Weather Icon

Κυπριακό: Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και οι όροι εντολής του

Κυπριακό: Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και οι όροι εντολής του

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, εάν δεν έχει διαβάσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, οφείλει να το κάνει τώρα

  Η Θέση του “Φ”   

ΣΕ μία περίοδο κατά την οποία ο διεθνής παράγοντας πρωτοστατεί κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ίδια ώρα επιβεβαιώνεται πως το όλο σύστημα λειτουργεί στη λογική του «δυο μέτρα και δυο σταθμά». Η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την κατοχική Τουρκία περνά σχεδόν απαρατήρητη. Αντί να αναδεικνύεται η ουσία του προβλήματος, συζητείται μία ανύπαρκτη διάσταση, αυτή της δικοινοτικής διαφοράς. Αναδείχθηκε εξαρχής αυτή η διάσταση, λανθασμένα και βαθμηδόν οδηγηθήκαμε να διεξάγεται μία συζήτηση μεταξύ δύο οντοτήτων. Το Κυπριακό λόγω τέτοιων προσεγγίσεων διολισθαίνει συνεχώς. 

ΤΙΣ τελευταίες ημέρες διεξάγονται συζητήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη επί του περιεχόμενου της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι πληροφορίες είναι ανησυχητικές καθώς εμμέσως γίνεται αναφορά σε σχέση δύο πλευρών, δύο οντοτήτων, ενώ οι περιγραφές παραπέμπουν και στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Το παραμύθι με την απομόνωση και την ανάγκη για άρση της, αποτελεί μία μόνιμη αναφορά σε όσους θέλουν να αποφύγουν την ουσία του Κυπριακού. 

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, εάν δεν έχει διαβάσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, οφείλει να το κάνει τώρα, επειδή προφανώς είτε από άγνοια είτε σκοπίμως, δεν το λαμβάνει υπόψη. Ότι και να ισχύει, οφείλουμε  από αυτό το ψήφισμα να του υπενθυμίσουμε ότι τούτο «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της «Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου» που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μην διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα». Περαιτέρω, καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Kυπριακής Δημοκρατίας». Στο ίδιο ψήφισμα, που επίσης πρέπει να λάβει υπόψη ο κ. Κόλιν Στιούαρτ, αναφέρεται πως «θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών». Περαιτέρω, καλεί τον Γενικό Γραμματέα «να προωθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο Aσφαλείας ανάλογα με τις εξελίξεις».

ΟΛΑ αυτά θα πρέπει να του τα υποδεικνύουν και οι συνομιλητές του στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να γίνεται συστηματικά και κατ΄ επανάληψη καθώς δεν θα έχει κανένα λόγο μετά από αυτό να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σήμερα, με βάση τα πιο πάνω, δεν εφαρμόζει τους όρους εντολής της αποστολής του. Διαφορετικά δεν θα έχουν οι αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγο να συνεχίσουν να έχουν επαφές μαζί του. Και γιατί άραγε να έχουν από τη στιγμή κατά την οποία δεν τηρεί τις πολιτικές, τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού, που εκπροσωπεί; Κάποιοι λένε πως ο κ. Κόλιν Στίουαρτ είναι νέος στην Κύπρο και στο Κυπριακό, γι’ αυτό και θα πρέπει να του δοθεί μία μικρή παράταση χρόνου για να προσαρμοστεί, αν και θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει τούτο. Το θέμα είναι να λειτουργεί εντός τους όρους εντολής του.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube