Weather Icon

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος: Δεν συγκρίνονται σε ισχύς πυρός τα BMP-1 με τα Marder!

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος: Δεν συγκρίνονται σε ισχύς πυρός τα BMP-1 με τα Marder!

Μπορεί το BMP-1 να είναι παλαιότερο από τα Marder και να έχει προβλήματα συντήρησης αλλά σε ισχύ πυρός δεν μπορεί να συγκριθεί

Τη συμφωνία παραχώρησης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, μία εξέλιξη που δρομολογήθηκε, μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), στις 31 Μαΐου 2022 σχολίασε ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.

Ο στρατηγός έγραψε συγκεκριμένα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι μετά από όσα δήλωσε ο κ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κρίνω σκόπιμο να παραθέσω τρεις παρατηρήσεις για το…swap Marder και BMP-1.

1. Tα Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder δεν είναι σύγχρονα όπως σας έγραψαν στο σημείωμα που σας έδωσαν αλλά 30ετίας, βρίσκονται μάλιστα εδώ και 12-15 χρόνια σε μακρά εναποθήκευση με την απόσυρση τους από τον Γερμανικό Στρατό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλά και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά απλά να διευκρινιστεί ποιος θα πληρώσει για αυτό.

2. Με τα BMP-1 ήταν εξοπλισμένα Μηχανοκίνητα Τάγματα ΠΖ στα νησιά μας. Τα Μarder θα αντικαταστήσουν αυτά στις συγκεκριμένες Μονάδες ή θα πάνε στον ηπειρωτικό χώρο.

3. Μπορεί το BMP-1 να είναι παλαιότερο από τα Marder και να έχει προβλήματα συντήρησης αλλά σε ισχύ πυρός δεν μπορεί να συγκριθεί καθόσον έχει πυροβόλο 73 χιλ έναντι των 20 χιλ του γερμανικού ΤΟΜΑ, κάτι σημαντικό για την άμυνα των νήσων.

Τα όσα επισημαίνω αφορούν στις χοντράδες που ακούστηκαν και ευελπιστώ ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει ολοκληρώσει σχετικές μελέτες με το τι κερδίζουμε, τι χάνουμε.


To who is who του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος  αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1981 . Υπηρέτησε σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ.  Διατέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Α/ΓΕΕΘΑ, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο ΥΕΘΑ/ΓΓΟΣΑΕ, Εκπαιδευτής και Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Στρατιωτικής Συνεργασίας στην Σχολή του ΝΑΤΟ (NATO School) στο Oberammergau στην Γερμανία (2001-2004) όπου ταυτόχρονα διοργάνωσε σχολεία και σεμινάρια και ήταν επισκέπτης διδάσκων  στην Ουκρανική Σχολή Εθνικής Άμυνας στο Κίεβο. Επί τριετία Συντονιστής Αμυντικής Σχεδίασης στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο (IMS) στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της αρμόδιας Ομάδος Εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής

Είναι Απόφοιτος Σχολής Εθνικής Αμύνης και έχει περατώσει Στρατηγικές Σπουδές Ασφάλειας στο George Marshal Center of Security Studies ενώ έχει αποφοιτήσει από Σχολή Πολιτικών Υποθέσεων, αλλά και Ψυχολογικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ, από την Σχολή Πληροφοριών και Επικοινωνίας των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Βερολίνο.

Αρθρογράφος-αναλυτής στο liberal.gr. Τα άρθρα και οι αναλύσεις του δημοσιεύονται στον Τύπο και σε Ινστιτούτα – Think Tanks Ενώ δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά στον ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube