Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 16 Ιουνίου 2022

Η ρωσοτουρκική συνωμοσία…

Η ρωσοτουρκική συνωμοσία…

Πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με θέμα την ασφαλή εξαγωγή του ουκρανικού σιταριού στις διεθνείς αγορές, ένας Ουκρανός δημοσιογράφος κατάφερε να χαλάσει τη “φιέστα”…

Ο δημοσιογράφος τίναξε τη συνέντευξη στον “αέρα” διατυπώνοντας ευθέως την κατηγορία ότι η Ρωσία έχει κλέψει ουκρανικά σιτηρά. Η απάντηση που έλαβε ήταν το σύνηθες “ποίημα” της προπαγάνδας του ρωσικού καθεστώτος, πως για αυτό φταίει ο Ζελένσκι και το “νεοναζιστικό” καθεστώς της Ουκρανίας από το οποίο “η Ρωσία προσπαθεί να απελευθερώσει” τον λαό.

Ο δημοσιογράφος απεύθυνε την ερώτηση χωρίς την άδεια των διοργανωτών αφού του αρνήθηκαν επανειλημμένα να του δώσουν τον λόγο, γεγονός που καταδεικνύει πως η συνέντευξή ήταν “στημένη”.

Η συνέντευξη οργανώθηκε την περίοδο όπου διεθνώς εκφράζονταν ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου λιμού εξαιτίας του “μπλοκαρίσματος” των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας για τη Ρωσία και την Τουρκία. 

Βλέπε: “Εκτός από σιτηρά, τι άλλο κλέψατε από την Ουκρανία;” – Ουκρανός δημοσιογράφος στριμώχνει τον Λαβρόφ κι εκείνος τον βρίζει…

Η κατάσταση με την αγροτική παραγωγή της Ουκρανίας, οι εξαγωγές της οποίας αποτελούν σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας κατανάλωσης κυρίως σε ηλιέλαιο, καλαμπόκι και σιτάρι, είναι περισσότερο περίπλοκη μετά τη ρωσική εισβολή.

Αν πριν μερικές ημέρες η Ρωσία επεδίωκε με τη συνέντευξη Τύπου να εξευμενίσει τη διεθνή κοινή γνώμη με στόχο τη χαλάρωση των μέτρων, τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει τακτική και φαίνεται να επιδιώκει τη διεθνή επισιτιστική κρίση.

Προχθές η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία πως οι δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία βομβαρδίζουν τους σιτοβολώνες με εμπρηστικές βόμβες.

Το εύφλεκτο περιεχόμενο των βομβών αυτών καίγεται στους 2.200C και ανάβει πυρκαγιές που είναι δύσκολο να σβηστούν.

Ο συγγραφέας Τίμοθι Σνάιντερ ανέβασε πριν λίγες μέρες μια άλλη εκδοχή στο Twitter (Timothy Snyder @TimothyDSnyder). 

Κατά τον Σνάιντερ το καθεστώς Πούτιν με την καταστροφή της ουκρανικής σοδειάς προσπαθεί να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προκειμένου να προκαλέσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube