Weather Icon

Η φωνή της Αρμενίας: Επίσκεψη Χαρδαλιά στο Ερεβάν

Η φωνή της Αρμενίας: Επίσκεψη Χαρδαλιά στο Ερεβάν

Η φωνή της Αρμενίας: Επίσκεψη Χαρδαλιά στο Ερεβάν

ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Στις 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τακτική συνεδρίαση της τριμερούς ομάδας εργασίας για την απεμπλοκή των περιφερειακών επικοινωνιών, σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μχέρ Γκριγκοριάν.

Η ομάδα εργασίας, που συγκροτήθηκε υπό τη συμπροεδρία των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας, συνεδρίασε τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2021.

Η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης των επιτροπών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την οριοθέτηση και την ασφάλεια στα σύνορα η οποία επίσης θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

ΣΤΕΝΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΛΩΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας Αρμέν Γκριγκοριάν ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το τι θα συζητήσουν οι επιτροπές για την οριοθέτηση και την ασφάλεια των συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στη δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα.

“Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης θα περιλαμβάνονται θέματα οριοθέτησης και χάραξης των συνόρων. Την ώρα της συνάντησης θα ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μχερ Γκριγκόριαν “, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ενημέρωση με δημοσιογράφους.

Θίγοντας το ζήτημα της μικρής σύνθεσης της αρμενικής επιτροπής, στην οποία δεν υπάρχουν στοχευμένοι ειδικοί, ο Γκριγκοριάν είπε, ότι ο αριθμός της επιτροπής δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς όλα τα θέματα περνούν από το στάδιο των διυπηρεσιακών συζητήσεων, και η επιτροπή προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις.

“Εάν ο υφυπουργός είναι μέλος της ομάδας εργασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλοι υπάλληλοι του υπουργείου δεν συμμετέχουν στην προετοιμασία. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με τον αριθμό “, δήλωσε ο Γκριγκοριάν.

Όταν ρωτήθηκε γιατί τα στελέχη της αντιπολίτευσης δεν συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα εργασίας, ο Γκριγκοριάν απάντησε ότι δεν εκπροσωπούνται στο εκτελεστικό τμήμα, και είναι λογικό ότι δεν είναι στην επιτροπή.

ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΝΟΡΩΝ

Οποιαδήποτε ένταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν επηρεάζει αρνητικά όλες τις διαδικασίες. Όπως ανέφερε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Αρμέν Γκριγκοριάν σε ενημέρωση με δημοσιογράφους

«Αυτός ήταν ο λόγος που προτείναμε πριν από την έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης και χάραξης των συνόρων, να υποχωρήσουν τα στρατεύματα εκατέρωθεν, ώστε να υπάρχει σταθερότητα στα σύνορα», πρόσθεσε ο Γκριγκοριάν.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε ότι η ασφάλεια στα σύνορα παραμένει στην ημερήσια διάταξη.

«Θα συζητήσουμε και, ελπίζω, θα βρούμε λύσεις ώστε να μην υπάρξει ένταση στα σύνορα», κατέληξε ο Γκριγκοριάν.

Στις 28 Μαΐου, ως αποτέλεσμα πυροβολισμού από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, τραυματίστηκε ο στρατιώτης των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων Νταβίντ Βαρντανιάν. Στις 29 Μαΐου, το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι δεν ήταν δυνατόν να σωθεί η ζωή του στρατιώτη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νικόλαος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Δημοκρατία της Αρμενίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας Σουρέν Παπικιάν.

Θέματα, που αφορούν στην περαιτέρω αναβάθμιση της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας σε τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, η στρατιωτική εκπαίδευση και η τεχνολογία, συζητήθηκαν στη συνάντηση του υφυπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά με τον υπουργό ‘Αμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σουρέν Παπικιάν, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώνοντας τις παραδοσιακά εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες βασίζονται σε μακροχρόνιους, ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Παράλληλα, ανταλλάγησαν απόψεις για τις προκλήσεις και τις απειλές στον τομέα της Ασφάλειας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγήθηκε επίσκεψη του Χαρδαλιά στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπου κατέθεσε στεφάνι σε ένδειξη τιμής και μνήμης στα θύματα και ακολούθησε ενημέρωση και περιήγηση στο ομώνυμο μουσείο .«Ενωμένα με δεσμούς αδελφοσύνης, τα σπουδαία μας Έθνη συνεχίζουν την ιστορική τους διαδρομή με ένα κοινό, ιερό χρέος: να μην ξεχάσουμε ποτέ!», δήλωσε αμέσως μετά.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΡΜΕΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑ

Στις 2 Ιουνίου, ο Levon Ayvazyan, επικεφαλής του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, δέχτηκε την αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Jeffrey Wright, επικεφαλής του Τμήματος Περιφερειακής Στρατιωτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας στην Armenpress, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αρμενοαμερικανικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Οι πλευρές επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να αναπτύξουν συνεργασία στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της στρατιωτικής ιατρικής, της διατήρησης της ειρήνης και σε άλλους τομείς. Συζητήθηκαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Η μείωση των ταμειακών συναλλαγών είναι μια από τις βασικές κατευθύνσεις των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων. Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη τακτική κυβερνητική συνεδρίαση.

“Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο στόχος μας είναι ότι από την 1η Ιουλίου 2022 να μην ήταν δυνατόν η αγορά και η πώληση των διαμερισμάτων και των αυτοκινήτων με μετρητά. Όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται χωρίς μετρητά. Φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε όλους αυτούς τους νόμους”, δήλωσε ο Πασινιάν.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα εισαχθεί ρύθμιση βάσει της οποίας δεν θα καταγράφεται συναλλαγή σε μετρητά, κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση για την ακύρωση μιας συναλλαγής στο μέλλον.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΙΔΕΡΗ «ΤΑ ΡΟΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ»

Στην Αθήνα, στις 1 Ιουνίου στον κινηματογράφο Studio New Star Art Cinema, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας του Δημοσιογράφου, ραδιοφωνικού παραγωγού, συγγραφέας και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ (“Η Θηλιά”), Θωμά Σίδερη ο οποίος ταξιδεύει με την κάμερά του μέχρι τον Καύκασο και το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όπου η λήξη του πρόσφατου πόλεμου οριοθέτησε και ένα νέο καθεστώς. Μέρος των Αρμενίων που ζουν στην υπό αμφισβήτηση περιοχή είναι πλέον υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη τους, συχνά βάζοντας φωτιά στα σπίτια και την περιουσία τους, προκειμένου να μην τα παραδώσουν στους νικητές Αζέρους.

Με τα ρόδια να παραπέμπουν σε μια παρατζανοφική χαμένη αθωότητα και χωρίς επεξηγηματική off αφήγηση, αλλά αφήνοντας τη δύναμη της εικόνας και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του δράματος να μιλήσουν, η ταινία αποτυπώνει (σε 13 κεφάλαια) συγκινητικά κομμάτια από την ανθρώπινη, πολιτισμική και ιστορική τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ και στη σκιά μεγαλύτερων και πιο διαφημισμένων παρακείμενων πολεμικών συγκρούσεων. Χάρη σε μια παράδοξη χρονική σύμπτωση, κάνει εξαιρετικά επίκαιρη την τεράστια γεωπολιτική σημασία της εύφλεκτης περιοχής μεταξύ Εύξεινου Πόντου και Κασπίας, έχοντας πάντα στο κέντρο του κάδρου της τον απλό, παρασυρμένο στη δίνη της Ιστορίας άνθρωπο.παρασυρμένο στη δίνη της Ιστορίας άνθρωπο.

Ο τελευταίος πόλεμος στο Αρτσάχ δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Υπήρξαν, βέβαια, και εξαιρέσεις· μία από αυτές προέκυψε ως το αποτέλεσμα μιας ελληνο-τουρκικής συνεργασίας. Ο Έλληνας βραβευμένος δημοσιογράφος, Θωμάς Σίδερης, και ο Τούρκος βραβευμένος φωτορεπόρτερ, Selahattin Sevi, μετέβησαν στην περιοχή του Αρτσάχ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του πολέμου των 44 ημερών, προκειμένου να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ.

ΟΗΕ: Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΥΠΕΣΤΗ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΔΙΠΛΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο ΟΗΕ δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τα ετήσια αποτελέσματα της Αρμενίας για το 2021. Σύμφωνα με τη έκθεση πέρυσι η Αρμενία υπέστη τις συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου διπλής κρίσης, της επιδημίας COVID-19 – της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτές οι δυο κρίσεις έχουν προκαλέσει σειρά σοβαρών πληγμάτων σε ολόκληρο τον πληθυσμό: σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, που πλήττει ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινότητες.

Η έκθεση τονίζει ότι τα μέτρα ανθρωπιστικής αντίδρασης – η κρίση των εκτοπισθέντων, η οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν – η χάραξη, η επιστροφή των αρμενικών αιχμαλώτων πολέμου έχουν γίνει οι κύριες προτεραιότητες της χώρας.

Σημειώνεται ότι η νίκη του κυβερνώντος κόμματος Πολιτική Σύμβαση στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2021 έδωσε νέα νομιμότητα στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, παρά τις παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις και τα ανθρωπιστικά προβλήματα, η Αρμενία το 2021 άρχισε να ανακάμπτει και η οικονομία, η οποία υπέφερε σημαντικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας, παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης από το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube