Weather Icon

Τι έγινε με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια – Το διπλωματικό παρασκήνιο για την απελευθέρωσή τους

Τι έγινε με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια – Το διπλωματικό παρασκήνιο για την απελευθέρωσή τους

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ – Όλο το διπλωματικό παρασκήνιο

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Εντείνονται οι διπλωματικές ζυμώσεις για την απελευθέρωση των δύο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους, τα οποία κρατούνται από τις ιρανικές αρχές από τις 27 Μαΐου.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι ιρανικές αρχές συνδέουν άμεσα την απελευθέρωση των δύο δεξαμενόπλοιων Prudent Warrior και Delta Poseidon και των πληρωμάτων τους με την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana, ρωσικών συμφερόντων. Πλοίο και φορτίο κρατήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Κάρυστο, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δικαστική συνδρομή της χώρας μας για την κατάσχεση του φορτίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι μέχρι το προσεχές Σάββατο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς του πετρελαίου από το ρωσικό δεξαμενόπλοιο σε άλλο πλοίο, προκειμένου να μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διπλωματικό «παρασκήνιο» μετά την κράτηση των δύο πλοίων ήταν έντονο. Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση, με την Ελληνική Δημοκρατία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να πραγματοποιεί την ίδια μέρα έντονο διάβημα στην ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές της «Ν», ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα επιβεβαίωσε «τον εκνευρισμό» της Τεχεράνης για την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ζήτημα του δεξαμενόπλοιου Lana, κατηγορώντας μάλιστα τη χώρα μας ότι συμμετέχει «σε ληστεία του ιρανικού πλούτου».

Από την πλευρά της η ελληνική διπλωματία ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι οι αποφάσεις της είναι αναγκαστικές για την εκτελεστική εξουσία.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στη «Ν» από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, υπήρξε σχόλιο στο οποίο επισημάνθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας – Ιράν) είναι μακραίωνες και δεν πρέπει να πληγούν από λάθος υπολογισμούς, οι οποίοι υπαγορεύονται από τρίτους.

Σε άλλη επικοινωνία που είχαν μέσω διπλωματικής οδού οι δύο χώρες, η ιρανική πλευρά χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ελλάδας παράνομες. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την κράτηση των δύο πλοίων ως ισοδύναμη με πειρατεία.

Οι επίσημες επιστολές

Όπως έγραψε χθες η «Ν», οι ιρανικές αρχές με επιστολή τους προς τον γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Kitack Lim, ζητούν την παρέμβασή του προς την Ελλάδα για την απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου και του φορτίου.

Από την πλευρά της η Ελλάδα με επιστολή της, που αποκαλύπτει σήμερα η «Ν», προς τον ΙΜΟ σημειώνει σε σχέση με την κράτηση των δύο πλοίων ότι αυτές οι «ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων και των κανονισμών που θέτει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ιδίως των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, στην πρώτη περίπτωση, και του δικαιώματος της διέλευσης, στη δεύτερη περίπτωση. Ταυτόχρονα, αποτελούν σημαντικές απειλές για την ασφάλεια και την ασφάλεια της ναυτιλίας κοντά σε μια θαλάσσια διαδρομή κρίσιμης σημασίας για τη διεθνή ναυτιλία, που αποτελούν αντικείμενο των γενικά αποδεκτών διεθνών κανόνων και προτύπων που ορίζονται από τις συμβάσεις του ΙΜΟ. Ως κράτος-μέλος του ΙΜΟ, θα θέλαμε να καταδικάσουμε σθεναρά τις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες και σας παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες σε όλα τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ, Διακυβερνητικούς Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς».

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Όπως είναι γνωστό, από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη καταδίκη τους για την κατάσχεση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία. Τέλος, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχό μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube