Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 18 Ιουνίου 2022

Έρχεται διάσπαση στην Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Έρχεται διάσπαση στην Ευρώπη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στα δύο η Ευρώπη λόγω κυρώσεων στη Ρωσία

Των Ivan Krastev και Mark Leonard

Στις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη βοήθησε να εδραιωθεί η πολιτική απάντηση της Ευρώπης. Αλλά μια νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι οι αποκλίνουσες προτιμήσεις του κοινού θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν αυτή την ενότητα.

Η έρευνα του ECFR δείχνει ότι ενώ οι Ευρωπαίοι αισθάνονται μεγάλη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και υποστηρίζουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, είναι διχασμένοι ως προς τους μακροπρόθεσμους στόχους. Χωρίζονται ανάμεσα σε ένα στρατόπεδο “ειρήνης” (το 35% των ανθρώπων) που θέλει να λήξει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, και το στρατόπεδο της “δικαιοσύνης”που πιστεύει ότι ο πιο πιεστικός στόχος είναι να τιμωρηθεί η Ρωσία (25% των ανθρώπων).

Σε όλες τις χώρες, εκτός της Πολωνίας, το στρατόπεδο της “ειρήνης” είναι μεγαλύτερο από το στρατόπεδο της “δικαιοσύνης”. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το κόστος των οικονομικών κυρώσεων και την απειλή της πυρηνικής κλιμάκωσης.

Εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά, θα αντιταχθούν σε έναν μακρύ και παρατεταμένο πόλεμο. Μόνο στην Πολωνία, στη Γερμανία, στη Σουηδία και στη Φινλανδία υπάρχει ουσιαστική λαϊκή στήριξη για ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών.

Οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να βρουν μια νέα γλώσσα για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των αναδυόμενων στρατοπέδων, προκειμένου να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και να αποφύγουν την πόλωση μεταξύ και εντός των χωρών. Το κλειδί θα είναι να παρουσιάσουν τις παραδόσεις όπλων και τις κυρώσεις, ως μέρος ενός αμυντικού πολέμου.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: ecfr.eu

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube