Weather Icon

Μητσοτάκης: Η επιλογή της κλιμάκωσης από την Τουρκία θα οδηγήσει σε απομάκρυνση από την ΕΕ και τη λήψη μέτρων

Μητσοτάκης: Η επιλογή της κλιμάκωσης από την Τουρκία θα οδηγήσει σε απομάκρυνση από την ΕΕ και τη λήψη μέτρων

Ξεκάθαρο και συνάμα αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσάκης, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής της έντασης με την Τουρκία και τόνισε ότι αν η Άγκυρα ακολουθήσει τον δρόμο της κλιμάκωσης και όχι εκείνον του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, θα απομακρυνθεί περαιτέρω από την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα οδηγήσει στη λήψη κάποιων μέτρων.

Την ικανοποίησή του για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη στέλνει στον ουκρανικό λαό ένα μήνυμα αισιοδοξίας, στη μάχη που δίνει για επιβίωση.

Αναφερόμενος στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι χώρες αυτές ανήκουν στην οικογένεια της Ευρώπης.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, προανήγγειλε μία σειρά παρεμβάσεων η οποία θα συνεχιστεί το φθινόπωρο. Πάντα, με γνώμονα τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των πολιτών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρώπη και ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους πολίτες.

Περί Ελληνοτουρκικών

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι καλύπτεται από τη δήλωση στήριξης των Ευρωπαίων.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης πως καλεί την Τουρκία σε έναν ειλικρινή διάλογο, μακριά από τη ρητορική έντασης. Επιπροσθέτως, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, απάντησε πως δεν είναι στο χέρι του, μιας και ο Ερντογάν είναι αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαική οικογένεια και θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων.

Eπιπροσθέτως, και όσον αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τόνισε ότι δοθούν οι κατάλληλες αυστηρές απαντήσεις στον Ερντογάν.

Σε ερώτηση περί πρόωρων εκλογών, απέρριψε κατηγορηγματικά αυτό το ενδεχόμενο, αναφέροντας πως «η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, απερίσπαστη από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται».

Στο σενάριο «κλεισίματος της ενεργειακής βαλβίδας» από μεριάς Ρωσίας, είπε πως προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο, που είναι η πλήρης διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης από φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube