Weather Icon

Maxar: Πλοία με ρωσική σημαία μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά στη Συρία

Maxar: Πλοία με ρωσική σημαία μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά στη Συρία

Την κλοπή ουκρανικών σιτηρών από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, φέρεται να επιβεβαιώνει η αμερικανική εταιρεία Maxar

Την κλοπή ουκρανικών σιτηρών από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, φέρεται να επιβεβαιώνει η αμερικανική εταιρεία Maxar, επικαλούμενη δορυφορικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Maxar, πλοία με ρωσική σημαία μετέφεραν ουκρανικά σιτηρά, η συγκομιδή των οποίων έγινε το περασμένο έτος, και μεταφέρθηκαν στη Συρία τους τελευταίους δύο μήνες. 

Σημειώνεται πως Ουκρανοί αξιωματούχοι και πηγές της βιομηχανίας ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές έχουν αδειάσει πολλά σιλό και έχουν μεταφέρει τα σιτηρά νότια, ενώ εικόνες από τη Maxar Technologies, με ημερομηνία 19 και 21 Μαΐου, κατέγραψαν τα πλοία «Matros Pozynich» και «Matros Koshka» ελλιμενισμένα δίπλα σε κάτι που φαίνεται να είναι σιλό σιτηρών.

 

Και τα δύο πλοία έχουν πλέον αποχωρήσει από το λιμάνι, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic.com, με το Matros Pozynich να πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος ισχυριζόμενο ότι κατευθύνεται προς τη Βηρυτό και το Matros Koshka να βρίσκεται ακόμη στη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, αναφέρει το CNN, αν το πλοίο έχει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, αλλά η Κριμαία, που ανήκει στη Ρωσία, παράγει ελάχιστα σιτηρά, σε αντίθεση με τις πλούσιες σε γεωργική παραγωγή ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας βορειότερα.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εμποδίζει την Ουκρανία να εξάγει αγαθά από τα λιμάνια της, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι καταγγελίες της Ουκρανίας

«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ξεμπλοκάρει τα λιμάνια, διαφορετικά την ενεργειακή κρίση θα ακολουθήσει μια επισιτιστική κρίση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλές ακόμα χώρες», δήλωσε το Σάββατο ο Ζελένσκι. «Η Ρωσία έχει μπλοκάρει σχεδόν όλα τα λιμάνια και όλες, τρόπον τινά, τις θαλάσσιες δυνατότητες εξαγωγής τροφίμων – τα σιτηρά μας, το κριθάρι, τον ηλίανθο και άλλα».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής ένωσης παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC δήλωσε ότι η Ρωσία έκλεψε περίπου 600.000 τόνους σιτηρών από τα κατεχόμενα εδάφη και εξήγαγε μέρος αυτών.

Την περασμένη εβδομάδα το CNN μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι διεξάγουν συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουν με ασφάλεια διαδρομές για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία εν μέσω ανησυχιών για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων. Τα στοιχεία ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά περιπλέκουν αυτές τις προσπάθειες.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, καταλαμβάνοντας έτσι το βασικό λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα. Από τον Φεβρουάριο που εξαπέλυσε νέα εισβολή, η Ρωσία έχει στερήσει από την Ουκρανία την πρόσβαση σε δύο βασικά λιμάνια: κατέλαβε τη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, και μπλόκαρε την Οδησσό, επίσης στη Μαύρη Θάλασσα.

«Υπολογίζεται ότι 22 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται στα ουκρανικά σιλό», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία κλέβει σιτηρά από τον γείτονά της «ψευδείς ειδήσεις», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

 

ΠΗΓΗ: in.gr

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube