Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία 24 Ιουνίου 2022

Τι αποφασίζει η Ρωσία για το Kaliningrad;

Τι αποφασίζει η Ρωσία για το Kaliningrad;

Peskov: Σοβαρό θέμα, ετοιμαζόμαστε – Είναι αντίπαλοι μας – Πυρά στις ΗΠΑ

Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο, ας ελπίσουμε για το καλύτερο είπε ο Peskov

Αποφασισμένη να απαντήσει στις «προκλήσεις» της Λιθουανίας και γενικότερα της Δύσης για το «μπλόκο» στο ρωσικό θύλακα του Kaliningrad (Καλίνινγκραντ) που είναι «στριμωγμένος» μεταξύ Πολωνίας και Λιθουνίας και δεν έχει χερσαία σύνδεση με τη Ρωσία, εμφανίζεται η Μόσχα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη στη ρωσική ηγεσία για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η Μόσχα το περιστατικό αυτό είναι αφενός οι τοποθετήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο κάνει λόγο ανοιχτά για «εχθρικές κινήσεις» αφετέρου οι δηλώσεις του Nikolai Patrushev, του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ότι ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ έγινε κατόπιν υπόδειξης από τη Δύση και ότι η απάντηση θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους Λιθουανούς.

Είναι αντίπαλοι μας πλέον

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, όμως την ίδια στιγμή είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι.
Θα πάρει κάποιο χρόνο πριν λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η Ρωσία έχει απόλυτο δίκιο στο θέμα του Καλίνινγκραντ, η χώρα αναλύει την κατάσταση και θα απαντήσει στους εχθρούς της σχετικά με το μπλόκο στη transit μεταφορά αγαθών στο θύλακα.
Αναλύουμε την κατάσταση με πολύ σοβαρό τρόπο.
Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών θα δώσουμε την απάντηση μας στους αντιπάλους μας.
Διότι δεν είναι πλέον εταίροι μας, είναι αντίπαλοι μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αντίποινα από τη Ρωσία μετά και την ενημέρωση του Patrushev στον πρόεδρο Putin, o Peskov είπε ότι «χρειαζόμαστε κάποιον χρόνο για να αναλύσουμε την κατάσταση».
«Πιστεύω ότι και οι αντίπαλοι μας θέλουν τον χρόνο τους» υποστήριξε ο Peskov, σημειώνοντας πως το Κρεμλίνο δεν αποκλείει ακόμα και το σενάριο η Λιθουανία να άρει τους περιορισμούς για το Καλίνινγκραντ.
Ωστόσο, όπως είπε, η Ρωσία ετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο.
«Ας μην αποκλείσουμε τίποτα.
Ας ελπίζουμε για το καλύτερο και ας προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.
Και αυτό είναι που κάνουμε τώρα» είπε ο Peskov.

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Οι ΗΠΑ πίσω από το μπλόκο

Πυρά κατά των ΗΠΑ ότι αυτές βρίσκονται πίσω από την απόφαση της Λιθουανίας να προχωρήσει στον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ εξαπολύει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Σε ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι είναι «αδύνατον» να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Ουάσινγκτον σε μια σειρά διμερών θεμάτων που αναμένονταν να γίνουν στο άμεσο μέλλον.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε σε ποια θέματα αναφερόταν ή πότε υποτίθεται ότι θα διεξάγονταν οι συνομιλίες.
«Η Δύση με τις σαφείς οδηγίες του Λευκού Οίκου, επέβαλε απαγόρευση στη σιδηροδρομική μεταφορά ενός εύρους προϊόντων στην περιοχή Καλίνινγκραντ» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πως η κίνηση εντάσσεται σε ένα μοτίβο «ολοένα και πιο εχθρικών ενεργειών από την αμερικανική πλευρά» προς τη Ρωσία.

To μπλόκο

Υπενθυμίζεται πως η Λιθουανία προχώρησε από τις 18 Ιουνίου στο μπλόκο του Καλινίνγκραντ, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, απαγορεύοντας έτσι μια σειρά από αγαθά και εμπορεύματα που σχετίζονται με τον χάλυβα, μεταλλεύματα, κα.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η επιβολή των περιορισμών αυτών είναι παράνομη καθώς η Λιθουανία κατά την εισδοχή της στην ΕΕ είχε υπογράψει συμφωνία με το Καλίνινγκραντ ότι δεν θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους μέτρα.
Επιπλέον, υποστηρίζει πως πρόκειται για αποκλεισμό ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αυτή θα «παγώσει το 30% με 50%» της εμπορευματικής κίνησης, θέσεις που διαψεύδει ωστόσο η Λιθουανία, η οποία αναφέρει πως η διέλευση των επιβατών συνεχίζεται κανονικά και πως από τις κυρώσεις αυτές επηρεάζεται μόλις το 1% των συνολικών ρωσικών φορτίων προς το Καλίνινγκραντ.
Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ, Anton Alikhnanov, αφού υποστήριξε ότι οι κυρώσεις αφορούν σχεδόν το 50% όλων των εισαγωγών, ανέφερε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που σίγουρα μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, τη στιγμή που το Κρεμλίνο κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου κίνηση από την κυβέρνηση της Λιθουανίας.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube