Πιέσεις στην Τουρκία για να αρθεί το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ
Καταβάλλονται προσπάθειες να μην βάλει βέτο η Τουρκίας
Το ΝΑΤΟ εργάζεται σκληρά για να αρθεί το αδιέξοδο που θα επέτρεπε στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.
Έχει οργανωθεί συνάντηση μεταξύ του Τούρκου και του Φινλανδού προέδρου, καθώς και του Σουηδού πρωθυπουργού στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη την Τρίτη.
Η Τουρκία εμποδίζει επί του παρόντος τις αιτήσεις των δύο χωρών, αλλά η Σουηδία δηλώνει ότι εργάζεται σκληρά για να βρεθεί λύση στις ανησυχίες της Άγκυρας.
«Ένα από τα ζητήματα που έθεσε η Τουρκική Δημοκρατία αφορά την απάντηση της Σουηδίας στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση. Τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται γρήγορα και προσεκτικά από το νομικό μας σύστημα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση για την έκδοση. Η Σουηδία δεν είναι και δεν θα είναι ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία», δήλωσε η Μαγκνταλένα Άντερσον, πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αλλά η Άγκυρα θέλει και οι δύο χώρες να σταματήσουν την υποστήριξή τους προς το PKK και άλλες κουρδικές ομάδες… και να άρουν όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, είναι καιρός να επιτευχθεί μια συμφωνία, δεδομένης της σημασίας της Άγκυρας για τη συμμαχία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και του πολιτικού της προσανατολισμού, έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, προσπαθώντας να, α, περιορίσει τη δράση της Ρωσίας, περιορίζοντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που νομικά δικαιούται να κάνει η Άγκυρα. Και επίσης παρέχοντας το είδος της οπλικής βοήθειας που χρειάζονται οι Ουκρανοί για να μπορέσουν να επικρατήσουν στο πεδίο της μάχης», εξήγησε ο Φαμπρίς Ποτιέ, από το ίδρυμα Rasmussen Global.
Η Τουρκία δηλώνει ότι θα συναντηθεί με τους Σκανδιναβούς ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει τη θέση της στο θέμα.
Πιέσεις στην Τουρκία για να αρθεί το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ | Euronews