Ενεργειακά , Κίνα 13 Ιουνίου 2022

Bloomberg: Οι πετρελαϊκοί “ταύροι” βλέπουν την επιστροφή της Κίνας να ωθεί τις τιμές ακόμη υψηλότερα

Bloomberg: Οι πετρελαϊκοί “ταύροι” βλέπουν την επιστροφή της Κίνας να ωθεί τις τιμές ακόμη υψηλότερα

Οι “ταύροι” του πετρελαίου αρχίζουν να φαντάζονται έναν κόσμο στον οποίο η Κίνα, η ατμομηχανή της αύξησης της ζήτησης, επιστρέφει στην αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και αν η ανάλυσή τους είναι σωστή, το καλοκαίρι θα είναι οδυνηρό για τους απανταχού καταναλωτές πετρελαίου που ήδη αντιμετωπίζουν σπειροειδή αύξηση των τιμών – είτε πρόκειται για Αμερικανούς που πληρώνουν περίπου 5 δολάρια το γαλόνι βενζίνης, είτε για Βρετανούς που ξοδεύουν πάνω από 100 λίρες (125 δολάρια) μόνο για να γεμίσουν ένα κανονικό αυτοκίνητο.

Στην Κίνα, οι ανανεωμένοι περιορισμοί στη Σαγκάη δείχνουν μια ανώμαλη πορεία μπροστά, αλλά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο βγαίνει δειλά-δειλά από την τελευταία μάχη του με την Covid-19. Αυτό πρόκειται να προσθέσει κατανάλωση σε μια αγορά που διαπραγματεύεται γύρω στα 120 δολάρια το βαρέλι για τη μεγαλύτερη περίοδο των τελευταίων ετών, με μικρή βοήθεια από την Κίνα.

“Δεν έχω δει ποτέ αυτόν τον συνδυασμό συνθηκών στην καριέρα μου τα τελευταία 50 χρόνια”, δήλωσε ο Gary Ross, βετεράνος σύμβουλος πετρελαίου που έγινε διαχειριστής hedge fund στην Black Gold Investors LLC. “Ο κόσμος έχει πολύ μικρή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η οικονομία είναι ισχυρή εκτός της Κίνας, η Κίνα επιστρέφει τώρα και βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας διακοπής του πετρελαίου”.

Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει μικρή επιπλέον προσφορά που μπορούν να προσθέσουν, ενώ παρόμοιοι περιορισμοί στον παγκόσμιο στόλο των διυλιστηρίων πετρελαίου έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν τιμές καυσίμων που αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα από το αργό.

Πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει εμπάργκο στη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό διαταράσσει τις διαθέσιμες προμήθειες αργού και καυσίμων. Η κατανάλωση διυλισμένων προϊόντων ξεπερνά την παραγωγή, διαβρώνοντας περαιτέρω τα αποθέματα.

Μεγάλο μέρος της Wall Street συμμερίζεται την ανοδική άποψη. Αυτή την εβδομάδα, η Goldman Sachs Group Inc. δήλωσε ότι αναμένει ότι το Brent θα κορυφωθεί στα 140 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες. Η Morgan Stanley δήλωσε ότι το πιο ανοδικό της σενάριο των 150 δολαρίων θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα. Το ρεκόρ για το Brent είναι 147,50 δολάρια, που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2008.

Ανάκαμψη

Η China National Petroleum Corp. εκτιμά ότι η κατανάλωση της χώρας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 12% το τρίτο τρίμηνο. Η Bank of China International δήλωσε ότι αναμένει μέτρια ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο και ισχυρότερη το τέταρτο.

“Βρισκόμαστε στα 120 δολάρια χωρίς την Κίνα, οπότε όταν η Κίνα επιστρέψει, το πετρέλαιο θα ανέβει υψηλότερα”, δήλωσε η Amrita Sen, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στη συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects Ltd., σε συνέδριο στο Κάλγκαρι. “Ακόμη και με υψηλές τιμές, η ζήτηση συνεχίζεται επειδή οι άνθρωποι, θέλουν να ταξιδέψουν, θέλουν να βγουν έξω. Και το δεύτερο πράγμα είναι ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδοτούν τις τιμές”.

Αυτές οι επιδοτήσεις – ή η μειωμένη φορολογία – ενισχύουν τη ζήτηση σε χώρες από το Μεξικό έως τη Νότια Αφρική. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι τιμές του πετρελαίου έχουν διατηρηθεί παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται ήδη κοντά στα 180 δολάρια το βαρέλι. 

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής διυλισμένων προϊόντων, κυρίως ντίζελ, όπου οι τιμές χονδρικής στην Ευρώπη είναι γύρω στα 170 δολάρια. Το ασφάλιστρο τόσο του ντίζελ όσο και της βενζίνης έναντι του αργού έχει φθάσει σε ρεκόρ φέτος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τα αποθέματα καυσίμων να είναι χαμηλά ενόψει καλοκαιριού. 

Μέγιστη τιμή

Ορισμένα από τα κορυφαία πολιτικά στελέχη της αγοράς συμφωνούν ότι ο κόσμος δεν διαθέτει επί του παρόντος αρκετή ικανότητα διύλισης. 

Ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε σε συνέδριο της RBC Capital Markets αυτή την εβδομάδα ότι η υποεπένδυση στον ενεργειακό χώρο και η πτωτική τάση της ικανότητας διύλισης έχουν συμβάλει καθοριστικά στην έλλειψη καυσίμων, απηχώντας μια άποψη που υποστήριξε ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε μάλιστα από την αμερικανική βιομηχανία διύλισης να θέσει και πάλι σε λειτουργία τις μονάδες που έχουν τεθεί σε αχρηστία.

Αυτό που σημαίνουν όλα αυτά είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την παραγωγή περισσότερο από το αναμενόμενο νωρίτερα αυτό το μήνα, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις προς το παρόν ότι τέτοιες κινήσεις -αν συμβούν- θα εκτροχιάσουν την ανεξέλεγκτα ανοδική αγορά. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μόνο δύο ή τρία από τα μέλη της ομάδας έχουν περιθώριο να αυξήσουν την παραγωγή.

Τα υπόλοιπα έχουν “εξαντλήσει τα όρια”, είπε. “Ο κόσμος πρέπει να συμβιβαστεί με αυτό το βάναυσο γεγονός”.

Ακόμη και με ορισμένα τμήματα της Σαγκάης να κατευθύνονται πίσω στον περιορισμό του Covid, οι έμποροι πιστεύουν ότι μια ενδεχόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης θα έρθει σε μια αγορά πετρελαίου όπου η παραγωγή είναι, προς το παρόν, σε μεγάλο βαθμό εξαντλημένη.

Για τους καταναλωτές, αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο ενόψει του καλοκαιριού, όταν η κατανάλωση διυλισμένων προϊόντων αυξάνεται χάρη στα ταξίδια και τη ζήτηση για κλιματισμό. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ήταν επίσης δυσαρεστημένα για το πόση προσφορά μπορούν να προσθέσουν οι παραγωγοί στην αγορά, απηύθυναν την πιο αυστηρή προειδοποίηση ότι μπορεί να έχουμε ένα μακρύ καλοκαίρι μπροστά μας. 

“Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Κίνα δεν έχει επιστρέψει ακόμη”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail Al-Mazrouei σε συνέδριο την Τετάρτη στην Ιορδανία. “Αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε, με τον ρυθμό κατανάλωσης που έχουμε, δεν είμαστε πουθενά στην κορυφή, επειδή η Κίνα δεν έχει επιστρέψει ακόμη”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube