Weather Icon
Γερμανία , Ρωσία 26 Ιουνίου 2022

Handelsblatt: Κάτι περισσότερο από εκφοβιστικός ο ρόλος του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία

Handelsblatt: Κάτι περισσότερο από εκφοβιστικός ο ρόλος του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία

H σημασία της παρουσίας του γερμανικού στρατού (Βundeswehr) στη Λιθουανία

Μία εκτενή ανάλυση για τη σημασία της παρουσίας του γερμανικού στρατού (Βundeswehr) στη Λιθουανία παρουσιάζει η Handelsblatt. Σύμφωνα με αυτή, η  άσκηση του ΝΑΤΟ στο Pabrade της Λιθουανίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, διαρκεί αρκετές ημέρες. 

Η Γερμανία ηγείται της λεγόμενης “Ομάδας Μάχης” του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων. Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η επέκταση της Ομάδας Μάχης θα είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της ημερήσιας διάταξης.

Άλλωστε, καμία άλλη περιοχή δεν είναι τόσο σημαντική για το ΝΑΤΟ όσο η ανατολική του πλευρά και η Λιθουανία βρίσκεται σε στρατηγική θέση. Οι αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με τον γειτονικό ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ κατέστησαν αυτό ξαφνικά σαφές: η Λιθουανία έχει περιορίσει τη διαμετακόμιση αγαθών προς το Καλίνινγκραντ που εμπίπτουν στο εμπάργκο της ΕΕ.

Η Ρωσία απειλεί με απροσδιόριστα αντίμετρα. Η επηρεαζόμενη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία συνδέει το Καλίνινγκραντ με τη Μόσχα μέσω Λευκορωσίας, δεν απέχει πολύ από τον λεγόμενο διάδρομο Suwalki, τη συνοριακή περιοχή μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, η οποία συνορεύει με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία.

Μόνο 65 χιλιόμετρα συνόρων συνδέουν τα κράτη της Βαλτικής με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ. Εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει από εδώ.

Οι απειλές από τη Μόσχα τροφοδοτούν νέους φόβους και συγκεκριμένα ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση για τη διέλευση ως ευκαιρία για να καταλάβει το διάδρομο και να αποκόψει έτσι τις χώρες της Βαλτικής από την υπόλοιπη Ευρώπη – και ότι η επίθεση της Ρωσίας σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, τα στρατεύματα στο έδαφος προετοιμάζονται για το γεγονός ότι η καθαρή αποτροπή θα μπορούσε να μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλά δεν πάνε όλα ομαλά.

Πολλά εξαρτώνται από την παρουσία του ΝΑΤΟ στο έδαφος. “Το ΝΑΤΟ είναι σαφώς η ασφάλεια ζωής των κρατών της Βαλτικής”, εξηγεί η Claudia Major, επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (SWP). Ο εμπειρογνώμονας είναι βέβαιος: “Χωρίς προστασία και υποστήριξη από άλλους, τα κράτη της Βαλτικής δεν είναι σε θέση να αμυνθούν μόνα τους”.

Ο Toms Rostoks, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ασφάλειας και Στρατηγικής της Λετονικής Ακαδημίας Εθνικής Άμυνας, επιβεβαιώνει αυτό: “Η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας”.

Ο φόβος της Ρωσίας στη Λιθουανία βασίζεται επίσης σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Σήμερα είναι απαραίτητο να αμυνθούμε κατά της Ρωσίας με όλα τα δυνατά μέσα, λένε οι άνδρες στην Ιγναλίνα, και το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο σε αυτό. Λίγες γωνίες πιο πέρα, ο λιθουανικός στρατός διαφημίζει για νέα μέλη με μεγάλα πανό.

Η προοπτική περισσότερων στρατευμάτων στο έδαφος

Περίπου 1600 στρατιώτες του ΝΑΤΟ σταθμεύουν σήμερα στη Λιθουανία, εκ των οποίων περίπου 1000 από τη Γερμανία. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) κατά την επίσκεψή του στη Λιθουανία πριν από δύο εβδομάδες, η γερμανική δέσμευση πρόκειται να αναπτυχθεί “προς την κατεύθυνση μιας ισχυρής ταξιαρχίας μάχης” με δύναμη περίπου 3.000 στρατιωτών.

Από τις πρόσθετες δυνάμεις, ένα μεγάλο μέρος θα σταθμεύσει στη Γερμανία, αλλά θα τοποθετηθεί μόνιμα στη χώρα της Βαλτικής. Η τελική απόφαση για την εφαρμογή θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη – όπως και για την αύξηση των στρατευμάτων σε ολόκληρη την περιοχή της Βαλτικής. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ήδη στα μέσα του μήνα ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μια αναβάθμιση στην ανατολική του πλευρά.

Επειδή πολλοί Εσθονοί και Λετονοί, πολίτες των δύο γειτονικών κρατών της Βαλτικής, βλέπουν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία για τη δική τους ασφάλεια. Υπάρχει, για παράδειγμα, η Τίνα, 25 ετών, η οποία μεγάλωσε κοντά στην πόλη Adazi της Λετονίας, όπου βρίσκεται άλλη μια βάση του ΝΑΤΟ. Στο παρελθόν, δεν θα την πείραζαν οι ασκήσεις. “Αλλά τώρα, όταν ακούω τις εκρήξεις, αισθάνομαι διαφορετικά απ’ ό,τι πριν. Τώρα ξέρω για ποιο λόγο οι στρατιώτες εξασκούνται”, λέει.

Αλλά είναι επίσης σαφές στους περισσότερους από αυτούς ότι το μέγεθος των στρατευμάτων από μόνο του δεν εγγυάται την επιτυχία της αποστολής στις χώρες της Βαλτικής. Στο πεδίο εκπαίδευσης στο Pabrade, οι περισσότεροι στρατιώτες αισθάνονται καλά προετοιμασμένοι για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης – αλλά αναφέρουν και προβλήματα.

Για παράδειγμα, όταν δύο γερμανικές ομάδες εξασκούνται στη φόρτωση και εκφόρτωση του οπλοφόρου Ozelot με αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Ένας στρατιώτης σταματά τον χρόνο, ο αρχηγός της άσκησης παρακολουθεί κάθε κίνηση. Στο τέλος της άσκησης είναι ικανοποιημένος, αλλά ένας από τους στρατιώτες επικρίνει αργότερα τον εξοπλισμό.

Άλλα έθνη θα είχαν πολύ περισσότερο ψηφιακό εξοπλισμό, μεγαλύτερες οθόνες στο εσωτερικό, καλύτερη εποπτεία για την αναγνώριση των θέσεων άλλων οχημάτων. Αντίθετα, η οθόνη του έχει το μέγεθος μιας καρτ ποστάλ.

Προβλήματα με την ψηφιοποίηση και τη γλώσσα

Δεν είναι μυστικό ότι η Bundeswehr αντιμετωπίζει προβλήματα ψηφιοποίησης σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, εδώ, στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, γίνεται γρήγορα σαφές τι σημαίνει αυτό.

Ο διοικητής Andrä επιβεβαιώνει επίσης αυτό. Όταν τον ρωτούν τι θα ήθελε να δει, η απάντησή του είναι σαφής: “Εξοπλισμός διοίκησης και ελέγχου”, ο οποίος στην ορολογία της Bundeswehr περιλαμβάνει όλα τα είδη εξοπλισμού επικοινωνίας, ξεκινώντας από τους ασυρμάτους. “Εδώ έχουμε πολλά να καλύψουμε σε σύγκριση με τους πολυεθνικούς εταίρους μας”, λέει ο Andrä.

Λοχαγός της Bundeswehr το επιβεβαιώνει αυτό, δείχνοντας επιδεικτικά τον χάρτινο χάρτη του. “Είμαστε σε κακή ψηφιακή θέση”, λέει. Και γι’ αυτόν, επίσης, ο νέος ραδιοεξοπλισμός θα ήταν πολύ σημαντικός. “Υπάρχουν κομμάτια του εαυτού μας που δεν είναι συμβατά με τις άλλες ομάδες”. Το περασμένο φθινόπωρο, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακατασκεύασαν ασυρμάτους του 1982 έναντι 600 εκατομμυρίων ευρώ – επειδή η προμήθεια νέου ψηφιακού εξοπλισμού καθυστέρησε επανειλημμένα.

Συνολικά, η Λιθουανία είναι “σε πολύ καλή θέση”, εξηγεί ο Andrä. “Αλλά πρέπει επίσης να πούμε: τα πράγματα που είναι διαθέσιμα μόνο μία φορά στη Γερμανία δεν είναι πλέον διαθέσιμα στη Γερμανία για εκπαίδευση και άσκηση μόλις έρθουν εδώ”.

Εξάλλου, το ΝΑΤΟ έχει ήδη πρόβλημα χώρου όταν πρόκειται να ασκήσει τη δραστηριότητά του στη Λιθουανία. Σύντομα πρόκειται να κατασκευαστεί ένας επιπλέον στρατώνας. Για μια μόνιμη αύξηση των στρατευμάτων, θα χρειαστούν συνολικά “περισσότερες υποδομές”, λέει ο διοικητής Andrä. Αλλά η Λιθουανία είναι “πρόθυμη και ανήσυχη” να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες.

Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στις δυνατότητες κατάρτισης. “Για μένα, η περιοχή είναι πολύ μικρή”, λέει για παράδειγμα ο καπετάν Τομπάιας. “Είναι ήδη πολύς κόσμος εδώ. Και όλα τα έθνη θέλουν να προπονούνται συνεχώς”. Από τους έξι μήνες ανάπτυξης, συνολικά περίπου δύο μήνες είναι σήμερα καθαρός χρόνος εξάσκησης, μας λέει. “Από τη δική μου άποψη, αυτό θα μπορούσε ήδη να είναι περισσότερο”.

Επιπλέον, οι στρατιώτες αναφέρουν επανειλημμένα γλωσσικά προβλήματα- η κοινή επικοινωνία με τα άλλα έθνη εδώ γίνεται στα αγγλικά. “Εκεί που μπορούμε να βελτιωθούμε, ακόμη και εμείς οι Γερμανοί, είναι οι γλωσσικές δεξιότητες”, λέει ο διοικητής Andrä.

Ο lίδιος λοχαγός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τμήματα του συντονισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης, επισημαίνει τις διαφορετικές στρατιωτικές “γλώσσες” εκτός από τη γλωσσική επικοινωνία. “Σε διαφορετικά έθνη υπάρχουν διαφορετικά στρατιωτικά δόγματα. Υπάρχει κάτι περισσότερο από τη γλώσσα – πρόκειται για επικαλυπτόμενες τακτικές”, εξηγεί όταν τον ρωτούν πού βλέπει περιθώρια βελτίωσης.

Οι προσδοκίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ είναι υψηλές

Τα κράτη της Βαλτικής ειδικότερα έχουν τώρα υψηλές προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στην οποία θέλει να συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Σελένσκι. Η εξέταση της εναλλαγής που προτείνει η Γερμανία θα στήριζε έτσι τα κράτη της Βαλτικής και θα εξακολουθούσε να είναι σύμφωνη με την Πράξη Νατο-Ρωσίας του 1997, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να σταθμεύουν μόνιμα σημαντικές πολεμικές δυνάμεις στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία είχε επιμείνει σε αυτό εκείνη την εποχή, όπως εξηγεί ο εμπειρογνώμονας του ΝΑΤΟ Ταγματάρχης. Ωστόσο, επισημαίνει ρητά ότι δεν θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι πλέον υποχρεωμένο να τηρεί αυτή την ιδρυτική πράξη, αφού η Ρωσία την παραβίασε με τον τρέχοντα πόλεμο και ήδη το 2014.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι τουλάχιστον τα βαρέα όπλα και ο στρατηγικός εξοπλισμός στην ανατολική πλευρά θα βρίσκονται στο μέλλον μόνιμα στο σημείο και μόνο οι στρατιώτες θα εναλλάσσονται.

Πέρα από αυτό, πρόκειται για θεμελιώδη ζητήματα: “Στη Μαδρίτη, θα πρόκειται τελικά για το μεγάλο ζήτημα του πώς αντιδρά το ΝΑΤΟ στο γεγονός ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ευρώπη, δηλαδή ότι δείχνει μεγάλη προθυμία για κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής, και πρακτικά πλησιάζει γεωγραφικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ”, λέει ο Ταγματάρχης. “Έτσι, μετά τις αρχικές αντιδράσεις, τι απομένει ως νέα, μακροπρόθεσμη στρατηγική;”

Σύμφωνα με τον Τομς Ρόστοκς, ωστόσο, η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι εντελώς ανοιχτή: “Φυσικά, τα κράτη της Βαλτικής θα ήθελαν πολύ να αυξηθεί η παρουσία σε μια ταξιαρχία. Αλλά το αν θα συμβεί αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα. Τα χρήματα δεν παίζουν ρόλο – η διαθεσιμότητα των στρατευμάτων είναι το πρόβλημα”.

Συνολικά, ωστόσο, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα: “Η Ρωσία δεν θα ήταν σήμερα σε θέση να απειλήσει σοβαρά τις χώρες της Βαλτικής, διότι ο στρατός της έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας”.

Σύμφωνα με τον Ρώσο οικονομολόγο και πολιτικό επιστήμονα Αλεξάντερ Λίμπμαν, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει τουλάχιστον ένα “δυναμικό κλιμάκωσης” στην τρέχουσα κατάσταση.

“Από την άποψη του Πούτιν, το Καλίνινγκραντ κινδυνεύει, ακόμη και αν δεν υπάρχει πραγματικός αποκλεισμός. Από την άποψή του, τα μέτρα της Λιθουανίας θα μπορούσαν να είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη κλιμάκωση”, λέει ο Libman. Σύμφωνα με τον Λίμπμαν, οι τρέχουσες εντάσεις συγκαταλέγονται πλέον “μεταξύ εκείνων των σεναρίων που αυξάνουν το πραγματικό επίπεδο απειλής. Τώρα υπάρχει ένα ακόμη ασταθές σημείο σε ένα ήδη ασταθές συνολικό μείγμα. Η ρωσική προπαγάνδα μπορεί – και θα το εκμεταλλευτεί – αυτό”.

Το κατά πόσον η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα καταφέρει να μειώσει αυτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης θα φανεί την επόμενη εβδομάδα. Στο Pabrade, οι στρατιώτες πακετάρουν το υλικό τους στο στρατόπεδο μετά την άσκηση, και σύντομα θα ξεκινήσουν και πάλι την εναλλαγή τους. Στη συνέχεια, πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν στη Γερμανία – και μια νέα ομάδα θα ξεκινήσει στη Λιθουανία.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube