REAL TIME |

Weather Icon

Παντελής Σαββίδης: Είναι η Ελλάδα αποφασισμένη να υπάρξει;

Παντελής Σαββίδης: Είναι η Ελλάδα αποφασισμένη να υπάρξει;

Η είδηση λέει πως στα κατεχόμενα έπιασε φωτιά και για την κατάσβεσή της συνεργάστηκαν ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, τούρκοι και ισραηλινοί.
Κάτι λείπει απο το παζλ.

Τα χρόνια που εργαζόμουν στην ΕΡΤ3 κάλυπτα, για μια περίοδο, το υπουργείο άμυνας και βρέθηκα, με τον τότε υπουργό άμυνας, στην Κύπρο. Γνώριζα τον κύπριο ομόλογό του, ο οποίος έμαθα πως δεν ζει πια, τον Χάσικο. Και μου δόθηκε η δυνατότητα να του κάνω και εγώ την δική μου βαθυστόχαστη ανάλυση πως έβλεπα τη σχέση Ελλάδας- Κύπρου.

Μόλις τελείωσα με τα μεγαλεπήβολα γεωπολιτικά σχέδιά μου, ο υπουργός, ευγενικά, με ρώτησε: έχει η Ελλάδα τέτοια πολιτική;

Εν τη αφέλειά μου, απόρησα με την ερώτηση. Γιατί να μην έχει, αναρωτήθηκα μέσα μου.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι και σήμερα, σκέφθηκα πόσο αφελής μπορεί να πιαστεί κανείς αν ακούει τα παραμύθια της Αθήνας.

Για να έρθω στις πυρκαγιές, η Ελλάδα στην Κύπρο αντικαταστάθηκε απο το Ισραήλ σε ζητήματα ασφάλειας. Κάτι πού καλά έκαναν οι κύπριοι. Και εγώ στην θέση τους θα διατηρούσα μια νοσταλγική ανάμνηση της σχέσης μου με την Ελλάδα και τους Έλληνες, που δεν χάνουν ευκαιρεία να κατηγορήσουν τους κύπριους ότι για όλα αυτοί φταίνε. Και έτσι, απαλλάσσουν τον εαυτό τους απο την υποχρέωση να υπερασπίσουν ένα μέρος του ελληνισμού. Θα αναζητούσα ασφάλεια, εκεί που μπορεί να μου παρασχεθεί. Το ζήτημα της ασφάλειας είναι μείζον.

Δεν είναι, μόνο, οι φωτιές. Με τους ισραηλινούς έκαναν οι κύπριοι προσφάτως, άσκηση. Και 6.000 ισραηλινοί στρατιώτες παρέμειναν στην Κύπρο για κάθε ενδεχόμενο.

Δεν γνωρίζω αν, ακόμη, βρίσκονται εκεί.
Θα μου πείτε η Ελλάδα είναι μικρής ηλικίας εθνικό κράτος και, ακόμη, προσπαθεί.
Μα το ισραήλ είναι λιλιπούτειο. Έγινε κράτος, μόλις το 1948.

Αλλά κράτος αποφασισμένο να υπάρξει. Με αξιοπρέπεια.

Το αθηναϊκό ομόλογό του δεν έχει τέτοια λογική. Λας Βέγκας η πρωτεύουσα, κραγιόν και αρώματα. Και πολλές φανφάρες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube