REAL TIME |

Weather Icon

Πολλοί βλέπουν το Ισραήλ πίσω από τη δολοφονία ηγετικού στελέχους ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης

Πολλοί βλέπουν το Ισραήλ πίσω από τη δολοφονία ηγετικού στελέχους ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης

Αυξάνεται ο αριθμός των  παρατηρητών ασφαλείας που δείχνουν το Ισραήλ ως τον πιο πιθανό δράστη που βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ηγετικού μέλους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), της ισχυρής παραστρατιωτικής δύναμης του Ιράν. Ο ταξίαρχος Hassan Sayyad Khodaei, ο οποίος δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στην Τεχεράνη στις 22 Μαΐου, υπηρέτησε ως υποδιοικητής της Δύναμης Quds, σημαντικού κλάδου των IRGC. Η αποστολή της Δύναμης Quds είναι να διεξάγει αντισυμβατικό πόλεμο, ειδικά για την υποστήριξη των επιχειρήσεων των IRGC εναντίον αντιπάλων τους στο εξωτερικό.

Οι παρατηρητές περιγράφουν τακτικά το IRGC ως «πραιτωριανή φρουρά» που δρα εντός του κυβερνητικού μηχανισμού του Ιράν. Σήμερα το IRGC είναι μια στρατιωτική δύναμη με δομή διοίκησης που διαφέρει από τις τακτικές Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν. Διατηρεί δικό του στρατό, ναυτικό και αεροπορία, έχει τις δικές του παραστρατιωτικές και πολιτικές μονάδες προστασίας και επιβλέπει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η ανάπτυξη όπλων του IRGC εμπίπτει στα καθήκοντα της Δύναμης Quds, στην οποία ο Khodaei ήταν ηγετική φιγούρα. Ήταν επίσης γνωστό ότι είχε στενή καθοδήγηση από τον διοικητή του IRGC Qasem Soleimani, ο οποίος δολοφονήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020.

Ο Khodaei δολοφονήθηκε μέρα  μεσημέρι στις 22 Μαΐου, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του από το γραφείο του στο κέντρο της Τεχεράνης, που βρίσκεται λίγα τετράγωνα μακριά από το κεντρικό κτήριο της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης του Ιράν. Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή προσέγγισαν γρήγορα το όχημα του Khodaei. Έφυγαν γρήγορα, λίγα δευτερόλεπτα αφότου πυροβόλησαν τον Khodaei πέντε φορές, σκοτώνοντάς τον σχεδόν ακαριαία. Η είσοδος στον δρόμο όπου δέχθηκε την επίθεση ο Khodaei φέρεται να ήταν μπλοκαρισμένη από ένα λευκό βαν, το οποίο επίσης απομακρύνθηκε με ταχύτητα μετά τους πυροβολισμούς.

Το Ισραήλ έχει παράδοση στις δολοφονίες Ιρανών αξιωματούχων χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτες, οι οποίες μπορούν να κινούνται με σχετική ευκολία στους γεμάτους δρόμους της Τεχεράνης. Οι τακτικοί αναγνώστες του IntelNews θα θυμούνται ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίστηκαν τον περασμένο μήνα ότι συνέλαβαν και ανέκριναν έναν φερόμενο Ιρανό δολοφόνο ονόματι Mansour Rasouli. Βγήκε στο φως ένα βίντεο με την υποτιθέμενη κατάθεσή του, το οποίο φέρεται να έχει γυριστεί σε ένα καταφύγιο της Mossad κάπου στο Ιράν. Εν τω μεταξύ, οι δολοφόνοι του Khodaei παραμένουν ελεύθεροι.

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://intelnews.org/2022/05/25/01-3201/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube