Weather Icon

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο – Η ευρεία γκάμα θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο – Η ευρεία γκάμα θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Για μία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Η ικανοποίηση της Αθήνας για τα αποτελέσματα που παρήγαγε το τετ α τετ κορυφής των κυρίων Μητσοτάκη και Μπάιντεν είναι διάχυτη, ενώ χαρακτηριστική είναι η επισήμανση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο γνωρίζει καλά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά έχει και έντονα θετικά αισθήματα για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, γεγονός που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον.

Στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Μπάιντεν συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα της γεωπολιτικής, ενεργειακής, οικονομικής και επενδυτικής ατζέντας. Παράλληλα, αυτό που κρατάει σε θέση πρωταγωνιστική η ελληνική πρωτεύουσα είναι το γεγονός ότι επαναβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικής πηγές εκτενής ήταν η συζήτηση των δύο ηγετών για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, με Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να βρίσκονται σε κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, στα ενεργειακά, όπου υπήρξε συναντίληψη, εξετάστηκαν οι τρόποι απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει αναλυτικά στο σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη, χωρίς να αποκλείεται ενδιαφέρον των Αμερικανών να επενδύσουν σε κάποιο μεγάλο ενεργειακό έργο στην περιοχή.  

Ένα ακόμα σημαντικό πεδίο ανταλλαγής απόψεων των δύο ηγετών ήταν και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και ο γενικότερος ρόλος της χώρας μας, που έχει να διαδραματίσει ξεχωριστή θέση στη συζήτηση για την αντιμετώπιση των αυταρχικών καθεστώτων. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας έχει ξεπεράσει την κρίση και βγαίνει στο προσκήνιο πιο ισχυρή οικονομικά, αλλά και θεσμικά.

Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της Κύπρου και στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε…χωρίς να μασήσει τα λόγια του.

Ο κ. Μπάιντεν φαίνεται πως αντιλαμβάνεται πλήρως τις θέσεις της χώρας σε αυτό το ζήτημα, ενώ όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, αυτά συζητήθηκαν περιφερειακά και στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συγκεκριμένης συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στον κ. Μπάιντεν το χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας”, ενώ εστίασε και στο μέτωπο των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

“Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει καμία θέση”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι θα είναι λάθος της Τουρκίας εάν προσπαθήσει να εξαγοράσει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με ανταλλάγματα, καθώς μία τέτοια κίνηση είναι έξω από τη λογική των συμμάχων.

Η αμυντική συνεργασία ήταν ένα ακόμα πεδίο συζήτησης των κυρίων Μητσοτάκη και Μπάιντεν. Η επιθυμία της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα για τα F-35 είναι δεδομένη όσον αφορά στην αγορά τους, προκειμένου το συγκεκριμένο…όπλο να αποτελέσει το πολεμικό αεροσκάφος της πέμπτης γενιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα χρειαστεί μία μοίρα F-35, καθώς σε αυτόν το δρόμο σχεδιάζονται αναλυτικά οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα 30 χρόνια.

Η Αθήνα εκπέμπει το μήνυμα ότι θα αναζητηθεί η καλύτερη χρηματοδότηση για μία κίνηση που θα έρθει στην πρώτη γραμμή από το 2028 και μετά, καθώς τότε θα υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, για να αποκτηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της Αθήνας προς την Ουάσινγκτον αναμένεται να κατατεθεί άμεσα. Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, αλλά θα χρειαστούν, όπως εκτιμάται, ακόμα και δύο χρόνια μέχρι το τελικό κλείσιμο της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα θα μπορούσε εμμέσως να μπει και στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των αεροσκαφών, μέσω της επικείμενης επένδυσης της Lockheed Martin  στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Το ενεργειακό μέτωπο

Στις συζητήσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Μπάιντεν κυριάρχησε, όπως προαναφέρθηκε, το ενεργειακό, με το πλαίσιο να περιλαμβάνει και τις τιμές του φυσικού αερίου, με τις γνωστές θέσεις της χώρας μας για πλαφόν, όπως έχουν διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό. 

Η ελληνική πρωτεύουσα συνεχίζει να εκπέμπει μηνύματα προς την Ευρώπη για την ανάγκη στήριξης των οικονομιών και των πολιτών απέναντι στις ακραίες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, περίπου δύο εβδομάδες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση στήριξε με το νέο εθνικό σχέδιο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη πρόσθετης βοήθειας από την Ευρώπη. Μία βοήθεια είτε χρηματοδοτική (με ανακύκλωση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης) είτε με μία πιο δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου.

Σε αυτό καθαυτό το μέτωπο της στρατηγικής για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, καθώς η Αθήνα δε θέλει μόνο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας, αλλά και των Βαλκανίων και, γιατί όχι και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επεκτείνουν, συνεχώς, τις κινήσεις τους στην ενεργειακή σκακιέρα και είναι χαρακτηριστικό ότι νέος σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας αναλαμβάνει ο Νίκος Τσάφος. Ειδικός στη γεωπολιτική της ενέργειας.  

“Θέλουμε να είμαστε πύλη εισόδου και είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές. Αλλά η αγορά και το κόστος θα καθορίσουν πως θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο”, είναι το στίγμα της ελληνικής πρωτεύουσας, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν τη στήριξή τους στη στρατηγική των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Αίγυπτο.

Όσον αφορά στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, που αποτελεί το δεύτερο μεγάλο ορόσημο της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι εστιασμένη, μεταξύ άλλων, στην ιδιαίτερη σχέση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

Ο κ. Μητσοτάκης, δε, θα αναπτύξει γιατί η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια συζήτηση για την ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube