REAL TIME |

Ο Ερντογάν βάζει τέλος στις διμερείς με την Ελλάδα

Ο Ερντογάν βάζει τέλος στις διμερείς με την Ελλάδα

Ερντογάν: Τέλος οι διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι ζήτησε από τους αξιωματούχους της χώρας του να μην έχουν πλέον διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η σημερινή κίνηση του Τ. Ερντογάν έρχεται σε συνέχεια της δήλωσης που είχε κάνει την περασμένη Δευτέρα ότι “για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης, δεν θα συναντηθώ ποτέ μαζί του”.

Την οργή του Ερντογάν είχε προκαλέσει η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, κατά την οποία – σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο – ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εμποδίσει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Μιλώντας σήμερα στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι η Αθήνα παραβίασε τις συμφωνίες της με την Άγκυρα, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων.

Είπε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ μίας εξωτερικής πολιτικής “με αξιοπρέπεια” και ως εκ τούτου “τερματίσαμε τη Συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα”.

Κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική του, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα ότι “κάνει επίδειξη απογειώνοντας τα αεροπλάνα της” και την κάλεσε να “συνέλθει”, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τους Έλληνες ότι “δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την Ιστορία και μετά αρχίζετε να γκρινιάζετε και να κλαίτε”.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τ. Ερντογάν είπε ότι “δεν έχουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους” γιατί “η Ελλάδα δυστυχώς δεν θέλει να μπει στο σωστό δρόμο”, κατηγόρησε το “ελληνοκυπριακό λόμπι” ότι μίλησε εναντίον της Τουρκίας στο Κογκρέσο, ενώ ολοκληρώνοντας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “τους έχουμε βαρεθεί πλέον”.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής χτες,  ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ για τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα εμπλακεί “σε ένα παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο”.

“Δεν έχουμε δει ακόμα προτάσεις από Σουηδία και Φινλανδία”

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τις ανησυχίες της για τις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα αντιτάσσεται στην είσοδο των δύο χωρών στη Συμμαχία, λέγοντας ότι υποστηρίζουν ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θέλει να δει μια “ειλικρινή” προσέγγιση για ανησυχίες της από τις δύο σκανδιναβικές χώρες, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αλλάξει θέση εάν δεν δει συγκεκριμένα και δεσμευτικά βήματα.

Υποστήριξε επίσης ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας στις υποψηφιότητες δεν είναι “οπορτουνισμός”, αλλά θέμα εθνικής ασφάλειας.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube