Weather Icon

Δήλωση Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Lapid: «Η ισραηλινο-τουρκική συνεργασία έσωσε ζωές από επιθέσεις των Ιρανών»

Δήλωση Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Lapid: «Η ισραηλινο-τουρκική συνεργασία έσωσε ζωές από επιθέσεις των Ιρανών»

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών συναντά τον Τούρκο ομόλογό του, κατόπιν αποτροπής από την Τουρκία ιρανικού σχεδίου απαγωγής πρώην πρέσβη του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την αποτροπή της απόπειρας απαγωγής ενός πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ζωές Ισραηλινών πολιτών σώθηκαν χάρη στην συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας στους τομείς της ασφάλειας και της διπλωματίας. Μόλις σήμερα βγήκε στη δημοσιότητα το γεγονός ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών απέτρεψαν πρόσφατα ιρανικό σχέδιο στην Κωνσταντινούπολη. Και αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την τουρκική κυβέρνηση για αυτήν την επαγγελματική και συντονισμένη δραστηριότητα»: είπε ο Lapid.

Το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτές τις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Η συλλεχθείσες πληροφορίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία επί αυτού. Δεν μιλάμε μόνο για τη δολοφονία αθώων Ισραηλινών τουριστών, αλλά και για σαφή παραβίαση της τουρκικής κυριαρχίας από την ιρανική τρομοκρατία. Καμία χώρα δεν πρέπει να ανέχεται τον τρόμο στο έδαφός της. Είμαστε βέβαιοι ότι η Τουρκία ξέρει πώς να απαντήσει στους Ιρανούς σε αυτό το θέμα. Από την πλευρά του, το Ισραήλ δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα όταν γίνονται προσπάθειες να βλάψουν τους πολίτες του εντός αλλά και εκτός αυτού.

Είναι πολύ σημαντικό τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε κατά την επίσκεψή σας στην Ιερουσαλήμ – να επιτρέψουμε στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να πετούν απευθείας τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στις τουρκικές ακτές. Τον τελευταίο χρόνο, υπήρξε μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Αρχίσαμε να διεξάγουμε συζητήσεις για την επιστροφή των Πρέσβεων στο εγγύς μέλλον και για τη βελτίωση του οικονομικού και πολιτικού μας διαλόγου. Ελπίζω να ολοκληρώσουμε αυτά τα βήματα σύντομα»: κατέληξε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Επίσημα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας ανέφεραν την Πέμπτη ότι (η Τουρκία) απέτρεψε την απαγωγή ενός πρώην ισραηλινού πρέσβη και της συζύγου του, καθώς και αρκετών Ισραηλινών τουριστών, από ένα ιρανικό τρομοκρατικό δίκτυο. Η Mossad φέρεται να έχει φυγαδεύσει τους Ισραηλινούς πίσω στο Ισραήλ.

Επίσης, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές συνέλαβαν 10 μέλη ενός ιρανικού δικτύου πληροφοριών που σχεδίαζαν την απαγωγή και τη δολοφονία.

Οι Ιρανοί, μέλη της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών και των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν μεταμφιεσμένοι σε φοιτητές, επιχειρηματίες και τουρίστες. Συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο της πόλης, καθώς και σε τρία ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Οι Ισραηλινοί έχουν προειδοποιηθεί επανειλημμένως πως με την παραμονή τους στην Κωνσταντινούπολη η ζωή και η ασφάλειά τους απειλείται  και τους έχει ζητηθεί προς το παρόν να ακυρώσουν όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια προς την Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ δημοσίευσε μια λίστα με συστάσεις για τους Ισραηλινούς που επιμένουν να παραμείνουν στην Κωνσταντινούπολη παρά τις προειδοποιήσεις.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση (στην Κωνσταντινούπολη).

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.israelnationalnews.com/news/355431

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube