REAL TIME |

Κάτοικοι του Κομπάνι: Οι κοινές περιπολίες Ρωσίας-Τουρκίας δεν περιορίζουν τους τουρκικούς βομβαρδισμούς

Κάτοικοι του Κομπάνι: Οι κοινές περιπολίες Ρωσίας-Τουρκίας δεν περιορίζουν τους τουρκικούς βομβαρδισμούς

Ρωσικά και τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διεξαγωγή της 100ής κοινής περιπολίας στα δυτικά του Κομπάνι – Βόρειος Τύπος

Η Τουρκία παραβιάζει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός

ΚΟΜΠΑΝΙ, Συρία (North Press) – Κάτοικοι του Κομπάνι, μιας πόλης στη βόρεια Συρία, λένε ότι η διεξαγωγή κοινών περιπολιών Ρωσίας-Τουρκίας δεν εκπλήρωσε τους στόχους τους για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι κοινές περιπολίες δεν δεσμεύουν την Τουρκία να απόσχει από βομβαρδισμούς κατοικημένων χωριών, παρόλο που η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» τον Οκτώβριο του 2019, η οποία οδήγησε στην κατάληψη των δύο πόλεων Γκίρε Σπί (Τελ Αμπιάντ), βόρεια της Ράκα, και Σερέ Κανίγιε (Ρας αλ-Αΐν), βόρεια της Χασάκα, η Τουρκία υπέγραψε δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός , τη μία με τη Ρωσία και την άλλη με τις ΗΠΑ.

Έκτοτε η Ρωσία και η Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει 100 κοινές περιπολίες σε εβδομαδιαία βάση τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική ύπαιθρο του Κομπάνι.

Τα περιπολικά αναχαιτίζονται ως επί το πλείστον από κατοίκους της περιοχής που πετούν πέτρες εκφράζοντας την απόρριψή τους.

Την Τετάρτη, μια γυναίκα και ένα παιδί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών από τις τουρκικές δυνάμεις και τις συνδεδεμένες με αυτές φατρίες SNA στο χωριό Shisha, νοτιοανατολικά του Κομπάνι, στη βόρεια Συρία.

Ο βομβαρδισμός έγινε δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή της 100ης κοινής περιπολίας Ρωσίας-Τουρκίας στη δυτική ύπαιθρο του Κομπάνι.

Στις 22 Απριλίου, δύο πολίτες τραυματίστηκαν και ένα κατάστημα και ένα σπίτι υπέστησαν ζημιές λόγω του τουρκικού βομβαρδισμού στο κέντρο της πόλης Κομπάνι, στη βόρεια Συρία.

Ο Farhan Sheikho, κάτοικος της δυτικής επαρχίας του Κομπάνι, είπε: «Αν και διεξάγουν αυτές τις κοινές περιπολίες περιοδικά, μέχρι στιγμής η περιοχή δεν είναι ασφαλής ή σταθεροποιημένη».

«Μάλλον οι παραβιάσεις αυξάνονται, καθώς ο εγγυητής δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του», πρόσθεσε ο Sheikho, εννοώντας τη Ρωσία.

Στις 8 Ιανουαρίου, τουρκικοί βομβαρδισμοί έπληξαν κυρίως την ύπαιθρο του Κομπάνι στο χωριό Qaramogh, όπου τραυματίστηκαν έξι άτομα από μια οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του τετράχρονου παιδιού Abdo Hanifi, του οποίου το πόδι ακρωτηριάστηκε.

Δέκα ημέρες μετά τον βομβαρδισμό, η Ρωσία και η Τουρκία πραγματοποίησαν την 85η κοινή περιπολία, την οποία πετροβόλησαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Έλλειψη σταθεροποίησης

Ο Sheikho εξήγησε περαιτέρω ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί και οι βομβαρδισμοί σκόρπισαν πανικό και φρίκη στους κατοίκους αφού ο βομβαρδισμός σκοτώνει και τραυματίζει αμάχους.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι γίνονται μάρτυρες αποσταθεροποίησης επειδή ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να στοχεύσει τους αμάχους και να τους εκτοπίσει με στόχο να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της να αποκόψει και να καταλάβει περισσότερα συριακά τμήματα στον συριακό βορρά.

Αμφισβητούν τη χρήση και τη σημασία αυτών των περιπολιών, κυρίως επειδή δεν μπορούν να περιορίσουν την Τουρκία από το να στοχεύσει το Κομπάνι και την ύπαιθρό του.

Στις 12 Μαΐου, οι τουρκικές δυνάμεις στόχευσαν χωριά στη δυτική ύπαιθρο του Κομπάνι, καθώς και στρατιωτικά αρχηγεία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Δεκάδες οβίδες έπεσαν στα χωριά Ashma, Kharab Atto, Ziyara, Zor Maghar, Jarqali Fawqani και Bayada στη δυτική ύπαιθρο του Κομπάνι.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο τις θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στα χωριά Ζορ Μαγκάρ και Άσμα, προκαλώντας υλικές ζημιές στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης και πυρκαγιές στα γύρω αγροκτήματα.

Ο Μαχμούντ Κομπάνι, ηγέτης στο Στρατιωτικό Συμβούλιο του Κομπάνι, είπε ότι διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τις ρωσικές δυνάμεις, «αλλά η απάντηση της Ρωσίας είναι απογοητευτική και έρχεται σε σύγκρουση με τη συμφωνία», αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε το 2019.

Ο στρατιωτικός ηγέτης πρόσθεσε ότι οι συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις της συμφωνίας δείχνουν ότι η εγγυήτρια δύναμη [εδώ είναι η Ρωσία] δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι οι διεθνείς εγγυητές Ρωσία και ΗΠΑ καθώς και οι επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεσμεύοντας την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ανενεργός εγγυητής

Την 1η Ιουνίου, οι τουρκικές δυνάμεις στόχευσαν κοντά σε εργοστάσιο τσιμέντου στη νοτιοανατολική ύπαιθρο του Κομπάνι.

Ο Muhammad Sheikho, κάτοικος της δυτικής επαρχίας του Κομπάνι, εξέφρασε τους φόβους του για τον επίμονο τουρκικό βομβαρδισμό της περιοχής υπό το φως των διαδοχικών τουρκικών δηλώσεων για μια νέα εισβολή στο Κομπάνι.

Στις 23 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Σύντομα θα κάνουμε νέα βήματα σχετικά με τα ημιτελή τμήματα του έργου που ξεκινήσαμε στην ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήσαμε κατά μήκος των νότιων συνόρων μας».

Η τουρκική ζώνη ασφαλείας είναι μια περιοχή 30-35 km (19-22 μίλια) σε βάθος στο συριακό έδαφος που η Τουρκία άρχισε να δημιουργεί το 2019, ισχυριζόμενη ότι στοχεύει στη στέγαση Σύριων προσφύγων σε μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, καθώς την απομάκρυνση αυτών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τις οποίες θεωρεί τρομοκράτες.

Εξέφρασαν την οργή τους για τις κοινές περιπολίες που ισχυρίστηκαν ότι εφαρμόζουν η Τουρκία και η Ρωσία με στόχο την προστασία των κατοίκων και τη διαφύλαξη της ασφάλειάς τους, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ανεπαρκή μέτρα.

Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων τουρκικών βομβαρδισμών της υπαίθρου του Κομπάνι, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να προστατευτούν.

Ο Σέιχο επιρρίπτει επίσης στον Ρώσο εγγυητή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την ευθύνη για τις διαδοχικές τουρκικές παραβιάσεις, καλώντας τον να λάβει σταθερή στάση και να σταματήσει τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον αυτών των περιοχών.

Ρεπορτάζ από τον Fattah Issa

Πηγή: npasyria.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube