REAL TIME |

Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Κύπρος 2 Ιουνίου 2022

Προσομοίωση χτυπήματος στο Ιράν από Ισραηλινά μαχητικά – Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τις Ισραηλινές ΕΔ

Προσομοίωση χτυπήματος στο Ιράν από Ισραηλινά μαχητικά – Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τις Ισραηλινές ΕΔ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ευρείας κλίμακας διακλαδική άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022», στην οποία συμμετείχαν μέσα και προσωπικό από την Εθνική Φρουρά και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η άσκηση η οποία ξεκίνησε στις 29 Μαΐου, εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του διμερούς προγράμματος αμυντικής συνεργασίας και υποδεικνύει τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

Εκατοντάδες αεροσκάφη της Ισραηλινής ΠΑ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Directus.gr, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών και αεροπλάνων ανεφοδιασμού, απογειώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης από διάφορες βάσεις για να προσομοιώσουν στόχους πλήγματος μακριά από τα σύνορα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

Η άσκηση, μέρος της μηνιαίας άσκησης Chariots of Fire του IDF, είδε μαχητικά αεροσκάφη, αεροπλάνα μεταφοράς και αεροσκάφη ανεφοδιασμού να απογειώνονται από πολλές βάσεις στο Ισραήλ με προορισμό την Κύπρο.

Το Ισραήλ έχει αυξήσει σημαντικά το επίπεδο ετοιμότητάς του και έχει λάβει μέτρα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για να προετοιμάσει μια αξιόπιστη στρατιωτική επιλογή κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Το IDF, το οποίο σχεδιάζει διάφορες στρατιωτικές επιλογές κατά του Ιράν σε περίπτωση αποτυχίας των πυρηνικών συνομιλιών μεταξύ της Δύσης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει ποτέ με χιλιάδες στρατιώτες και έφεδρους.

Μία από τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές έχει προσομοιωθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μαχητικά της IAF, ισραηλινές ναυτικές μονάδες και στρατεύματα από την ελίτ Shayetet 13, Yahalom ειδική μονάδα μηχανικής μάχης, μονάδα σκύλων Oketz, Intelligence Corps και το C4I and Cyber ​​Defense Directorate συμμετείχαν επίσης στην άσκηση.

Ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz και ο αρχηγός του επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγος Aviv Kohavi επισκέφτηκε την Κύπρο την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της άσκησης «Beyond the Horizon».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Gantz συναντήθηκε με τον Κυπριακό Διοικητή της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ζερβάκη.

Ο Gantz ευχαρίστησε τους Κύπριους και είπε ότι η άσκηση στο νησιωτικό έθνος απεικονίζει το «βάθος της στρατηγικής συμμαχίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε ο Gantz, «ο IDF προετοιμάζεται συνεχώς για επιχειρήσεις και διάφορες εκστρατείες σε διάφορα θέατρα και θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε όποιον θέλει να απειλήσει τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ».

Πέρυσι, ο Kohavi ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ ότι έδωσε εντολή στον στρατό να ξεκινήσει την προετοιμασία ανανεωμένων σχεδίων για ένα χτύπημα στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Δείτε εικόνες:

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου  της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιλάμβανε συνδυασμένες χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις, αγώνα σε κατοικημένους τόπους και ορεινό αγώνα, ειδικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Διοικητικής Μέριμνας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας  των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, μέσω των κοινών συνεκπαιδεύσεων και της ανταλλαγής εμπειριών καθώς επίσης η απτή απόδειξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών. 

Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης, διεξάχθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο, με την ανάπτυξη ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων και την ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ των δυο επιτελείων, στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδια περίοδο διεξαγωγής της άσκησης «ΑΓΑΠΗΝΩΡ – 2022»,  70 στελέχη της ΕΦ μετέβηκαν στο Ισραήλ όπου συμμετείχαν σε άσκηση για αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.

ΠΗΓΗ: directus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube