Weather Icon

Eχει θέση η Τουρκία στο ΝΑΤΟ;

Eχει θέση η Τουρκία στο ΝΑΤΟ;

Θα θέσει «ζήτημα» κυριαρχίας των νησιών της Ελλάδος ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ;

Αλέξανδρος Μαλλιάς

Τι θα κάνει ο πρόεδρος Ερντογάν στο ΝΑΤΟ; Θα θέσει «ζήτημα» κυριαρχίας ή οχύρωσης των νησιών της Ελλάδος; Πρέπει να ανησυχούμε; Τι όρους μας θέτει για να μην το πράξει; Ξεκίνησα με τίτλους άρθρων που δημοσιεύθηκαν τις μέρες αυτές στον Τύπο. Επίσης σχόλια που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απορώ συχνά με την ανασφάλεια που διακρίνει συχνά κάποιες αναλύσεις. Ειδικά για το ΝΑΤΟ και τον λαλίστατο επιτήδειο «ουδέτερο» γενικό γραμματέα Στόλτενμπεργκ, τα νερά ταρακούνησε με το άρθρο του στην «Κ» της 19ης Ιουνίου ο σεβαστός πρώην (τρεις φορές) υπουργός Εξωτερικών πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης. Το κύρος ενός σοφού και η μακρά σιωπή του προσέδωσαν εκκωφαντικό τόνο και πειθώ στη φωνή του.

Εύχομαι και ελπίζω να ανοίξει και στο ΝΑΤΟ η συζήτηση για την Τουρκία. Την επιζητούμε από τον Αύγουστο του 1974 (Κωνσταντίνος Καραμανλής προς γενικό γραμματέα Ζόσεφ Λουνς). Δεν αφορά στην ιστορία της Ελλάδος, στον λαό της, στους πολιτικούς της ηγέτες, στα ελληνικά νησιά, στους εξοπλισμούς και στις αμερικανικές διευκολύνσεις από Σούδα μέχρι Αλεξανδρούπολη που η Τουρκία θωρεί ότι την «απειλούν». Η συζήτηση στην οποία θα πάρουν πολλοί τον λόγο –περισσότεροι από όσους υπολογίζει ο Ερντογάν– ένα τίτλο έχει εδώ και καιρό. Εχει θέση στο ΝΑΤΟ η Τουρκία; Eχουν προηγηθεί επώδυνες για την Τουρκία συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους θεσμούς της, παρότι δεν αντανακλώνται πλήρως στα Συμπεράσματα, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Αμερικανικό Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο πίσω από κλειστές πόρτες. Ιδανικό θα ήταν τη συζήτηση για τις αντιδημοκρατικές αρχές που πρεσβεύει και τις ολοκληρωτικές πρακτικές που μετέρχεται, να ανοίξει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Ενδεικτικός ο θεματικός κατάλογος:

1. Η Τουρκία σήµερα όπως χθες –προφανώς και αύριο– είναι μια δύναμη κατοχής. Κύπρος, Λιβύη, Συρία. Παραβιάζει το Αρθρο 1 της Βορειο-Ατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). Μέλος του ΝΑΤΟ, είναι χώρα που δρα και ενεργεί όπως η Ρωσία.

2. Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τις Αποφάσεις του ΟΗΕ για Ιράκ, Λιβύη, Καύκασο (Ναγκόρνο Καραμπάχ), Κύπρο, Ελλάδα (Περί Αιγαίου Απόφαση Συμβ. Ασφαλείας 395/25 Αυγούστου 1976) και Αρθρα 1 και 2 Χάρτη ΝΑΤΟ.

3. Η βάναυση καταστολή και περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των εθνικών κοινοτήτων και θρησκευτικών μειονοτήτων, η λεηλασία φρονημάτων, τα εγκλήματα κατά των πολιτικών αντιφρονούντων και των Κούρδων (στην Τουρκία και στη Συρία όπου μόνοι οι Κούρδοι μάχονται με δυνάμεις χωρών του ΝΑΤΟ κατά του ISIS), το φίμωμα της έκφρασης και επικοινωνίας, η βαναυσότητα απέναντι στη διαφορετικότητα είναι ασύμβατες με την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ.

Κοινός παρονομαστής της σχετικής συζήτησης είναι η κατάφωρη παραβίαση της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, του Χάρτη του ΟΗΕ και των αξιών της Δύσης.

4. Η καθηµερινή αµφισβήτηση από την Ερντογανο-τουρκική πολιτική της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και η απειλή πολέμου κατά της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Ελλάδος, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη και συνοχή της Συμμαχίας απ’ ό,τι οι έξωθεν απειλές. Συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των Αρθρων 1, 2 και 5 του ΝΑΤΟ.
5. Οι καταστατικές πρόνοιες, οι αρχές και οι αξίες του ΝΑΤΟ γίνονται από την Τουρκία κουρελόχαρτα. Αν μόνο η τεκμαιρόμενη στρατιωτική ισχύς είναι ο αποκλειστικός όρος χρησιμότητάς της, τότε ο κύριος Στόλτενμπεργκ να προτείνει στο Ιράν και στη Ρωσική Ομοσπονδία να προσέλθουν στις Βρυξέλλες. Αυτοί είναι οι έμπιστοι εταίροι και σύμμαχοι του κυρίου Ερντογάν.

Ενδεικτικός ο κατάλογος των θεμάτων που ελπίζουμε να συζητήσουμε για τη σημερινή Τουρκία και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ. Κοινός παρονομαστής η κατάφωρη παραβίαση της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, του Χάρτη του ΟΗΕ και των αξιών της Δύσης. Υπονομεύει συνειδητά η Τουρκία στην πλέον κρίσιμη συγκυρία το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ». Αυτή είναι η ουσία. Ας αρχίσει λοιπόν η συζήτηση για τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ελπίζω ο πρόεδρος Ερντογάν να κάνει και αυτό το λάθος. Εχει ήδη κάνει τόσα πολλά.

* Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube