότι ενδέχεται η Ρωσία να ανταποδώσει αυτήν την, κατ’ αυτούς, εχθρική στάση της Ελλάδας. Μπορεί αυτή η στάση να επιφέρει κάποια στήριξη της Ρωσίας υπέρ της Τουρκίας;

Όταν στέλνεις όπλα σε έναν εκ των εμπολέμων να σκοτώσει τον άλλο, είναι εχθρική στάση αυτή. Γινόμαστε μέρος του πολέμου.

Τώρα, θα σας πω τις προσδοκίες μου. Ελπίζω ότι η Ρωσία δεν θα κάνει το λάθος να στηρίξει την Τουρκία. Η Ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση για τα όπλα με την οποία διαφωνώ κάθετα. Η Ελλάδα έπρεπε να πάρει το πλευρό της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα να καλέσουμε στην Ελλάδα εκατό, διακόσιες, τριακόσιες χιλιάδες Ουκρανούς, να τους φιλοξενήσουμε με δικά μας έξοδα, να κάνουμε θυσίες δηλαδή. Να δηλώσουμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κάθετη, ότι καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα με οποιοδήποτε ψευδοεπιχείρημα, να καταλαμβάνει ένα μέτρο εδάφους άλλης χώρας.

Αυτό επιβάλλουν τα εθνικά μας συμφέρονται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Αλλά το να στέλνεις όπλα είναι στην ουσία σαν να θυσιάζεις τους Έλληνες της Μαριούπολης, αλλά και τους Έλληνες της Ρωσίας.

Επειδή όμως και η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για τη Ρωσία και επειδή αυτή η απόφαση, πιστεύω να το αντιληφθούν, ήταν μια απόφαση που πήρε η Ελληνική κυβέρνηση λόγω της αδύναμης γεωπολιτικά και οικονομικά θέσης που βρίσκεται το διάστημα αυτό, έχοντας ανάγκη την Αμερική, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θεωρώ ότι η αντίδραση της Ρωσίας δεν θα είναι αυτή που γράφεται σε άρθρα στο Ρωσικό τύπο και σε μερικά ελληνικά έντυπα. Δεν περιμένω μια συμπόρευση της Ρωσίας εναντίον της Ελλάδας ούτε μια απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ελλάδας.

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακήρυξη της τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Πως βλέπετε το μέλλον της χώρας αυτής; Θα επιστρέψει στην εποχή των σουλτάνων, του αναθεωρητισμού και του ιμπεριαλισμού ή πιστεύετε πως κάποια ελάχιστα έστω ψήγματα δημοκρατίας μπορούν να φέρουν μεταρρυθμίσεις εκεί;

Το πιο πιθανό, με βάση τις δημοσκοπήσεις, είναι η συμμαχία των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης θα είναι ο νικητής στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Θα κάνω μια βραχυπρόθεσμη εκτίμηση. Θεωρώ ότι αν καταλάβουν με οποιοδήποτε υποψήφιο την εξουσία τα 6 κόμματα, αυτό θα είναι η απαρχή μιας περιόδου εσωστρέφειας για την Τουρκική εξωτερική πολιτική.

Εννοώ ότι θα έχουμε αλλαγή καθεστώτος στην ουσία, για τουλάχιστον μια διετία, ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που τιμωρήθηκαν και μπήκαν φυλακή, στρατιωτικοί, αξιωματικοί, δικαστές, δικηγόροι, εισαγγελείς, καθηγητές πανεπιστημίων, επιχειρηματίες, όλοι όσοι καταδικάστηκαν από τον Ερντογάν θα ζητήσουν δικαίωση, άρα θα πάμε σε μια περίοδο εκδίκησης και αντεκδίκησης, και μέχρι να δούμε πως θα καθίσει στις «καρέκλες» της εξουσίας η αντιπολίτευση, θα είναι μια περίοδος που θα περιορίσει την τουρκική επιθετικότητα λόγω της εσωστρέφειας που σας προανέφερα.

Σε μια άλλη συνέντευξη θα δούμε το που μπορεί να πάει η Τουρκία στον 21ο αιώνα…

Σας ευχαριστώ πολύ!

Κι εγώ σας ευχαριστώ

Πηγή: maleviziotis.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube