Weather Icon
Λαθρομετανάστευση 23 Ιουνίου 2022

Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που προωθούσε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ευρώπη – Εως 10.000 ευρώ η ταρίφα

Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που προωθούσε μετανάστες από την Ελλάδα στην Ευρώπη – Εως 10.000 ευρώ η ταρίφα

58 κατηγορούμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών στη χώρας μας. Στις 16 Ιουνίου συνέλαβαν 40 από αυτούς που οδηγούνται σταδιακά σε ανάκριση. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της υπόθεσης που  σας παρουσιάζει το Newpost τα μέλη του κυκλώματος έδιναν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα  σε αλλοδαπούς τους οποίους έβαζαν στην Ελλάδα  και στη συνέχεια τους μετέφεραν σε χώρες της Ευρώπης .

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν οργανώσει βάση των στοιχείων τα πάντα:

Τη μεταφορά των μεταναστών, την πληρωμή τους αλλά και το πως θα εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Η ταρίφα για κάθε μετανάστη έφθανε έως και 10.000 ευρώ.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν χωριστεί σε 3 ομάδες:

Η πρώτη ομάδα διακινούσε τους αλλοδαπούς από χώρες της Αφρικής  λλά και από την Τουρκία με αλιευτικά σκάφη αλλά και μικρά φορτηγά πλοία ψυγεία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δεύτερη ομάδα είχε αναλάβει την έκδοση των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, την πώληση τους στους αλλοδαπούς που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον αλλά και τη μεταφορά τους προς την Ευρώπη. Έπαιρναν από 5.000 -10.000 ευρώ.

Η τρίτη ομάδα προχωρούσε στην επιτάχυνση της νομιμοποίησης των εγγράφων έναντι 500 ευρώ.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι τα χρήματα διακινούνταν μέσω ενός συστήματος  που ονομάζεται HAWALA ή Χαουγάλα. Είναι ένα δίκτυο ανθρώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι διακινούν χρήματα αποφεύγοντας τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Η αρχή στην οποία βασίζεται η λειτουργία του είναι ότι τα χρήματα δεν «βγαίνουν» ποτέ από την χώρα στην οποία βρίσκονται. Για παράδειγμα όταν ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα θέλει να στείλει χρήματα στη χώρα του, έρχεται σε επαφή με τον μεσολαβητή. Δίνει το ποσό που θέλει να στείλει και ο μεσολαβητής, ειδοποιεί συνάδελφό του στη χώρα του εξωτερικού, ο οποίος κάνει την πληρωμή στον παραλήπτη με τοπικό νόμισμα .

Στην πράξη όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά τα χρήματα δεν πέρασαν τα σύνορα. Η συναλλαγή βασίστηκε σε μία επικοινωνία με μεσολαβητές και κωδικούς.

Επίσης για την έκδοση εγγράφων προχωρούσαν με την μέθοδο look- alike. Χρησιμοποιούσαν δηλαδή άλλο αλλοδαπό που έμοιαζε σε αυτόν που είχαν σκοπό να μεταφέρουν.

Το σχέδιο για τη μεταφορά μέσω αεροδρομίων και πτήσεων

Τα μέλη του κυκλώματος λειτουργούσαν ως εξής όταν είχαν σκοπό να μεταφέρουν τον αλλοδαπό με αεροπλάνο προς την Ευρώπη.

Ο αλλοδαπός παρέδιδε το διαβατήριο του αφού προηγουμένως είχε δώσει και τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί. Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι αναλάμβαναν την παραποίηση του διαβατηρίου, όπου φρόντιζαν  να αφαιρούν τις «άχρηστες»  σελίδες και να βάζουν άδεια διαμονής χώρας Ευρωπαικης Ένωσης. Πλαστογραφούσαν ακόμα και τεστ κόβιντ αλλά και πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταφορά ήταν να δοθούν τα χρήματα πριν από το ταξίδι και ο πιο συνηθισμένος τρόπος παράδοσης ήταν  σε κατάστημα που είχε ορισθεί.

Πάντα έκλειναν δύο αεροπορικά εισιτήρια, το ένα για χώρα της Ευρώπης και το άλλο για πόλη της Ελλάδας.

Αυτό το έκαναν γιατί πρώτα περνούσαν τον αρχικό έλεγχο στο Ελ.Βενιζέλος δηλώνοντας ότι ταξιδεύουν για πόλη της Ελλάδας για να εντοπίσουν μην τυχόν και υποψιαστούν κάτι οι αρχές. Οι μεταφορείς στη συνέχεια έλεγαν στους αλλοδαπούς να μπουν στις τουαλέτες να κρύψουν τα αρχικά εισιτήρια και στη συνέχεια να εμφανίζουν το εισιτήριο για την Ευρώπη. Τους έλεγαν να αλλάξουν ακόμα και ρούχα εντός αεροδρομίου.

Οι κατηγορούμενοι είχαν δώσει και λίστα με τις περιοχές όπου μπορούν να μεταφέρουν παράνομα τους αλλοδαπούς :

Πόρτο -Λισαβόνα- Μαδρίτη – Βαρκελώνη -Νάπολι -Μπολόνια – Βενετία -Στοκχόλμη -Κοπεγχάγη -Βρυξέλλες.

Ο διάλογος με τον αρχηγό του κυκλώματος 

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο ενεργοποιούσε συνεχώς νέες τηλεφωνικές συνδέσεις που τις έδινε στη συνέχεια στους αλλοδαπούς.

Σε μία από τις συνομιλίες αναφέρεται :

Αρχηγός :Εμπρός γειά σου Απογειώθηκες;

Άγνωστος :Ναι τώρα απογειώνεται το αεροπλάνο

Αρχηγός : οκ σου έχω στείλει διεύθυνση εντάξει; Στον ταξιτζή θα δείξεις την οδό και τότε θα σε πάει στο μαγαζί που γράφει η διεύθυνση .Σου έχω δώσειcosmote κάρτα sim  και εσύ έχεις cosmote μονάδες μπορείς αν με πάρεις απευθείας .Και έχεις και διεθνές γραμμή  ίντερνετ .Όταν βγαίνεις έξω να ανοίγεις δεδομένα και θα έχεις ιντερνέτ .Και για διεθνής γραμμή ,κατάλαβες ;

Το κατηγορητήριο είναι βαρύ. Εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί λαθρομεταναστών και αλλοδαπών, κακουργηματική πλαστογραφία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου.

Ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων, Γιώργος Σίμος, δήλωσε στο Newpost:

«Ο εντολέας μου δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση. Είναι πακιστανός υπήκοος, με 21 χρόνια εργασίας στην Ελλάδα έχοντας άδεια παραμονής, ο οποίος πήγε απλώς σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να εκδώσει ένα εισιτήριο μετ΄ επιστροφής από την Αθήνα στο Πακιστάν και πάλι πίσω, για να επισκεφθεί την οικογένειά του που βρίσκεται εκεί και τη δεδομένη χρονική στιγμή επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες και τον συνέλαβαν. Απολογούμενος δήλωσε ότι είναι αθώος, ότι πήγε μόνο να βγάλει ένα εισιτήριο, ότι δεν γνωρίζει τους ιδιοκτήτες του ταξιδιωτικού γραφείου και ότι δεν έχει καμία σχέση με τα φερόμενα ηγετικά μέλη της οργάνωσης. Έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος. Άποψη της υπεράσπισης: ο ίδιος είναι ένα θύμα ενός οργανωμένου κυκλώματος λαθρομετανάστευσης και αυτό έγινε αντιληπτό από τις δικαστικές αρχές

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube