REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα 20 Μαΐου 2022

Το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο;

Το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο;

Διαρροή για εκλογές το φθινόπωρο έφερε η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.
gr

Νέα δεδομένα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τον χρόνο της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών προκάλεσε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ καθώς χθες διέρρευσαν πληροφορίες ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την διαρροή ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε εισήγηση να προχωρήσει σε εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου και μάλιστα ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει μια τέτοια προοπτική. Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια, και με δεδομένο ότι δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (νόμος Θεοδωρικάκου).

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί εξάντλησης της τετραετίας, εδώ και αρκετούς μήνες διακινούνται σενάρια ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο. Όμως η νέα διαρροή δείχνει ότι η επιλογή του φθινοπώρου κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο χρονισμός της κυκλοφορίας των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών καταδεικνύει, ότι η συνολική εικόνα τροποποιήθηκε σημαντικά από τη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με δύο παράγοντες: Πρώτον με μετρήσεις εταιρειών δημοσκοπήσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες και δείχνουν ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ενίσχυσε την εικόνα της κυβέρνησης στο εκλογικό σώμα. Δεύτερον με πληροφορίες ή διαβεβαιώσεις που έλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από την Ουάσιγκτον σχετικά με τις προθέσεις της διακυβέρνησης Μπάιντεν για τις επικείμενες παρεμβάσεις της στα ελληνοτουρκικά αλλά και για το ζήτημα της προμήθειας αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία. 

Τα γαλάζια στελέχη που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών το φθινόπωρο επισείουν τον κίνδυνο να συνεχιστεί τον επόμενο χειμώνα η φθορά της κυβέρνησης από την ακρίβεια ή και από σοβαρές ελλείψεις στην αγορά.  Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών τονίζουν επίσης ότι οι διαφαινόμενες καλές επιδόσεις του τουρισμού το καλοκαίρι μπορούν να περιορίσουν το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά και να δημιουργήσουν έτσι ευνοϊκές συνθήκες για μια θετική προεκλογική ατζέντα το φθινόπωρο με επίκεντρο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στον αντίποδα όσοι τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης σημειώνουν ότι η συνέχιση του κυβερνητικού έργου και η πιθανή κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 μπορούν να αυξήσουν την εκλογική επιρροή της ΝΔ η οποία τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται μακριά από τον πήχη της αυτοδυναμίας. Προειδοποιούν επίσης ότι ο προγραμματισμός για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο μπορεί να ανατραπεί από την περίπτωση νέων δασικών πυρκαγιών οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο πιθανές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube