Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία 27 Ιουνίου 2022

Μόσχα: Έγιναν οι πληρωμές ομολόγων, δεν είναι δικό μας πρόβλημα αν μπλοκαρίστηκαν λόγω κυρώσεων

Μόσχα: Έγιναν οι πληρωμές ομολόγων, δεν είναι δικό μας πρόβλημα αν μπλοκαρίστηκαν λόγω κυρώσεων

AP PHOTO

Το Κρεμλίνο ρίχνει την ευθύνη για τη χρεοκοπία στη Δύση

Τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα απέρριψε το Κρεμλίνο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά συμπλήρωσε ότι το γεγονός πως μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας «δεν είναι δικό μας πρόβλημα». 

Η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πραγματοποίηση πληρωμών για ομόλογα ύψους 40 δισεκ. δολαρίων από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά αποκόψει τη χώρα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν καταστήσει τα περιουσιακά της στοιχεία απρόσιτα για πολλούς επενδυτές.

Η Ρωσία εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι έχει τα χρήματα να πληρώσει, χαρακτηρίζοντας την αθέτηση πληρωμών τεχνητή, καθώς οι κυρώσεις παρεμποδίζουν τους ξένους ομολογιούχους από το να λάβουν μετρητά. Σήμερα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αθέτηση πληρωμών έδειξαν πόσο δραματικά επηρεάζουν οι κυρώσεις τη ρωσική οικονομία.

Σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα -περίπου 300 δισεκ. δολάρια- μπλοκαρίστηκαν από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση αφού η Μόσχα απέστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

«Η θέση μας είναι γνωστή. Τα διαθέσιμά μας έχουν μπλοκαριστεί παρανόμως και όλες οι απόπειρες να χρησιμοποιηθούν αυτά τα διαθέσιμα είναι επίσης παράνομες και ισοδυναμούν με ξεκάθαρη κλοπή», δήλωσε ο Πεσκόφ. Η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Σε ένα ακόμα βήμα για διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα απαγορεύσουν τις νέες εισαγωγές ρωσικού χρυσού.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορεί να ανακατευθύνει τον χρυσό της στη Ασία, όπου βρίσκονται οι βασικοί καταναλωτές, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων είναι «αρκετά μεγάλη».

«Όπως με όλα τα άλλα προϊόντα, φυσικά, εάν μία αγορά χάσει την ελκυστικότητά της, υπάρχει ανακατεύθυνση προς εκεί όπου οι συνθήκες είναι πιο βολικές», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Σε μία προσπάθεια ελιγμού, η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους των 40 δισ. δολαρίων θα γίνεται σε ρούβλια.

Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube