Weather Icon
ΗΠΑ 28 Ιουνίου 2022

Η αποτυχία της Συνόδου της Αμερικής 2022

Η αποτυχία της Συνόδου της Αμερικής 2022

Καθώς η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής της αμερικανικής κυβέρνησης τελείωσε στο Λος Άντζελες, το κυριότερο γεγονός της παραμένει ότι οι πρόεδροι του Μεξικού, της Βολιβίας, της Ονδούρας και της Γουατεμάλας αρνήθηκαν να παραστούν, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας.

Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να προσκαλέσει τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας.

Για να διαμαρτυρηθούν για αυτόν τον αποκλεισμό, οι πρόεδροι του Μεξικού, της Βολιβίας και της Ονδούρας μποϊκοτάρισαν τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας επέλεξε επίσης να μην παραστεί στη διάσκεψη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Η πιο σημαντική απουσία ήταν αυτή του αριστερού προέδρου του Μεξικού, Andrés Manuel López Obrador, που είναι ευρύτερα γνωστός με το ακρωνύμιο AMLO. «Δεν θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής γιατί δεν προσκλήθηκαν όλες οι χώρες της Αμερικής», εξήγησε ο AMLO σε συνέντευξη Τύπου στις 6 Ιουνίου. «Πιστεύω στην ανάγκη αλλαγής της πολιτικής που έχει επιβληθεί εδώ και αιώνες, τον αποκλεισμό, την επιθυμία κυριαρχίας, την έλλειψη σεβασμού για την κυριαρχία των χωρών και την ανεξαρτησία κάθε χώρας», εξήγησε ο Μεξικανός πρόεδρος. «Δεν μπορεί να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής εάν δεν συμμετάσχουν όλες οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου», συνέχισε ο López Obrador. «Θεωρούμε ότι αυτή είναι η παλιά πολιτική του παρεμβατισμού, της έλλειψης σεβασμού για τα έθνη και τους λαούς τους». «Δεν αποδέχομαι ηγεμονίες», πρόσθεσε ο AMLO. «Ούτε της Κίνας, ούτε της Ρωσίας, ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλες οι χώρες, όσο μικρές κι αν είναι, είναι ελεύθερες και ανεξάρτητες». Ο López Obrador είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Marcelo Ebrard, θα τον εκπροσωπήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής.

Η απουσία του AMLO είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι, εκτός από γείτονες με σύνορα 3.000 χιλιομέτρων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό είναι οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι στη Βόρεια Αμερική. Το Μεξικό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε πληθυσμό. Έχει επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στην ίδια πορεία με το Μεξικό, στην καταδίκη της πολιτικής αποκλεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης, βρέθηκε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας επιβεβαίωσε στις 6 Ιουνίου ότι o Arce δεν θα συμμετάσχει ούτε στη Σύνοδο Κορυφής. Αντίθετα, παρευρίσκεται ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), Hector Arce.

Σε ένα μήνυμα στο Twitter, ο πρόεδρος Arce επέμεινε ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να βάλει τέλος στον παράλογο και εγκληματικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό εις βάρος της Κούβας, καθώς και στις περισσότερες από 500 μονομερείς καταναγκαστικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα». Ο Βολιβιανός ηγέτης πρόσθεσε: «Με αποκλεισμούς και κυρώσεις, ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και δίκαιο μέλλον δεν θα μπορέσει ποτέ να οικοδομηθεί στο ημισφαίριο, όπως προτείνει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΝΔΟΥΡΑΣ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Η νέα, αριστερή πρόεδρος της Ονδούρας Xiomara Castro μποϊκοτάρει επίσης τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής. Στις 28 Μαΐου, έγραψε στο Twitter: «Θα παρευρεθώ στη Σύνοδο Κορυφής μόνο εάν προσκληθούν όλες οι χώρες της Αμερικής χωρίς εξαίρεση». Στις 6 Ιουνίου, η πρόεδρος της Ονδούρας τήρησε την υπόσχεσή της και η κυβέρνησή της επιβεβαίωσε ότι θα παρευρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Eduardo Enrique Reina.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Ενώ η πλειοψηφία των ηγετών που δεν παρευρίσκονται στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής είναι αριστεροί, ακόμη και ο δεξιός πρόεδρος της Γουατεμάλας, Alejandro Giammattei, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι παρών. Σε αρκετούς αξιωματούχους της κυβέρνησης του Giammattei έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαμαρτύρεται για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν με την απουσία του.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM), η οποία εκπροσωπεί 15 κράτη, απείλησε ομοίως να μποϊκοτάρει τη Σύνοδο Κορυφής εάν αποκλειστούν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα. Ωστόσο, αρκετές χώρες της Καραϊβικής επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν.

Ο ακροδεξιός ηγέτης της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, είχε αρχικά απειλήσει να μην παραστεί στη Σύνοδο. Η Ουάσιγκτον απάντησε με υποσχέσεις στον Μπολσονάρο για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Έτσι, ο Μπολσονάρο άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να παρευρεθεί.

Μαζί με τον Μπολσονάρο βρέθηκαν οι δεξιοί ηγέτες της Κολομβίας και του Ισημερινού, καθώς και οι κεντρώοι/κεντροαριστεροί ηγέτες της Χιλής και της Αργεντινής. (Ο συντηρητικός πρόεδρος της Ουρουγουάης, Luis Lacalle Pou, θα συμμετείχε, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να το κάνει επειδή βρέθηκε θετικός στην Covid-19.)

Η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής συγκλήθηκε για πρώτη φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994, μετά το τέλος του πρώτου ψυχρού πολέμου, ως ένας τρόπος για την Ουάσιγκτον να επεκτείνει την ηγεμονία της στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Την ίδια χρονιά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Βορείου Ατλαντικού (NAFTA), μια νεοφιλελεύθερη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά, η οποία κατέστρεψε την τοπική οικονομία του Μεξικού και πυροδότησε ένα κύμα μαζικής μετανάστευσης.

Με το κλείσιμο της Συνόδου της Αμερικής 2022 ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα φέρει μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση το επόμενο διάστημα. Είναι άγνωστο όμως, αν αυτή θα εγκριθεί από τις χώρες της Αμερικής.

ΠΗΓΗ: goeurope.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube