SOS! Οι Τούρκοι στέλνουν «καμικάζι» στο Αιγαίο | Monitor (ΒΙΝΤΕΟ)

SOS! Οι Τούρκοι στέλνουν «καμικάζι» στο Αιγαίο | Monitor (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις τελευταίες ημέρες ο Σάββας Καλεντερίδης έχει κάνει εκτενή αναφορά στην άσκηση EFES, στην οποία πραγματοποιούνται σενάρια κατάληψης ελληνικών νησιών και μάλιστα με τη συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από χώρες που είναι σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.

Ένας ακόμα λόγος που πρέπει να οδηγήσει σε συναγερμό τους Έλληνες επιτελείς σχετικά με την άσκηση, είναι το νέο όπλο που παρουσιάστηκε στην εν λόγω άσκηση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα και 1000 ξένα στελέχη από 37 χώρες.

Πρόκειται για το νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Kargi που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία

 

Πρόκειται για ένα drone καμικάζι, ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε από την Lentatek σε συνεργασία με άλλες κορυφαίες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η Aselsan, η Turkish Aerospace Industries (TAI) και το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών της TUBITAK (SAGE).

Το Kargi μπορεί να καταστείλει και να καταστρέψει τα ραντάρ των ολοκληρωμένων συστημάτων αεράμυνας και όπλων επιφανείας-αέρος του εχθρού. Με τις προετοιμασίες να έχουν πλέον ολοκληρωθεί, η Lentatek μετράει τις ημέρες μέχρι το UAV να εισέλθει στη σειριακή παραγωγή.

Τα επίγεια συστήματα, η πλοήγηση και ο σχεδιασμός και η παραγωγή του συστήματος αυτόματου ελέγχου πτήσης αναπτύχθηκαν όλα στην Τουρκία, όπως και το λογισμικό του συστήματος.

Το Kargi φέρει τον κινητήρα PG50 που αναπτύχθηκε από τη θυγατρική εταιρεία παραγωγής κινητήρων της TAI, TUSAS Engine Industries (TEI).

Το αεροσκάφος εκτοξεύεται από κάνιστρα, τα οποία χρησιμοποιούνται και ως αποθηκευτικοί χώροι, χάρη στον πυραυλοκινητήρα. Το Kargi αναγκάζει τα ραντάρ αεράμυνας να παραμείνουν παθητικά, περιηγούμενο στον εχθρικό εναέριο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα είναι σε θέση να βρει το στόχο του και να τον καταστρέψει με επιτυχία με το σύστημα RF εντοπισμού και καταστροφής.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι αναμένεται να αντικαταστήσει το ισραηλινής κατασκευής Harpy που βρίσκεται ήδη στο δυναμικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ποιά είναι η απάντηση της Ελλάδας σε αυτήν τη νέα απειλή για την εθνική της ασφάλεια; Τις προηγούμενες ημέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφτηκε το Ισραήλ, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του, αντιστράτηγο Αβίβ Κοχαβί, και στρατιωτικούς επιτελείς της χώρας και συζήτησε το ενδεχόμενο απόκτησης εκ μέρους της Ελλάδας των σύγχρονων συστημάτων αντι-UAV που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα drones, σαν αυτά που στέλνει πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο η Τουρκία.

Η είδηση του τουρκικού drone καμικάζι κυκλοφόρησε στα τουρκικά Μέσα στις 10 Ιούνιου. Λίγες ημέρες αργότερα πληροφορηθήκαμε από τον ελληνικό Τύπο, ότι η κατασκευή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος drone από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, αρχές του Ιουλίου.

Το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος φέρει, το οποίο φέρει το όνομα του Αρχύτα, του Ταραντίνου, του εφευρέτη της πρώτης αυτόνομης πτητικής μηχανής παγκοσμίως, θα επιφορτιστεί με την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας.

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπου η ένταση με την Τουρκία όχι απλά έχει χτυπήσει κόκκινο, αλλά η απειλή ενός πολέμου είναι πλέον ορατή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, για την οποία η Ρωσία ζητά αποστρατιωτικοποίηση, ένα επιχείρημα που συνδέεται με την τουρκική ρητορική στο Αιγαίο, γκρέμισε αντιλήψεις που λειτουργούσαν κατευναστικά και κοίμιζαν για δεκαετίες το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Ο πόλεμος πλέον είναι προ των πυλών.

Οπότε η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγάλη βάση στην αμυντική της βιομηχανία. Γιατί όπως είπε και ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι στην Καθημερινή, λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του στην Αθήνα, «καμία χώρα δεν πρέπει να βασίζεται στον ένα ή τον άλλο φίλο για να την υπερασπιστεί σε μια περίοδο κρίσης, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για αποτροπή». Τον ευχαριστούμε για την απάντηση που έδωσε στην υφυπουργό των ΗΠΑ, κα. Νούλαντ για τον EastMed αλλά και επειδή στον αποχαιρετισμό του μας ανοίγει τα μάτια.

 

Γιώργος Φίλης αποκλειστικά στο κανάλι μας: Θα συνομιλήσουμε με την ιστορία! Να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και εθνικά

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube