REAL TIME |

Μάζης στον Χατζή: Εκεί θα γίνει ΝΤΟΥ από την Τουρκία! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Μάζης στον Χατζή: Εκεί θα γίνει ΝΤΟΥ από την Τουρκία! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ιωάννης Μάζης: Εκεί θα γίνει ΝΤΟΥ από την Τουρκία! Κατεβάστε τα τουρκικά drones σαν πέρδικες. Χρειάζεται κλιμάκωση, γιατί η αποτροπή δεν είναι πιστευτή. Όταν βγάλεις το μαχαίρι από τη θήκη πρέπει να το βάψεις με αίμα

Την τουρκική απειλή που κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο αυτό το καλοκαίρι σχολίασε ο Ιωάννης Μάζης.

Αν αφαιρέσεις το αστείο και το γραφικό της ιστορίας μένει ένας προβληματισμός. Γιατί η τουρκική διπλωματία δεν κάνει κάτι στην τύχη. Εδώ τί βλέπουμε; Μία οργανωμένη προσπάθεια νομιμοποιήσεως των τελείως παρανόμων και ανυποστάτων αιτιάσεων της Τουρκίας, για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Γιατί εκεί στοχεύουν. Θα ήθελαν πολύ το 2023, να είναι μία συμβολική ημερομηνία, όπου ο κ. Ερντογάν θα ήθελε να επανεκλεγεί και να αλλάξει την κεμαλική συνθήκη της Λωζάνης και να λάβει ο ίδιος τη θέση του Κεμάλ ως πραγματικού πατέρα του τουρκικού έθνους. Διότι κατάφερε να εφαρμόσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να αρχίσει να ολοκληρώνει τις επιταγές του κ. Νταβούτογλου στο στρατηγικό βάθος της Τουρκίας.

Θα σας φάνε τα μαύρα ψάρια και το αλμυρό νερό! | ZOOM (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν η Τουρκία κοιτούσε τη νομιμότητα δεν θα ήθελε να αλλάξει τη συνθήκη. Δεν μπορούμε να εξετάζουμε την Τουρκία ως ορθολογικό υποκείμενο, αλλά ως διεκδικητικό, ανορθολογικό και αναθεωρητικό διεθνές υποκείμενο. Οι ελληνικές ελίτ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται αυτό το πάρα πολύ απλό πράγμα, το οποίο κάποιοι εξ ημών το λέγαμε μία 20ετία ολόκληρη και μας έλεγαν περίεργους, πολεμοκάπηλος κλπ. Τώρα όμως με αυτού του είδους τη διπλωματία των ύβρεων που εκτοξεύεται από την απέναντι πλευρά, η οποία δεν χαρακτηρίζει τη διπλωματία, αλλά επιθετική συμπεριφορά καθαρά προσετέθη και το επίθετο “επιθετική” συμπεριφορά για πρώτη φορά. Προσετέθη και το χαρακτηριστικό της “απειλής” και όχι των προκλήσεων.

Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι, ότι έστω και αργά, ξεκινήσαμε να κάνουμε μία διπλωματική ενημέρωση, χρησιμοποιώντας χάρτες. Ο διεθνής διπλωμάτης δεν είναι υποχρεώμενος να ξέρει όλες αυτές τις γεωγραφικές λεπτομέρειες. Πρέπει να ενημερώνουμε, αρχίζουμε να το κάνουμε και αυτό είναι καλό δείγμα. Μαθαίνω ότι έχει δοθεί και ένας χάρτης που δείχνει σημεία που μπορεί να επιτεθεί η Τουρκία.

Ιωάννης Μάζης: Ο Ερντογάν θα πάρει απάντηση που θα τη θυμάται

Αν γίνει το «ΝΤΟΥ», θα γίνει σε κάποια βραχονησίδα, όχι κατοικημένο νησί. Προετοιμάζουν το έδαφος. Η αρχή γίνεται με τα drones, τα οποία πρέπει να αρχίσουμε να τα κατεβάζουμε σαν πέρδικες, για να καταλάβει το ΝΑΤΟ, ότι από τις δηλώσεις, περάσαμε και στην πράξη. Είναι πρώτος βαθμός κλιμάκωσης. Γιατί ξέρετε η αποτροπή βασίζεται στην αξιοπιστία της εφαρμογής της. Δεν λεώ ότι θα είναι μήνυμα για την Τουρκία, αλλά και το ΝΑΤΟ, το οποίο σε μία κρίσιμη συγκυρία, δεν θα θέλει να ρισκάρει την έκρηξη της νοτιοανατολικής πτέρυγας. Αυτό πρέπει να γίνει, γιατί αλλιώς δεν μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν.

Το πόσο γρήγορα μπορείς να δείξεις την εξάντληση της υπομονής είναι με την επιχείρηση εναντίον των drones. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, στις οποίες έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Χρειάζεται κλιμάκωση, γιατί η αποτροπή δεν είναι πιστευτή. Όταν βγάλεις το μαχαίρι από τη θήκη πρέπει να το βάψεις με αίμα, έλεγαν οι “Γκούρκας”, οι Ινδοί πολεμιστές που είχαν φέρει οι Άγγλοι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Ξεκινάμε από τα 12 ν.μ και μετά στην διπλωματική αντίδραση της Τουρκίας κοιτάς να πάρεις το παραπάνω. Πάντα αυτό επιδιώκεις αν θέλεις να καταλήξεις σε ένα αποτέλεσμα.

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, στην εκπομπή “Ραντάρ” του διευθυντή του AlphaRadio, Τάκη Χατζή, στις 9 Ιουνίου 2022.

Ο Γιώργος Φίλης έρχεται την Κυριακή 12 Ιουνίου στο κανάλι μας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube