Ο Ερντογάν δεν επανέλαβε τις ρητορικές εξάρσεις του εναντίον της Ελλάδας

Ο Ερντογάν δεν επανέλαβε τις ρητορικές εξάρσεις του εναντίον της Ελλάδας

Τα “καρφιά” Μητσοτάκη και τα σήματα Μπάιντεν και Μισέλ

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τα θετικά αποτυπώματα που άφησε η πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μετράει η Αθήνα, έχοντας ολοκληρώσει, πριν το ραντεβού των Συμμάχων στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, έναν κύκλο ενημέρωσης για τις προκλήσεις και τον αναθεωρητικό λόγο της γείτονος.

Η ελληνική πρωτεύουσα στέκεται όχι μόνο στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν επανέλαβε ενώπιον των ηγετών τις γνωστές ρητορικές εξάρσεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά και στα σήματα που ο ηγέτης της γείτονος έλαβε τόσο από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι παραγωγικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων”.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, με το πέρας του τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, που είχαν στραμμένα τα…ραντάρ τους στο συγκεκριμένο “ραντεβού”, στέκονται σε δύο συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συνέστησε στον κ. Ερντογάν να αποφεύγει τις προκλήσεις και ανέδειξε τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δεύτερον, ότι στην όλη συζήτηση δε φαίνεται να προέκυψε κάτι χειροπιαστό όσον αφορά στα F-16 και στην προμήθεια πολεμικού υλικού στη γειτονική χώρα.

Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέφερε, ουσιαστικά, στον Τούρκο πρόεδρο το κλίμα που επικράτησε για την Άγκυρα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

“Εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας”, έγραψε ο κ. Μισέλ στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός, στη δική του παρέμβαση στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, παρέμεινε σταθερός στο στίγμα της στρατηγικής που είχε δώσει τις προηγούμενες ημέρες όσον αφορά στις προθέσεις του.

Επικεντρώθηκε στα κρίσιμα ζητήματα της Συνόδου, αν και επιφύλαξε δύο αναφορές-καρφί για την ηγεσία της γείτονος.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι κυρώσεις που αποφασίζονται πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη. Παράλληλα, σημείωσε πως η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Το μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας σημειώνουν ότι συνιστά ουσιαστικά μία αναδίπλωση της Άγκυρας και δε θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Παράλληλα, αναφέρουν ότι:

-Οι δεσμεύσεις Σουηδίας-Φινλανδίας, στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την εξαγωγή όπλων εξακολουθούν να ισχύουν.

-Οι άδειες για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων είναι εθνική απόφαση και όχι Ευρωπαϊκή.

-Σουηδία και Φινλανδία δε διαδραματίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας.

-Η όποια στήριξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο τουρκικό αίτημα για συμμετοχή στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας έχει συμβολικό χαρακτήρα.

-Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύονται από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία καταγράφονται ξεκάθαρα η τουρκική προκλητικότητα και η ευρωπαϊκή στήριξη στην ελληνική κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι των ανεδαφικών αξιώσεων της Άγκυρας.

“Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ασκεί τα δικαιώματά της και να προστατεύει τα συμφέροντα της”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube