REAL TIME |

Weather Icon

Μόσχα: Αν επιβληθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Gazprom μπορεί να αλλάξει τα συμβόλαια

Μόσχα: Αν επιβληθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Gazprom μπορεί να αλλάξει τα συμβόλαια
Gazprom   –   Πνευματικά Δικαιώματα  Alexander Zemlianichenko/AP

Η Ρωσία ετοιμάζεται να πάρει αντίμετρα

Ανοικτό αφήνει το Κρεμλίνο το ενδεχόμενο η Gazprom να επιδιώξει τη μεταβολή των όρων των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου προς τις δυτικές χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να εξετάσουν πιθανό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με στόχο τον περιορισμό της ικανότητας της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θέλουν να ενθαρρύνουν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα του κόστους παραγωγής για να διασφαλισθεί η μείωση των ρωσικών κερδών παράλληλα με την διατήρηση του όγκου παραγωγής.

«Εξαρτάται από την κατεύθυνση, εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η Gazprom. Πιθανότατα θα εγερθεί το θέμα της μεταβολής των όρων των υπαρχόντων συμβολαίων, μεταβολής της τιμής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε αν οι μεταβολές θα σημαίνουν σύνδεση των συμβολαίων με τα προτεινόμενα πλαφόν ή συνολική αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων.

Οταν ερωτήθηκε σχετικά με το αν οι προτάσεις της G7 για να επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πλήξουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακόμα περί τίνος πρόκειται (…) Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, η Ρωσία είναι ένα κοινωνικό κράτος – η εκπλήρωση των κοινωνικών μας υποχρεώσεων αποτελεί κύρια προτεραιότητά μας».

Παρά την αύξηση των εσόδων της σε σχέση με πριν λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν μέσω των δυσκολιών που έχει προκαλέσει η επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, η Ρωσία προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ αυτό το έτος, καθώς ενισχύει την υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις και τις κοινωνικές παροχές για να αντισταθμίσει τις κυρώσεις.

Ακόμη και με αυτό το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, η Ρωσία χρειάζεται τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια/βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της Alfa Bank Νατάλια Ορλόβα.

Μόσχα: Αν επιβληθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Gazprom μπορεί να αλλάξει τα συμβόλαια | Euronews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube