Weather Icon

Αποφασισμένος να απαντήσει στον Ερντογάν ο Μητσοτάκης, λένε κυβερνητικές πηγές

Αποφασισμένος να απαντήσει στον Ερντογάν ο Μητσοτάκης, λένε κυβερνητικές πηγές

Αποφασισμένος να απαντήσει σκληρά στον Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος ανοίξει την ατζέντα των παράνομων τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη. Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST.

«Θα προσέλθει με την στρατηγική του κατεναυσμού καθώς στην ατζέντα είναι το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας που αποτελεί μείζονα προτεραιότητα με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τον Πούτιν να κλιμακώνει τις απειλές του» δήλωσαν. «Εάν όμως ο πρωθυπουργός προκληθεί θα απαντήσει. Και θα απαντήσει πολύ σκληρά. Δεν θα αφήσει να αιωρούνται παράλογες διεκδικήσεις που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας

Δεν υπάρχει πήχης

Καμμία θετική εξέλιξη δεν αναμένει η Αθήνα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά δεδομένου ότι ο Ερντογάν αποδεικνύει συνεχώς πόσο απρόβλεπτος και επικίνδυνος μπορεί να γίνει ενώ είναι και αναξιόπιστος σε ότι αφορά στις δεσμεύσεις που υποτίθεται ότι αναλαμβάνει. Άλλα συμφώνησε ο Ιμπραχίμ Καλίν στο Βερολίνο με τους συμβούλους ασφαλείας και αξιωματούχους της γερμανικής καγκελαρίας, του Λευκού Οίκου, των Ηλυσίων Πεδίων και της Ντάουνινγκ Στρίτ. Άλλα μηνύματα εξέπεμψαν Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλη …κασέτα έβαλε τελικά ο Ερντογάν. Επανέφερε όλες τις

«Επομένως δεν έχει νόημα να λέμε που μπαίνει ο πήχης διότι δεν υπάρχει πήχης, δεν υπάρχουν προσδοκίες για τη Μαδρίτη» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι διπλωματικές πηγές. «Γι αυτό και η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα».

Με χάρτες

Ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεθνοποιούν σε όλες τις επαφές και τα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα την τουρκική συμπεριφορά καταγγέλλοντας τον οθωμανικό ιδεαλισμό σε συνδυασμό με τον αναθεωρητισμό συνθηκών που ακολουθεί η Τουρκία.

«Η χώρα πρέπει να είναι από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όχι μόνο γιατί αυτό είναι το ηθικά ορθό, αλλά και γιατί αυτό είναι το ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο capital.gr «Όταν σήμερα αναδεικνύουμε τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο τον αντιπαραβάλουμε, σε έναν βαθμό, με αυτό το οποίο έγινε στη Ρωσία και στην Ουκρανία» τόνισε. «Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι εταίροι μας το αντιλαμβάνονται. Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής. Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει. Δεν αναφέρομαι για την Ελλάδα, αναφέρομαι και για τους εταίρους μας

Πόλεμος με χάρτες!

Με οπλοστάσιο τα νομικά και ιστορικά επιχειρήματα που έχει αναλύσει η ελληνική πλευρά στην επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση στον ΟΗΕ θα μεταβεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός. Θα έχει μαζί του και τους 16 χάρτες που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη δημοσιότητα οποίοι
απεικονίζουν τις «τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις». Και με αυτούς θα ακυρώσει τους χάρτες – σκουπίδια της τουρκικής προπαγάνδας.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947) και εστιάζουν στις παράλογες τουρκικές αξιώσεις που κλιμακώνονται σταθερά: τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, την προσπάθεια να υποκλαπεί από την Ελλάδα η ευθύνη για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το παράνομο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» την τελευταία ένταση με το καθεστώς της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου που συνδέεται με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Νέα πρόκληση;

Στις 15 Ιουλίου που είναι η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος πιάνει δουλειά το 4ο τουρκικό γεωτρύπανο που πήρε το όνομα του από τον σουλτάνο Αμπτουλχαμίντ. Προετοιμάζονται εκδηλώσεις με επίδειξη πυγμής από τον Ερντογάν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το νέο γεωτρύπανο θα δραστηριοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει επίσημη δήλωση. Τίποτα δεν αποκλείεται μέσα στο κλίμα της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Καταδίκη στη Σύνοδο

Ο σουλτάνος έχει νεύρα διότι αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο να ανατρέψει την νέα καταδίκη της χώρας του στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 23-24 Ιουνίου την οποία θα απαιτήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Προηγήθηκε η έκθεση – κόλαφος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου όπου επισημάνθηκε η διολίσθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα οπισθοχωρούν. Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς προς Ελλάδα και Κύπρο.

Επισήμανε ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, παρατηρήθηκε νέα έξαρση. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή όπως τονίζεται. Επαναλαμβάνουν την έκκληση προς όλες τις πλευρές να υπάρξει ειλικρινής συλλογική προσπάθεια διαπραγμάτευσης για τα όρια των ΑΟΖ και των υφαλοκρηπίδων στην περιοχή, στη βάση της καλής πίστης και των διεθνών κανόνων. Καταδικάζουν την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων. Καλούν την Άγκυρα να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρόταση της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία κλπ.

Απομακρύνεται η Τουρκία

Η Τουρκία βρίσκεται πιο μακριά από την Ευρώπη σήμερα σε σύγκριση με πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ενδεικτική χαρακτηρίζει και τη μη εφαρμογή από την Αγκυρα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «H ευθυγράμμιση είναι σημαντική στη διαδικασία ένταξης», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Περιμένουμε από τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την κοινή εξωτερική πολιτική και, συνεπώς, με το καθεστώς των κυρώσεων. [Η απροθυμία ευθυγράμμισης δείχνει πολλά για τη διάθεσή της να προσχωρήσει στην Ε.Ε.» τόνισε για την Τουρκία.

Πορτοκαλί για πρόωρες

Το θερμόμετρο ανεβαίνει και στο εσωτερικό πεδίο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε λίγες μέρες άφησε για δεύτερη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές, στον αστερισμό των οποίων άλλωστε ζει σχεδόν στο σύνολο του το πολιτικό σύστημα της χώρας.

«Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, διότι θεωρώ ότι αυτό είναι το θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο» δήλωσε στο capital.gr. «Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι είχα πολλές “ευκαιρίες” να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος

«Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι, ναι, μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται» τόνισε. «Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο και με αντιπαράθεση, όποτε αυτή χρειάζεται, τις πολιτικές μας διαφωνίες

Επικαλέστηκε το σημαντικό νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. Θεωρεί ότι θα είναι «ένα μέτρο του πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση και πόσο τελικά επιδιώκει να οξύνει τα πράγματα». Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές.

Θέλω… αλλά

«Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα» τόνισε.
«Εξάλλου το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε.»

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube